Ga terug

Hartige taart met gele curry, linzen en bloemkool

Bereidingstijd 30 minuten
120 min. wachttijd 2 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
Gang: Bijgerechten, Borrelhapje, Hoofdgerecht, lunchgerecht
Keuken: Hollands

Ingrediënten
  

  • 1 ui gesnipperd
  • 1 bloemkool in kleine roosjes
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 250 g ongekookte rode linzen schoon gespoeld
  • 500 ml groentebouillon
  • 150 g doperwten diepvries
  • 2 rollen hartige taartdeeg
  • 1 el paneermeel
  • 1 ei geklopt
  • 1 pakje Thaise gele currypasta*
  • 400 ml Kokosmelk*

Method
 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (of zoals aangegeven op de verpakking indien dit verschilt)
  2. Fruit de ui samen met de kruidenpasta ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur
  3. Voeg de bloemkool, paprika, linzen, bouillon en kokosmelk toe en breng het geheel aan de kook. Laat 20 minuten op heel laag vuur koken tot de linzen gaar zijn en het de curry mooi is ingedikt. Roer regelmatig door en voeg aan het eind de doperwten toe
  4. Laat het currymengsel afkoelen
  5. Vet een springvorm (van 24 cm doornede) in met een beetje olie. Leg 1 lap hartige taartdeeg uit op het aanrecht. Zet de springvorm op het deeg en snijd met een mesje langs de rand van de vorm zodat je een rondje deeg overhoudt zo groot als de springvorm
  6. Leg de andere lap deeg in de springvorm en druk voorzichtig aan bij de onderste randen. Snijd deeg wat overhangt aan de bovenkant weg
  7. Bestrooi de bodem met een klein beetje paneermeel. Vul de taartvorm met de afgekoelde currymengsel en verdeel de massa gelijkmatig
  8. Leg de ronde lap deeg in de vorm boven op de vulling en vouw het deeg wat er bij de randen boven uitsteekt er voorzichtig overheen, zodat er een mooi randje ontstaat. En smeer het deeg in met ei
  9. Maak inkepingen in het deeg zodat de stoom die vrijkomt, als de vulling heet wordt, weg kan
  10. Bak de taart in het midden van de oven in 30 tot 40 minuten goudbruin

Notities

Ingrediënten met* zijn fairtrade
TIPS:
- Geen linzen of bloemkool in huis? Je kunt volop variëren met de groenten voor de vulling. Let hierbij wel op dat je groenten gebruikt waar niet te veel vocht uit komt zoals: broccoli, wortel, zoete aardappel, courgette, aubergine. Anders wordt je taart zompig
- Laat de taart het liefst helemaal afkoelen tot kamertemperatuur als je hem mee wilt nemen voor bij de picknick. Dan is de vulling mooi stevig.
- Het deeg wat over is zou je kunnen gebruiken om bijvoorbeeld kleine hartige hapjes te maken om mee te nemen tijdens de picknick