Gebak

Brownie met espresso en chocolade

Bereidingstijd 20 minuten
oventijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Gebak
Porties 1 bakblik

Equipment

  • bakblik of ovenschaal van ongeveer 25 x 15 cm
  • bakpapier

Ingrediënten
  

  • 300 g roomboter
  • 300 g pure chocolade
  • 340 g bloem
  • 600 g donkere basterdsuiker
  • 6 eieren
  • 4 tl vanillesuiker
  • 100 ml biologische Dark Roast Espresso*

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 graden
  • Doe de boter en de chocola samen met de espresso in een bekken (rvs-beslagkom). Verwarm deze al roerend boven een pan met kokend water (au bain-marie) tot de chocola helemaal gesmolten is
  • Meng in een andere kom de bloem, basterdsuiker, eieren en de vanillesuiker goed door elkaar. Spatel het chocolademengsel er rustig doorheen tot alles mooi gemengd is
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier en schenk het beslag erin
  • Bak de brownie 40 minuten in het midden van de oven
  • Lekker om te serveren met verse frambozen en munt

Notities

Ingrediënten met* zijn fairtrade

 

Hazelnootbrownies

Bereidingstijd 30 minuten
+ 40 minuten baktijd + 5 minuten afkoelen 45 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Gebak

Ingrediënten
  

  • 100 g blanke hazelnoten
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 200 g rietsuiker*
  • snuf zout*
  • 200 g chocolade (puur)*
  • 200 g boter
  • 4 eieren (M)
  • hazelnootpasta*
  • hagelslag puur*

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 150 gr C
  • Vet een rechthoekige vorm van 18 bij 20 cm in
  • Maal boven een kom de hazelnoten fijn
  • Meng de gemalen noten met het meel, de rietsuiker en zout
  • Breek de chocolade in een pan met dikke bodem
  • Snijd de boter in stukken en voeg toe aan de chocolade
  • Zet de pan op laag vuur en smelt de chocolade en boter tot het net vloeibaar is
  • Breek de eieren in een kom en klop ze met de mixer los
  • Voeg het gesmolten mengsel van boter en chocolade toe en klop het tot een glad mengsel
  • Schep het droge mengsel erop en spatel het door elkaar
  • Schep het dikke beslag in de ingevette vorm
  • Schuif de bakvorm in de voorverwarmde oven
  • Bak de hazelnootbrownie in 40 minuten net gaar
  • Steek een bakpen in het gebak, deze mag nog een beetje aankleven
  • Laat de brownie uit de oven 5 minuten afkoelen
  • Schep er een paar lepels hazelnootpasta op en strijk dit met een pannenkoekmes of deegspatel uit
  • Bestrooi de brownie daarna dik met hagelslag puur
  • Serveer de brownie in vierkante stukken

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

Chocolade Mango Cupcakes

Bereidingstijd 30 minuten
25 minuten baktijd 25 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Gebak

Equipment

  • papieren bakvormpjes
  • spuitzak
  • cupcakeblik

Ingrediënten
  

  • 1 mango
  • 50 ml water
  • 70 g Tony Chocolonely pure chocolade*
  • 1 vanillestokje
  • 200 g bloem
  • 7 g bakpoeder
  • 230 g suiker*
  • Voor de mascarpone-crème
  • 200 g boter op kamertemperatuur
  • 200 g poedersuiker
  • 1 vanillestokje
  • 200 g mascarpone
  • 1 citroen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 gr C
  • Snijd de mango en chocolade in stukjes
  • Pureer 100 g mango met het water
  • Snijd het vanillestokje in de lengte en schraap het merg er aan één kant uit
  • Roer in één kom de bloem met bakpoeder en suiker door elkaar
  • Meng in een andere kom de zonnebloemolie met de eieren, mangosap en vanillemerg
  • Voeg de twee samen
  • Spatel dan de chocolade en mango erdoor
  • Zet de papieren bakvormpjes in de cupcake tray en vul ze driekwart met het beslag
  • Bak de cupcakes in de oven in 25 minuten goudbruin en gaar
  • Roer ondertussen de boter (op kamertemperatuur) met poedersuiker in 10 minuten luchtig
  • Schraap het merg uit het overgebleven halve vanillestokje en roer door de boter
  • Spuit de mascarponecrème met de spuitzak op de afgekoelde cupcakes

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

Tropische notenscones met jam

Bereidingstijd 30 minuten
Gang Gebak
Porties 12 stuks

Ingrediënten
  

  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 4 tl bakpoeder
  • 150 g muesli naturel
  • 100 g Tropische notenmix grof gehakt
  • 3 el rietsuiker*
  • snuf zout*
  • 150 g boter op kamertemperatuur
  • 200 ml (soja)melk
  • 125 ml crème fraîche
  • 12 el ananas-jam

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor tot 200 gr C
  • Meng alle droge ingrediënten (bakmeel, -poeder, muesli, tropische notenmix, suiker en zout) door elkaar
  • Voeg boter en melk toe en kneed, eventueel met behulp van een mixer, tot een samenhangend deeg
  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 2.5 cm dik en steek mbv een uitsteekvormpje of glaasje (met diameter 3-4 cm) ongeveer 12 scones uit
  • Leg de deegvormpjes op een met bakpapier beklede bakplaat
  • Bestrijk de scones met melk en bak in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 20 minuten goudbruin en gaar
  • Serveer warm met een dot crème fraîche en ananas-jam

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

Pandan cheesecake

Bereidingstijd 30 minuten
45 minuten baktijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten

Ingrediënten
  

  • 650 g roomkaas
  • 150 g kokosmelk*
  • 40 g bloem
  • 2 eierdooiers
  • 200 g Pandanrijst* gekookt
  • 250 g fijne suiker*
  • 4 hele eieren

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 120 gr C
  • Meng de roomkaas, kokosmelk, de gekookte rijst en de helft van de suiker door elkaar
  • Meng de eieren met de andere helft van de suiker in de keukenmachine
  • Klop dit luchtig op
  • Voeg vervolgens het kaasmengsel toe en zeef de bloem er doorheen
  • Bekleed de ovenschaal met bakpapier en doe het mengsel in de schaal
  • Bak de cake in 45 minuten af in een voorverwarmde oven (120 gr C)
  • Heb je een combioven, waarbij je ook kunt stomen, dan bak je de cake af in 20 minuten

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

Frambozenbrownies

Bereidingstijd 30 minuten
30 minuten baktijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Gebak

Ingrediënten
  

  • 250 g boter
  • 250 g Tony Chocolonely pure chocolade*
  • 1 vanillestokje
  • 6 eieren
  • 200 g bruine basterdsuiker
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 bakjes frambozen
  • 100 g witte chocolade*

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 gr C
  • Smelt de boter in een steelpan
  • Hak ondertussen de chocolade in kleine stukken
  • Neem de boter van het vuur en roer de pure chocolade erdoor tot 'ie gesmolten is
  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit
  • Doe het merg met de eieren in een grote kom en klop dit in 3 minuten luchtig met een keukenmachine/staafmixer en voeg langzaam de suiker toe
  • Schenk de gesmolten chocolade al roerend bij het eimengsel
  • Zeef het meel erboven en schep dit er luchtig door
  • Meng één bakje frambozen en de helft van de witte chocolade voorzichtig door het beslag
  • Doe in een ovenschaal
  • Verdeel de rest van de frambozen en de rest van de witte chocolade erover en bak ongeveer 30 minuten in het midden van de oven
  • Goed laten afkoelen

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Bron: Tony Chocolonely

 

Donkere choco-cheesecake met bramen

Bereidingstijd 30 minuten
60 minuten baktijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Gebak

Equipment

  • springvorm 22 cm doorsnede

Ingrediënten
  

  • 1/2 pak kandijkoeken
  • 75 g gesmolten boter
  • 200 g Tony Chocolonely pure chocolade*
  • 2 bakjes mascarpone
  • 2 bakjes ricotta
  • 4 eieren
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 2 1/2 bakje bramen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 gr C
  • Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapier
  • Verkruimel de koek (in een keukenmachine of met de deegrol) en meng de boter erdoor
  • Giet het mengsel in een springvorm en druk stevig aan
  • Smelt de chocolade 'au bain-marie' (in een bak boven heet water)
  • Meng de mascarpone, ricotta, eieren en suiker tot een egale massa
  • Meng de gesmolten chocolade en een bakje bramen erdoor en schep dit in de vorm
  • Bak de taart ongeveer een uur in het midden van de oven
  • Laat de taart goed afkoelen en leg de overgebleven bramen er bovenop

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Bron: Tony Chocolonely

Feestelijke choco-ananastaart met viooltjes

Bereidingstijd 1 uur
Gang Gebak
Porties 8 personen

Equipment

  • springvorm

Ingrediënten
  

  • plantaardige margarine
  • 350 g tarwemeel gezeefd
  • 1 zakje bakpoeder
  • mespunt zout*
  • 1 tl vanillepoeder
  • 300 g rietsuiker*
  • 200 ml olijfolie
  • 1 banaan gepeld en in stukjes
  • 250 ml kokosmelk* goed doorgeroerd
  • 5 ananasringen* uitgelekt en in stukjes
  • 50 g pure chocolade* in kleine stukjes
  • 100 g pure chocolade* in stukjes
  • 20 g kokosrasp en stukjes gedroogde mango
  • viooltjes of andere eetbare bloemen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 gr C
  • Vet een springvorm in met margarine en bestrooi met meel
  • Mix het meel, bakpoeder, zout, vanille en de rietsuiker in een kom en roer goed
  • Pureer met een staafmixer in een andere kom de olie met de banaan en kokosmelk
  • Meng de droge ingrediënten met de natte. Roer hier de ananasstukjes en de stukjes pure chocolade (50 g) door. Mix goed, maar roer niet te lang (het beslag moet dik, stroperig, maar vooral niet te vloeibaar zijn)
  • Giet het beslag in de vorm en bak de taart in ongeveer 50 minuten gaar (Prik met een satéprikker voorzichtig in het midden van de taart. Als deze er schoon uitkomt is de taart klaar. Bak anders nog 10 minuten langer)
  • Laat de taart volledig afkoelen en stort voorzichtig op een schaal
  • Smelt de overige chocolade (100 g) au bain-marie
  • Giet de gesmolten chocolade over de taart en bestrooi met geraspte kokos en stukjes gedroogde mango. Versier met de viooltjes

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Bron: 'Eerlijk eten'

 

Minty Marocco Brownie

Bereidingstijd 40 minuten
Gang Gebak

Ingrediënten
  

  • 250 g ongezouten boter
  • 400 g rietsuiker*
  • 125 g cacao*
  • 150 g bloem
  • 100 g Divine Mint Dark chocolade*
  • 1 el kaneel
  • 2 el Harissa kruiden
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 3 eieren

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 gr C
  • Smelt de boter in een pannetje op heel laag vuur en blijf goed roeren
  • Doe de suiker in een mengkom
  • Voeg de gesmolten boter, cacao en bakpoeder, kaneel en Harissa-kruiden toe en roer tot dit een egale massa is
  • Laat dit 5 minuten afkoelen
  • Voeg de eieren één voor één toe en mix intussen met de mixer
  • Blijf mixen terwijl je de bloem toevoegt
  • Breek de reep chocolade in kleine stukjes en schep dit voorzichtig door de mix
  • Doe bakpapier in de bakvorm en giet de mix erin
  • Bak de brownie 30 minuten onderin de oven
  • Even laten afkoelen

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

Torta Caprese

Bereidingstijd 30 minuten
+ 50 minuten oventijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Gebak

Equipment

  • ingevette springvorm 22-24 cm doorsnede

Ingrediënten
  

  • 250 g blanke (garneer)amandelen
  • 250 g pure chocolade grof gehakt
  • 250 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 175 g rietsuiker*
  • 5 eieren gesplitst
  • poedersuiker om te bestrooien

Instructies
 

  • Rooster in een droge koekenpan de amandelen goudbruin en schud ze op een bord
  • Maal de amandelen in een keukenmachine fijn of hak ze met de hand zo fijn mogelijk
  • verwarm de oven voor tot 180 gr C
  • Smelt de chocolade in een kom boven een pan heet water (au bain-marie) Laat de kom het water niet raken
  • Neem de kom van de pan en laat de chocolade afkoelen tot kamertemperatuur
  • Klop intussen de boter met 100 g suiker luchtig en romig
  • Klop er één voor één de eidooiers door
  • Klop vervolgens de gesmolten chocolade met de fijngehakte amandelen erdoor
  • Klop in een schone kom de eiwitten stijf
  • Voeg de resterende 75 g suiker in drie porties toe en klop het eiwitschuim tot stevige, glanzende pieken
  • Spatel het eiwitschuim luchtig door het chocoladebeslag
  • Schenk het beslag in de vorm
  • Bak de chocoladetaart in een voorverwarmde oven in 45-50 minuten gaar
  • Laat de taart in de vorm afkoelen en bestuif met een beetje poedersuiker

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
  • Tip: bestrooi de afgekoelde taart nog met wat extra, grover gehakte, amandelen

 

Eierkoektaartje

Bereidingstijd 15 minuten
Gang Gebak
Porties 1 minitaartje

Ingrediënten
  

  • 1 kop sterke koffie*
  • 3 grote eierkoeken
  • 250 g mascarpone
  • 2 el slagroom of melk
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1/2 citroen de rasp
  • 50 g chocoladereep* puur
  • koffieboontjes in melkchocolade

Instructies
 

  • Besprenkel de bovenkant van de eierkoeken met koffie
  • Meng de mascarpone met de slagroom of melk, de vanillesuiker en citroenrasp goed door elkaar
  • Hak de pure chocoladerepen grof en meng dit door de mascarpone
  • Leg een eierkoek op een serveerschaal en bestrijk deze met een derde van het mascarpone-chocolademengsel
  • Herhaal dit nog twee keer met de andere twee eierkoeken
  • Decoreer de taart met de koffieboontjes

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

Kruidig pompoenbrood

Bereidingstijd 1 uur 20 minuten
Gang Gebak

Ingrediënten
  

  • 400 g pompoen in blokjes
  • 4 eieren
  • 5 el honing*
  • 1 tl appelazijn
  • 1 el chiazaad geweekt in 4 el water
  • 1 tl vanille extract
  • 200 g rijstmeel (of ander meel)
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • snuf zeezout*
  • 50 g rozijnen
  • 75 g pompoenpitten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 gr C
  • Bekleed een cakevorm met bakpapier
  • Maak de pompoen schoon (schillen hoeft niet) en snijd in blokjes
  • Breng een pan water aan de kook en kook de pompoen in ongeveer 15-30 minuten gaar
  • Laat even afkoelen en pureer de pompoen met een vork of staafmixer
  • Meng het rijstmeel, baking soda, bakpoeder, specerijen, rozijnen en zeezout in een kom
  • Klop de eieren los met het geweekte chiazaad, de honing, appelazijn en vanille extract
    Doe bij de droge ingrediënten en meng tot een beslag
  • Doe het beslag in een cakevorm en bestrooi met de pompoenpitten
  • Zet het pompoenbrood in de oven en bak in ongeveer 45-50 minuten gaar tot een prikker er droog uit komt
  • Laat het brood afkoelen voor je het aansnijdt
  • Lekker bij de koffie of als ontbijt met jam, honing of appelstroop

Notities

Ingrediënten met* zijn fairtrade

 

Share
Wereldwinkel Pijnacker