Hoofdgerechten – vegetarisch

Thaise vegan viskoekjes met rode curry

Bereidingstijd 45 min
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht, Lunchgerechten, Tussendoortje
Keuken Thais
Porties 4

Equipment

  • keukenmachine
  • rasp
  • maatbeker

Ingrediënten
  

  • 1 bosje bosuien
  • 1 komkommer
  • 1 bospeen
  • 2 limoenen
  • 150 g paneermeel
  • 1 cm gember geschild
  • 2 pepers
  • 1 el suiker
  • peper, zout
  • olie
  • 1 el sojasaus*
  • 1 Thaise rode curry kruidenpasta*
  • 1 blik bananenbloesem* goed afgespoeld en uitgelekt
  • 1 blikje 200g kikkererwten* bewaar het vocht!

Instructies
 

  • Salade
    Was de komkommer (schil ‘m niet) en snijd met een dunschiller dunne plakken (linten) over de lengte totdat je in het midden komt van de komkommer. Begin dan aan de andere kant. Als het goed is, houd je het middenstuk met de zaadlijsten over, die laat je uit de salade – en kun je zelf tijdens het koken opeten.
    Schil de bospeen en snijd deze vervolgens ook dunne plakken (linten) wortel met de dunschiller, net als bij de komkommer.
    Snijd 1 bosui schuin in dunne ringen.
    Knijp 1/2 limoen uit en rasp de gember.
    Hussel alles door elkaar en zet de salade in de koelkast.
  • Dipsaus voor de viskoekjes:
    Snijd de pepers in zo fijn mogelijke stukjes en doe in een schaaltje.
    Voeg daar het sap van 1 limoen, de suiker en 50 ml water aan toe.
    Giet alles in één keer in een steelpannetje (zonder olie), zet op hoog vuur en stoof de saus een paar minuutjes tot het de juiste dikte heeft.
    Laat de saus volledig afkoelen.
  • De Thaise Viskoekjes:
    Stop de afgespoelde bananenbloesem in een keukenmachine samen met de kikkererwten, het kikkererwtenvocht, de curry, het sap van 1/2 limoen en de sojasaus. Meng dit kort in een keukenmachine; niet te lang, zodat je nog wel een beetje structuur en bite overhoudt.
    Snijd 2 bosuitjes in ringen. Voeg dit samen met de paneermeel toe aan de massa uit de keukenmachine.
    Vorm hier kleine balletjes van en druk plat tot 1/2 centimeter dik en 3 cm doorsnee (maak zo’n 26 viskoekjes).
    Bak vervolgens de viskoekjes in verschillende shifts in een 2 el olie in de koekenpan op laag vuur tot ze mooi aan beide kanten bruingebakken zijn.

Notities

Ingrediënten met* zijn fairtrade
Trefwoord vegan, vegetarisch

Groentekebab met Muhammara

Bereidingstijd 20 min
40 minuten wachttijd 40 min
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Midden Oosten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 rode paprika in gelijke stukken
  • 1 gele paprika in gelijke stukken
  • 1 el olijfolie
  • 1 kleine aubergine in dunne plakken
  • 1 kleine courgette in dunne plakken
  • 2 rode uien in parten
  • 1 el peterselie fijngehakt
  • 1 pot gegrilde paprika's uitgelekt en in stukjes
  • 100 gr walnoten fijngehakt
  • 1 rode peper fijngehakt
  • 40 gr panko of paneermeel
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 50 gr granaatappelpitjes
  • 1 el granaatappelmelasse
  • 1 el citroensap
  • 1 tl gemalen komijnpoeder
  • 3 el olijfolie
  • peper / zout
  • 1 pakje Kebab kruidenpasta*

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Roer een eetlepel olie door de kruidenpasta zodat het iets smeuïger wordt
    Doe alle gesneden groenten (1 rode paprika, 1 gele paprika, 1 kleine aubergine, 1 kleine courgette, 2 rode uien)  in een kom en verdeel de pasta erdoor zodat alles goed verdeeld is
  • Rijg alle groenten om en om aan de prikkers en leg ze op een met bakpapier bekleedde ovenplaat. Laat de groentekebab in ongeveer 40 minuten gaar worden. Draai ze tussendoor een keer om
  • Maak ondertussen de muhammara:
    Stop 100 gr walnoten, 1 pot gegrilde paprika’s, 1 rode peper, 40 gr panko of paneermeel, 1 ui, 2 tenen knolfook, 50 gr granaatappelpitjes, 1 el granaatappel melasse, 1 el citroensap, 1 tl gemalen komijnpoeder, (houd wat granaatappelpitjes apart voor de garnering) in een keukenmachine en draai tot een smeuïge massa. Giet tijdens het draaien van de machine langzaam 3 el olijfolie erbij. Breng de muhammara op smaak met peper en zout en garneer met de achtergehouden granaatappelpitjes.
  • Leg de groentekebab op een mooie schaal, bestrooi met de gehakte peterselie en serveer met de muhammara en couscous of pita

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Trefwoord vegetarisch

 

Mexicaanse Taco's Tinga met bonen en zoete aardappel

Bereidingstijd 20 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Mexicaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 8 tortilla's medium
  • 200 g zwarte bonen blik
  • 200 g zoete aardappel
  • 400 g tomatenblokjes blik
  • 1 gele paprika
  • 100 g mozzarella geraspt
  • 1 bosje radijs
  • 15 g koriander
  • 15 ml zonnebloemolie
  • 1 pakje Kruidenpasta voor Mexicaanse Taco's Tinga*

Instructies
 

  • Snijd de paprika en zoete aardappel in smalle reepjes en roerbak dit met wat olie 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de kruidenpasta, tomatenblokjes en 150 ml water toe. Laat het 5 minuten sudderen.
  • Voeg de bonen toe en verwarm 2 minuten mee.
  • Serveer op een geroosterde tortilla (dan heet de tortilla een tostada) met fijngesneden radijs, avocado, geraspte kaas en koriander naar smaak.

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Trefwoord vegetarisch

 

Taco's Tinga met geroosterde bloemkool

Bereidingstijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Mexicaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 bloemkool in kleine roosjes
  • 8 kleine tortilla's
  • 100 g rode kool fijn gesneden
  • 1 blik tomatenblokjes (440 ml)
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 el pickled onions
  • 2 el koriander geplukt
  • 1 lente-ui in reepjes
  • 125 ml crème fraîche
  • 50 g mozzarella geraspt
  • 1 limoen in parten
  • zout, peper
  • olie om in te bakken
  • 1 pakje Mexicaanse Taco Tinga*

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een ovenschaal de bloemkool met 2 eetl olie en peper en zout. Rooster in 10 tot 15 minuten gaar.
  • Verwarm ondertussen een sauspan met 1 eetlepel olie en fruit hierin de ui. Voeg de taco tinga en de tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Laat al roerend 10 minuten pruttelen.
  • Meng de saus met de bloemkool en houd warm.
  • Verwarm de tortilla’s 1 minuut in de oven en verdeel over vier borden. Leg daarop de rode kool en schep vervolgens de taco tinga op de tortilla’s.
  • Garneer tenslotte met de pickled onions, lente-ui, de koriander en de mozzarella. Serveer de crème fraîche en de limoen er apart bij.

Notities

Ingrediënten  mt * zijn fairtrade
Trefwoord vegetarisch

 

Enchilada's met groene salsa en jackfruit

Bereidingstijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Mexicaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 8 kleine tortilla's
  • 1 courgette in blokjes
  • 1 aubergine in blokjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 groene peper in ringen
  • 100 g sugarsnaps geblancheerd en koud gespoeld
  • mango salsa
  • 1 el koriander gehakt
  • olie om in te bakken
  • 1 blik Jackfruit* afgespoeld en uitgelekt
  • 1 pakje Mexicaanse Enchilada's met groene salsa*

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Fruit in een sauspan met 1 eetlepel olie de ui tot deze glazig is. Voeg vervolgens de jackfruit toe en bak even mee.
  • Roer de Salsa Verde met 130 ml water erdoor en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Bak ondertussen in een koekenpan met 2 eetl olie de courgette en de aubergine goudbruin.
  • Haal de sauspan van het vuur en houd warm. Druk de jackfruit met een houten lepel in de pan uit elkaar zodat het de structuur draadjesvlees krijgt. Roer de courgette, aubergine en de sugarsnaps erdoor en verwarm al roerend.
  • Doe de tortilla’s 1 minuut in de oven totdat ze warm zijn. Verdeel ze over vier borden en schep de Salsa Verde met jackfruit erop.
  • Garneer met de groene peper, koriander en  mangosalsa.

Notities

Ingrediënten met* zijn fairtrade
Opm.:
Deze variant van enchilada’s is fris en licht, perfect voor een zwoele zomeravond in de tuin. De vegetarische enchilada’s bevatten niet alleen knapperige verse groenten, maar hebben ook de bite van vlees door jackfruit. Wees niet te zuinig met de salsa verde (groene saus) bij de enchilada’s. Het geeft het gerecht de typische friszure smaak van echte Mexicaanse tomatillo’s. Maak compleet met een zoete mangosalsa.
 
Trefwoord vegetarisch

 

Indiase Pizza met kikkererwten en Korma kruidenpasta

Bereidingstijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 naanbroden
  • ½ bloemkool
  • 200 g cherrytomaatjes
  • 1 tl komijn
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 250 ml dikke (plantaardige) yoghurt
  • 1 teen knoflook
  • ½ bosje koriander
  • ½ komkommer
  • 15 g geschaafde amandelen
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • 150 g Kikkererwten*
  • 200 ml Kokosmelk*
  • 1 pakje Indiase Korma Kruidenpasta*

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Doe de kokosmelk in een steelpan en roer hier de korma kruidenpasta doorheen. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat inkoken tot sausdikte. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Blijf regelmatig roeren zodat de saus niet aanbrandt
  • Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel ze schoon. Laat goed uitlekken.
  • Snijd de bloemkool in roosjes en de roosjes in plakken.Smeer de plakjes bloemkool licht in met olie en gril ze op een hete grilplaat. Beide kanten 1 minuut.
  • Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en rooster hierin de kikkererwten tot ze beginnen te kleuren. Strooi de gerookte paprikapoeder en de komijn erbij en bak nog 2 minuten mee.
  • Verdeel de kokos/korma saus over de naanbroden en bedek het hele brood met de saus. Verdeel de gegrilde bloemkoolroosjes en kikkererwten erover en zet de pizza’s 10 minuten in de oven.
  • Maak ondertussen de saus door de komkommer te raspen, knoflook fijn te snijden en de koriander te hakken. Roer de komkommer, knoflook en de helft van de koriander door de yoghurt en breng de saus op smaak met peper en zout.
  • Doe de tomaatjes in een ovenschaal en besprenkel met een beetje olie. Bestrooi ze met wat zout en peper en zet ze de laatste 3 minuten bij de pizza’s in de oven.
  • Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze gaan kleuren.
  • Bestrooi de pizza’s voor serveren met de geroosterde amandelen en overgebleven koriander. Leg op iedere pizza een trosje geroosterde tomaatjes.
  • Serveer met de yoghurtsaus.

Notities

Ingrediënten met* zijn fairtrade
  • Eet je veganistisch, kies dan voor naanbrood zonder melkpoeder en vervang de yoghurt door ongezoete sojayoghurt.
Trefwoord vegetarisch

 

Jackfruit wraps

Bereidingstijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • Eventueel vetvrij papier en touw om de wraps mee in te pakken

Ingrediënten
  

  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 groene paprika
  • ½ courgette
  • 400 g kidneybonen
  • 50 g geroosterde paprika (uit pot)
  • 2 blikjes tomatenblokjes
  • ½ el komijn
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 4 tortilla wraps
  • 2 lente-ui
  • ½ komkommer
  • 1 little gem
  • 15 g koriander
  • 125 ml crème fraîche
  • 5 el geraspte Parmezaanse kaas
  • zout
  • peper
  • 1 blik Jackfruit*
  • 1 blik Kidneybonen*
  • Basmatirijst*

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Spoel de jackfruit en kidneybonen af onder de kraan en laat uitlekken.
  • Snipper de ui, hak de knoflook en snijd de rode peper fijn. Snijd de courgette en de groene paprika in kleine blokjes.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui, het knoflook en de rode peper. Voeg de courgette en paprika toe en bak 5 minuten mee. Doe de komijn en gerookte paprika poeder en bak kort mee. Roer de tomatenblokjes, kidneybonen en de Jackfruit erdoor en laat zacht 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd ondertussen de geroosterde paprika in reepjes, de lente-ui in ringen en de komkommer in repen. Was de little gem en hak de koriander.
  • Verwarm de tortilla wraps in de oven zoals aangegeven op de verpakking.
  • Verdeel de slablaadjes in het midden over de 4 tortilla’s. Schep hierover de gekookte rijst, het jackfruit/bonen mengsels, de komkommerreepjes en de geroosterde paprika. Verdeel hierover de crème fraîche, de Parmezaanse kaas, lente-ui en de gehakte koriander en rol de wraps voorzichtig zo strak mogelijk op. Snijd de rolletjes doormidden en pak ze eventueel in met vetvrijpapier.

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
  • Maak de vulling compleet met Basmati rijst, zodat je een volwaardige maaltijd hebt.
Trefwoord vegetarisch

Libanese bloemkool met granaatappelpitjes

Bereidingstijd 40 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 hele bloemkool
  • 300 g Bulgur
  • 50 g pistachenootjes zonder schil
  • 200 g feta
  • 100 g granaatappelpitjes
  • 1 pakje Libanese geroosterde bloemkool kruidenpasta*

Instructies
 

  • Verwarm de oven (hetelucht) voor op 180°C en pak vervolgens een een grote ovenschaal
  • Breek de bloemkool in roosjes. Meng in een grote ovenschaal de bloemkoolroosjes gelijkmatig met de kruidenpasta
  • Laat in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten gaar worden. Maak ondertussen de bulgur klaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Wil je een gezonde variant? Kies dan voor volkoren bulgur
  • Zorg dat de schillen van de pistachenootjes zijn verwijderd. Pak een droge hete koekenpan en rooster hierin de pistachenootjes kort tot ze beginnen te geuren. Vervolgens haal je ze van het vuur, je wilt niet dat ze verbranden. Laat even afkoelen en hak ze daarna fijn. Snijd nu, wanneer je een blok feta hebt, de feta in blokjes en haal de granaatappelpitjes uit de granaatappel
  • Serveer de Libanese bloemkool samen met blokjes feta, pistachenootjes en granaatappelpitjes. Serveer de bulgur erbij

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Trefwoord vegetarisch

Pad Thai met Jackfruit

Bereidingstijd 35 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • olie om in te wokken
  • 2-4 el tamarindepasta
  • 60 ml vissaus of sojasaus voor de vegetarische variant
  • 80 ml honing
  • 2 el azijn
  • 1 el pindakaas*
  • rode peperflakes naar smaak
  • 3 bosuitjes fijn gehakt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 eieren losgeklutst
  • 200 g taugé
  • 100 g pinda's geroosterd, grof gehakt
  • verse koriander fijngehakt
  • 2 limoenen in partjes
  • 300 g Thaise witte rijstnoedel*
  • 1 blik Young Jackfruit*

Instructies
 

  • Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, besprenkel met 1 eetlepel olie om te voorkomen dat ze gaan plakken. Hussel goed en zet apart
  • Breng in een sauspan de tamarindepasta, vissaus, honing, azijn en pindakaas op laag vuur aan de kook. Roer de rode peperflakes erdoorheen
  • Laat de jackfruit in blik uitlekken, spoel af en verwijder eventuele harde pitjes, voeg toe en laat 15 minuten op zacht vuur stoven samen met de andere ingrediënten
  • Verhit een wok op hoog vuur en voeg 3 eetlepels olie toe. Voeg de knoflook en de helft van de bosuitjes toe, bak 1 minuut. Voeg de los geklutste eieren toe en roer snel door met een grote spatel, zodat je een soort roerei krijgt
  • Laat het vuur hoog staan! Voeg de taugé en de uitgelekte noedels toe. Schenk de saus met de jackfruit uit de pan erbij en wok het geheel kort nog even door
  • Serveer de pad thai met de geroosterde pinda’s, koriander en partjes limoen

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Opmerking:
  • deze salade is lekker knapperig door de taugé en je kunt oneindig variëren met de ingrediënten. Doe er eens Thaise basilicum bij of tofu in plaats van jackfruit.
  • Je kunt er ook voor kiezen om de vissaus eruit te laten en te vervangen door wat sojasaus. Op die manier heb je een vegetarische variant van de pad thai.
Trefwoord salade, vegetarisch

Marokkaanse Harira soep met tomaten en linzen

Bereidingstijd 40 min
Gang Hoofdgerecht, Soep
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 aardappel
  • ½ pompoen
  • 1 el olijfolie
  • 250 g linzen
  • 400 ml tomatenblokjes
  • 750 ml water
  • 250 g kikkererwten
  • 1 handje peterselie
  • 1 pakje Marokkaanse Harira soep kruidenpasta
  • Turks brood

Instructies
 

  • Schil en snijd de aardappel in stukjes en bak de aardappel en pompoen 3 minuten in wat olijfolie in een soeppan
  • Voeg dan de linzen, blokjes tomaat en kruidenpasta toe en bak nog 3 minuten
  • Voeg 750ml water toe en breng aan de kook. Laat de soep afgedekt op matig vuur 10 minuten zachtjes koken
  • Vervolgens doe je de de (uitgelekte) kikkererwten erbij en laat je het nog ca. 10 minuten zachtjes gaar koken
  • Verwarm ondertussen het Turks brood in de oven ( 180°) mocht je dat lekker vinden. De soep is klaar als hij een klein beetje gebonden is
  • Bestrooi de soep met fijngesneden peterselie en serveer het brood erbij

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Trefwoord vegetarisch

Frisse couscous met groenten

Bereidingstijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 wortels
  • 1 spitskool
  • 400 ml water
  • 1 courgette
  • 200 g kikkererwten
  • 400 g couscous
  • grote hand rozijnen
  • 1 el olijfolie
  • zout, peper
  • 1 handje peterselie fijngesneden
  • 1 pakje Marokkaanse groente couscous kruidenpasta*

Instructies
 

  • Snijd de groenten in stukken. Breng in een hapjespan met deksel de wortel, spitskool, kruidenpasta en 400 ml water aan de kook
  • Voeg na 10 minuten koken de courgette en kikkererwten toe en laat afgedekt op matig vuur in nog ca. 10 minuten gaar koken. Af en toe roeren
  • Roer voor het serveren de rozijnen erdoor. Wel de couscous volgens verpakking met een snufje zout en een eetlepel olijfolie
  • Meng de couscous met het groentemengsel inclusief het resterende kookvocht in een warme schaal
  • Bestrooi met fijngesneden peterselie

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Trefwoord vegetarisch

Pikante oosterse omelet

Bereidingstijd 20 min
Gang Hoofdgerecht, Lunchgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 rode paprika
  • 2 lente-uien
  • olijfolie
  • 30 g pistachenoten
  • 200 g taugé
  • 100 g edamame bonen
  • 10 g koriander
  • 8 eieren
  • 4 el melk
  • 20 g kiemgroenten
  • 4 tl sesamolie
  • zout, peper
  • 4 el Sojasaus*
  • 4 tl sambal badjak

Instructies
 

  • Snijd de paprika in kleine blokjes en de lente-ui in fijne ringen. Hak de koriander fijn en de pistachenoten grof
  • Verwarm een eetlepel olie in een koekenpan en bak hierin de paprika met de taugé al roerend 1 minuut. Zorg dat de groenten knapperig blijven
  • Doe de eieren met de melk, de sojasaus en de sambal badjak in een kom en roer met de garde tot het ei goed los en schuimig is
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin een kwart van het eiermengsel. Zet het vuur laag zodat de omelet niet te bruin wordt en laat rustig garen. Doe een deksel op de pan zodat de bovenkant ook stolt, dit duurt ongeveer een minuut
  • Schuif de omelet op een bord en bestrooi met peper en zout.
    Herhaal dit nog 3 keer voor de overige omeletten
  • Verdeel de paprika, taugé, lente-ui en edamame bonen over de omeletten en druppel wat sesamolie over de groenten. Garneer met koriander, de pistachenoten en wat kiemgroenten. Bestrooi naar smaak met een beetje zout en peper en vouw de omelet dubbel

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Trefwoord glutenvrij, vegetarisch

Bulgursalade met Jackfruit

Bereidingstijd 20 min
wachttijd 30 min
Totale tijd 50 min
Gang Bijgerechten, Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 300 g bulgur
  • 50 g rozijnen
  • ½ komkommer
  • 1 paprika
  • 4 el groene olijven plakjes
  • 5 zongedroogde tomaten
  • 2 lente-ui
  • 15 g pistachenoten
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 el maple syrup
  • 1 el koriander gehakt
  • 1 el munt gehakt
  • 1 el peterselie gehakt
  • 1 el granaatappelmelasse
  • 2 tl baharat
  • olijfolie*
  • citroensap
  • 200 ml dikke yoghurt
  • 1 tl chiliflakes
  • zout, peper
  • 1 blik Jackfruit*
  • Sojasaus*

Instructies
 

  • Spoel de stukken jackfruit af onder de kraan en laat goed uitlekken. Maak ondertussen de marinade door de gerookte paprikapoeder en de maple syrup door de sojasaus te roeren. Snijd de jackfruit in kleine stukjes en roer deze door de marinade. Laat een half uurtje staan
  • Kook de bulgur zoals aangegeven op de verpakking.
    Snijd de komkommer en de paprika in blokjes, de zongedroogde tomaat in reepjes en de lente-ui in ringen. Hak de pistachenoten grof
  • Roer de rozijnen, olijven, paprika, komkommer, zongedroogde tomaat, lente-ui en de gehakte groene kruiden door de afgekoelde bulgur. Breng de salade op smaak met olijfolie, citroensap en peper en zout en bestrooi met de gehakte pistachenoten
  • Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak hierin de stukjes jackfruit al roerend ongeveer 10 minuten bruin op middelhoog vuur. Verdeel de stukjes jackfruit over de bulgursalade
  • Doe de yoghurt in een kommetje en druppel hier de granaatappelmelasse over en bestrooi met de chiliflakes en eventueel nog wat zout.
    Serveer de yoghurt bij de salade

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
  • Tip: Deze bulgursalade met verse kruiden en rokerige jackfruit is de perfecte maaltijd tijdens de warme zomeravonden, maar is ook ideaal als vegetarisch bijgerecht bij de (vega)barbecue
Trefwoord licht, salade, vegetarisch

Frisse couscous met groenten

Bereidingstijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 wortels
  • 1 spitskool
  • 400 ml water
  • 1 courgette
  • 200 g kikkererwten
  • 400 g couscous
  • grote hand rozijnen
  • 1 el olijfolie
  • zout, peper
  • 1 handje peterselie fijngesneden
  • 1 pakje Marokkaanse groente couscous kruidenpasta*

Instructies
 

  • Snijd de groenten in stukken. Breng in een hapjespan met deksel de wortel, spitskool, kruidenpasta en 400 ml water aan de kook
  • Voeg na 10 minuten koken de courgette en kikkererwten toe en laat afgedekt op matig vuur in nog ca. 10 minuten gaar koken. Af en toe roeren
  • Roer voor het serveren de rozijnen erdoor. Wel de couscous volgens verpakking met een snufje zout en een eetlepel olijfolie
  • Meng de couscous met het groentemengsel inclusief het resterende kookvocht in een warme schaal
  • Bestrooi met fijngesneden peterselie

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Trefwoord vegetarisch

Groene curry omelet met verse groenten

Bereidingstijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Thai
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 rode ui
  • 1 bosje groene asperges
  • 1 paprika
  • 1 bakje cherry tomaatjes
  • olijfolie*
  • 8 eieren
  • peper , zout
  • 2 lente-uien
  • 2 el peterselie gehakt
  • Thaise groene curry kruidenpasta*
  • 200 ml Kokosmelk*

Instructies
 

  • Snijd de rode ui in halve maantjes en de paprika in smalle repen. Verwijder het onderste deel van de asperges en snijd de asperges in drieën
  • Doe 2 eieren in een kom en doe daarin ¼ van de groene curry pasta, 2 eetlepels kokosmelk en een beetje peper en zout. Klop met een garde tot alles goed gemengd is
  • Verhit wat olie in een kleine koekenpan en bak hierin de omelet rustig op laag vuur tot de bovenkant droog is. Draai de omelet voorzichtig om en laat na 1 minuut op een bord glijden. Houd de omelet warm onder folie tot verder gebruik. Herhaal dit met de rest van de eieren zodat je uiteindelijk 4 omeletten hebt
  • Giet opnieuw een eetlepel olie in de koekenpan en laat deze heel heet worden. Doe de asperges in de pan en bak tot deze beetgaar zijn. Doe de paprika en tomaten erbij en bak even mee tot alles mooi gaat kleuren. Breng de groenten op smaak met peper en zout en eventueel wat chiliflakes
  • Snijd de lente-ui in ringen. Leg de omelet op 4 borden, verdeel de gebakken groente hierover en vouw de omelet dubbel. Bestrooi met de lente-ui en de gehakte peterselie
  • Serveer eventueel met (vers gebakken) brood

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
  • Tip 1: voeg voor een pittiger accent wat chiliflakes toe
  • Tip 2: gaar de groenten niet te lang door, maar houd ze knapperig
  • Tip 3: wanneer je kokosmelk over hebt dan kun je dit invriezen in een ijsblokjesvorm. Zo kun je de kokosmelk een volgende keer heel gedoseerd gebruiken
Trefwoord curry, glutenvrij, vegetarisch

 

Gele curry pompoen plaattaart

Bereidingstijd 20 min
wachttijd 30 min
Totale tijd 50 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Thai
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • ½ pompoen (ca. 350g)
  • 1 paprika
  • 2 el olijfolie*
  • 2 eieren
  • 1 rol bladerdeeg
  • 1 pakje (vegetarische) spekjes
  • 2 lente-ui
  • 2 el verse oregano
  • ½ pakje Thaise gele curry kruidenpasta*
  • 200 ml Kokosmelk*

Instructies
 

  • Snijd de pompoen in gelijke blokjes en de paprika in reepjes, snipper de ui en hak de knoflook. Fruit de ui in wat olijfolie in een koekenpan en voeg de pompoen en paprika toe en bak deze kort mee
  • Roer de currypasta erdoor en bak al roerend even aan. Giet de kokosmelk erbij en roer tot een egale massa. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen
  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Klop de eieren los in een kom en roer hier het afgekoelde currymengsel door. Houd een heel klein beetje ei over om het deeg later mee te besmeren
  • Rol de bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat en vouw de randen om zodat deze mooi omhoog komen tijdens het bakken. Giet het currymengsel in het midden van het bladerdeeg en verdeel gelijkmatig over het hele deeg. Smeer de randen van het deeg in met een klein beetje achtergehouden ei
  • Bak de plaattaart in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten gaar
  • Bak ondertussen de (vegetarische) spekjes knapperig in wat olie, snijd de lente-ui in ringen en hak de oregano grof
  • Haal de plaattaart uit de oven en bestrooi met de spekjes, lente-ui en de gehakte oregano. Verdeel de taart in gelijke stukken. Serveer eventueel met een frisse salade

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Trefwoord hartige taart, vegetarisch

 

Thaise groene curry met groenten en jackfruit

Bereidingstijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Thais
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 paksoi
  • 100 g sperziebonen
  • 2 lente-uien
  • 1 rode peper
  • peper, zout
  • olijfolie*
  • 1 bosje koriander
  • 1 limoen
  • 1 blik Jackfruit*
  • 1 pakje Thaise groene curry kruidenpasta*
  • 400 ml Kokosmelk*

Instructies
 

  • Spoel de stukjes jackfruit af en snijd in kleine gelijke stukjes. Snipper de ui, hak de knoflook en de rode peper fijn. Snijd de paksoi in grove stukken en de lente-ui in ringen. Verwijder de puntjes van de sperziebonen. Blancheer de bonen vijf minuten en spoel ze daarna af onder de koude kraan om doorgaren te voorkomen
  • Verwarm twee eetlepels olie in een pan en fruit hierin de ui, de knoflook en de rode peper. Doe de jackfruit erbij en bak deze op hoog vuur aan alle kanten bruin. Haal het mengsel uit de pan en leg even apart
  • Roerbak de sperziebonen en paksoi kort op hoog vuur, roer de curry pasta erdoor en bak deze even mee. Doe de jackfruit weer terug in de pan bij de rest en giet de kokosmelk erbij. Roer de curry goed door en laat ongeveer vijf minuten zacht pruttelen. Breng de curry eventueel op smaak met wat peper en zout
  • Hak de koriander en snijd de limoen in parten. Maak de curry voor het serveren af met wat gehakte koriander, lente-ui en wat partjes limoen. Lekker met naanbrood of zilvervliesrijst

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Trefwoord glutenvrij, vegetarisch

 

Zuurvlees van Jackfruit

Bereidingstijd 20 min
Wachttijd 40 min
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 el bloem
  • zout, peper
  • 50 g (plantaardige) margarine
  • 4 uien
  • 4 el rode wijnazijn
  • 4 el balsamicoazijn
  • 6 jeneverbessen
  • 4 kruidnagels
  • 4 laurierblaadjes
  • 5 takjes tijm
  • 3 plakken ontbijtkoek
  • 2 el appelstroop
  • 1 blik Young Jackfruit*
  • 200 ml rode wijn (Shiraz)*

Instructies
 

  • Spoel de stukjes jackfruit goed af, dep droog en snijd in grove stukken. Snipper de ui
  • Doe de jackfruit samen met het bloem en peper en zout naar smaak in een kom. Schud het geheel om zodat alle stukjes bedekt zijn met het bloem mengsel
  • Verwarm de margarine in een braadpan en bak de jackfruit rondom bruin. Haal de jackfruit uit de pan en bak nu hierin de uien zacht en bruin op middelhoog vuur
  • Doe de jackfruit weer terug in de pan en roer de wijn, het azijn en de specerijen erdoor. Breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de stoof op heel laag vuur zachtjes pruttelen tot de helft van het vocht is ingekookt. Dit duurt ongeveer een half uur
  • Verwijder de kruiden en specerijen en roer de appelstroop door de stoof tot alles is opgelost. Verkruimel de ontbijtkoek boven de pan en roer net zolang tot deze uit elkaar is gevallen en de saus gaat binden. Wanneer de jackfruit nog niet helemaal uit elkaar gevallen is kun je het met twee vorken iets uit elkaar trekken
  • Lekker met zelfgemaakte friet van zoete aardappel en een volle kruidenmayonaise

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Trefwoord vegetarisch

Burgers van rode kidneybonen met sriracha mayonaise

Bereidingstijd 25 min
wachttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g red kidney beans* afgespoeld en uitgelekt
  • 60 g havermout vlokken
  • 1 el zoute pinda's gehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook gehakt
  • Panko
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl chipotl of gerookte paprikapoeder*
  • ¼ tl chiliflakes
  • enkele druppels limoensap naar smaak
  • olijfolie*
  • peper, zout
  • VOOR DE MAYONAISE
  • 4 el mayonaie
  • 2 el srirachasaus
  • 1 el limoensap
  • 1 tl maple syrup
  • snuf zout

Instructies
 

  • Bak de ui samen met de knoflook in 1 eetlepel olie tot ze glazig zien
  • Doe de gebakken uien samen met de kidneybonen, havermout, de specerijen en de gehakte pinda’s in een keukenmachine en draai tot een grove puree. Breng deze op smaak met wat peper en zout en een paar druppels limoensap
  • Maak burgers van het mengsel en wentel deze door de panko zodat ze helemaal bedekt zijn en laat de burgers een uur opstijven in de koelkast. Maak ondertussen de mayonaise door alle ingrediënten hiervoor door elkaar te roeren
  • Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin de burgers ongeveer 7 minuten aan beide zijde op middelhoog vuur tot ze een krokant korstje hebben. Serveer de burgers met de saus

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
  • Tip: Is het bonenmengsel wat droog, voeg dan wat water toe. Is het iets te nat kun je nog wat havermout toevoegen. Dit kan verschillen afhankelijk van welke havermout vlokken je gebruikt
Trefwoord glutenvrij, vegetarisch

 

Gele curry met Jackfruit en Mungbonen

Bereidingstijd 55 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 cm verse kurkumawortel geschild
  • 3 cm gemberwortel geschild
  • 3 teentjes knoflook gepeld
  • 2 limoenblaadjes nerf verwijderd en flinterdun gesneden
  • 4 el plantaardige olie
  • 1 el mosterdzaad gekneusd
  • zout
  • ½ tl chilivlokken
  • 5 el kokosolie*
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 aubergine in blokjes
  • 250 ml groentebouillon
  • 500 ml kokosmelk
  • 150 g gele mungbonen
  • 4-6 currybladeren (Toko)
  • 2 pakjes okra in stukken
  • groenten naar keuze ( bijv. sperziebonen, sojabonen en spinazie) geblancheerd
  • 4 el hangop van geitenyoghurt optioneel
  • 4 el hennepzaad gepeld / garnering
  • 50 g ongezouten pistachenoten grof gehakt / garnering
  • 1 (kaffir)limoen sap / garnering
  • platbrood erbij serveren
  • mango piccalilly erbij serveren
  • 1 blik jonge Jackfruit* afgespoeld en uitgelekt

Instructies
 

  • Maal de kurkuma, gember, knoflook en limoenblad in een vijzel tot een fijne pulp. Schenk er de olie bij, strooi er het gekneusde mosterdzaad bij en roer tot een egale pasta
  • Scheur de jackfruit met je handen boven een kom en meng met de gele specerijenpasta. Breng verder op smaak met zout en chilivlokken
  • Verhit 3 eetlepels kokosolie in een hapjespan en fruit er de ui in. Schep er na 3 minuten de aubergineblokjes bij. Bak al omscheppend zo’n 5 minuten en voeg er dan de jackfruit aan toe. Zet het vuur hoger en roerbak 6 tot 8 minuten. Blus af met de bouillon en schenk er de kokosmelk bij
  • Voeg er de mungbonen en currybladeren aan toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat de curry in ca. 35 minuten zachtjes gaarkoken, of tot de bonen uit elkaar vallen. Voeg zo nodig extra kokend water aan de curry toe als er niet meer genoeg vocht is om de bonen te laten garen
  • Bak de okra in een andere koekenpan in 2 eetlepels kokosolie krokant. Schep de gele curry in 4 kommen. Geef er de okra, nog wat extra groenten naar keuze en eventueel geitenhangop bij. Garneer met het hennepzaad en pistachekruim en knijp er wat limoensap over uit. Lekker met platbrood en mango-piccalilly

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
  • Uit: Jackfruit | Auteur: Jessica Lek | ISBN: 9789461432322 | €14,95 | Verschijningsdatum: 5 maart 2020
Trefwoord vegetarisch

 

Geroosterde groenten met pita en labneh

Bereidingstijd 30 min
wachttijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 800 g diverse groenten, bijv. bloemkool, paprika, prei, pompoen, biet, zoete aardappel, pastinaak
  • 250 g dikke yoghurt
  • zout
  • bosje munt
  • 1 el gedroogde rozenblaadjes
  • 1 el anijszaad
  • olijfolie
  • 1 pakje Libanese geroosterde bloemkool kruidenpasta*
  • 4 pitabroodjes

Instructies
 

  • Roer een theelepel zout door de yoghurt en schep de yoghurt in een schone theedoek in een vergiet. Laat de yoghurt 4 uur uitlekken maar nog liever een dag
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd tijdens het opwarmen van de oven alle groenten in gelijke grove stukken en leg ze in een ovenschaal. Meng de groenten goed met de kruidenpasta en laat ze in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten gaar worden
  • Hak de munt. Schep de uitgelekte yoghurt op een platte schaal en druppel hier wat frisse olijfolie over. Bestrooi de labneh met het anijszaad, de rozenblaadjes en een beetje gehakte munt (of een andere topping naar keuze)
  • Verwarm de pita broodjes kort in de oven
  • Leg de geroosterde groenten op een schaal en bestrooi met de gehakte munt. Serveer de groenten met de pitabroden en de labneh

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
  • Tip: natuurlijk is het ook mogelijk om andere groenten te gebruiken als je die nog over hebt
Trefwoord vegetarisch

 

Panzanella met brood en geroosterde courgette

Bereidingstijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • ½ Turks brood
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • 1 courgette
  • ½ flespompoen
  • 2 rode uien
  • 1 rode paprika
  • rode wijnazijn
  • peper/zout
  • 1 bosje peterselie
  • 2 el kappertjes
  • 1 pakje Chermoula Marokkaanse kruidenpasta*

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd terwijl de oven opwarmt de knoflook in dunne plakjes. Verdeel het brood in grote gelijke stukken en leg deze op een met bakpapier bekleedde ovenschaal. Besprenkel het brood met olijfolie en roer de plakjes knoflook erdoor. Bestrooi met zout. Bak de croutons ongeveer 10 minuten in de oven tot ze knapperig zijn
  • Snijd in de tussentijd de rest van de groenten in gelijke grove stukken. Leg deze in een ovenschaal en schep hier de Chermoula Kruidenpasta door. Houd een theelepel achter voor de dressing. Rooster de groenten wanneer het brood klaar is 20 minuten in de oven
  • Hak de peterselie. Spoel de kappertjes af en laat ze even uitlekken
  • Maak een dressing van de achtergehouden pasta. Voeg 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel rode wijnazijn en wat zout en peper toe. Roer dit goed door elkaar
  • Meng alle groenten samen met het brood in een kom. Giet hier de dressing over. Maak de panzanella af met de kappertjes en de gehakte peterselie

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
  • Eventueel combineren met een overgebleven stukje vis of vlees. Dan is de maaltijd niet meer vegetarisch.
Trefwoord vegetarisch

 

Kung Pao spruiten met sojasaus, cashewnoten en geroosterde sesam

Bereidingstijd 20 min
wachttijd 25 min
Totale tijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g spruiten schoongemaakt en ingekruist
  • olijfolie
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 2 cm verse gember geraspt
  • 2 el sesamolie
  • peper/zout
  • 2 el hoisinsaus
  • 1 el rijstazijn
  • 60 ml water
  • 1 el maizena
  • 3 lente-uien in ringen
  • 2 el cashewnoten grof gehakt
  • 1 el sesamzaad geroosterd
  • 1 el koriander of peterselie gehakt
  • 3 el sojasaus*
  • 2 el honing*
  • 1 el sweet chilisaus*

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Roer twee eetlepels olijfolie, een eetlepel sesamolie, een teen knoflook in een kom door elkaar en schep hier de spruiten door. Bedek een bakplaat met vetvrij papier en verdeel hierover de spruiten. Bestrooi ze met peper en zout. Zet de spruiten voor 20 à 25 minuten in het midden van de oven
  • Verwarm ondertussen twee eetlepels olijfolie in een steelpan en fruit hierin de overgebleven knoflook met de gehakte gember op middelhoog vuur tot het glazig ziet. Doe hier de sojasaus, chilisaus, honing, hoisinsaus, rijstazijn, sesamolie en het water bij en verwarm al roerend tot het bijna kookt. Zet het vuur laag
  • Maak een papje van de maizena met een klein beetje water en roer dit druppelsgewijs en al roerend door de saus
  • Haal de spruiten wanneer ze beetgaar zijn uit de oven en roer de saus erdoor. Schep alles in een schaal en bestrooi de spruiten met de gehakte cashewnoten, de sesam, de gehakte verse kruiden en de lente-uien

Notities

Ingrediënten met* zijn fairtrade
Tip:
  • Serveer met Fairtrade Original zilvervliesrijst of rijstnoedels
  • Bak de cashews en het sesamzaad nog even kort aan in een pan (zonder olie) voor nog meer smaak
Trefwoord glutenvrij, vegetarisch

Marokkaanse groentestoof met bulgur

Bereidingstijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 aubergines in blokjes
  • 1 winterwortel in blokjes
  • 1 paprika in blokjes
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook fijn gehakt
  • olijfolie
  • 400 g tomatenblokjes
  • 400 g linzen afgespoeld en uitgelekt
  • 400 g kikkererwten afgespoeld en uitgelekt
  • 3 el rozijnen
  • 1 eL harissa
  • 1 bosje koriander grof gehakt
  • 2 el geschaafde amandelen geroosterd
  • 250 g bulgur
  • 500 ml groentebouillon
  • 2 lente-uien in ringetjes
  • 4 el granaatappelpitjes
  • 2 el verse groene kruiden (zoals koriander, peterselie of munt) gehakt
  • 1 el baharat kruidenmengsel
  • ½ limoen het sap
  • 1 pakje Marokkaans Stoofpotje kruidenpasta*

Instructies
 

  • Bak de blokjes aubergine in twee eetlepels olijfolie in een koekenpan op hoog vuur tot ze bruin kleuren en gaar zijn. Zet de blokjes weg tot verder gebruik
  • Verhit nogmaals twee eetlepels olijfolie in een braadpan en bak hierin de wortel, paprika, ui en knoflook al roerend ongeveer vijf minuten. Voeg de kruidenpasta toe en bak al roerend een minuut mee op matig vuur
  • Roer de tomatenblokjes, rozijnen en de harissa erdoor en laat de groenten stoof tien minuten pruttelen met de deksel op de pan. Roer de linzen, kikkererwten en de gebakken aubergineblokjes door de groenten en warm goed door. Voeg eventueel wat water toe als de stoof wat droog is geworden
  • Breng ondertussen de bouillon aan de kook en giet deze over de bulgur. Laat de bulgur tien minuten wellen. Giet het eventuele teveel aan bouillon af. Roer een scheutje olijfolie naar smaak, het sap van de limoen, de lente-uien, granaatappelpitten, baharat en de gehakte kruiden door de bulgur en breng eventueel op smaak met peper en zout
  • Schep de Marokkaanse groentestoof  in een mooie schaal en bestrooi voor serveren met de gehakte koriander en geschaafde amandelen

Notities

Ingrediënten met* zijn fairtrade
  • Tip: Lekker om te eten met labneh
Trefwoord vegetarisch

Gele curry met geroosterde zoete aardappel en ananas

Bereidingstijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook uitgeperst
  • 1 bosje lente-ui in ringen gesneden
  • 150 g jonge bladspinazie
  • 3 zoete aardappels in blokjes
  • 2 el zonnebloemolie
  • 50 g ongezouten pinda's gehakt
  • ½ tl kaneel
  • zout/peper
  • 400 ml kokosmelk*
  • 1 pakje Gele Curry kruidenpasta*
  • 1 blik(227 g) ananas*
  • 300 g Pandan rijst*

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de zoete aardappels op een bakplaat en besprenkel met 1 eetlepel olie. Kruid met peper en zout en doe ongeveer 25 minuten in de oven tot ze zacht zijn en goudbruin gekleurd
  • Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Fruit ondertussen de ui en knoflook glazig met 1 eetlepel olie in een pan
  • Voeg de currypasta toe en fruit even mee. Giet vervolgens de kokosmelk erbij en breng aan de kook
  • Voeg de kaneel, de spinazie, de helft van de lente-ui en de zoete aardappel toe en laat op laag vuur nog 3 minuten pruttelen
  • Doe op het eind de ananas erdoor en verwarm even mee. Doe de rijst in een kom en schep de curry erover. Garneer met de achtergehouden lente-ui en de gehakte pinda’s

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Trefwoord curry, vegetarisch

Gele curry van bloemkool met geroosterde kikkererwten

Bereidingstijd 20 min
+ 45 minuten wachttijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 bloemkool schoongemaakt en in gelijke roosjes
  • 2 rode uien in parten
  • 2 tenen knoflook fijn gehakt
  • 1 tl kerriepoeder
  • olijfolie
  • 200 g doperwten (diepvries)
  • 200 g kikkererwten afgespoeld en uitgelekt
  • 1 el Garam Masala
  • peper/zout
  • 2 lente-uien in ringen
  • 15 g koriander gehakt
  • 200 ml dikke yoghurt
  • 4 pitabroodjes
  • 1 pakje Thaise Gele Curry kruidenpasta*
  • 400 ml kokosmelk

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Roer twee eetlepels olie en de garam masala met de kikkererwten in een kom. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de kikkererwten. Bestrooi ze met peper en zout. Zet ze voor dertig minuten in de oven en schep iedere tien minuten even om. Laat de kikkererwten afkoelen en zet weg tot verder gebruik
  • Draai de temperatuur van de oven terug naar 180 graden. Leg de bloemkool en de rode ui in parten op een met bakpapier bedekte ovenplaat. Roer twee eetlepels olijfolie met de knoflook en kerriepoeder door elkaar en verdeel dit over de bloemkoolroosjes en ui. Bestrooi met peper en zout. Zet in het midden van de oven en rooster ongeveer vijftien minuten tot de groenten beetgaar zijn
  • Bak de kruidenpasta kort op hoog vuur. Giet de kokosmelk erbij en breng aan de kook. Schep vervolgens de geroosterde bloemkool en rode ui er door. Voeg als laatste de doperwten toe en warm nog even goed door
  • Verwarm de pitabroodjes in de oven of broodrooster
  • Schep de curry in een schaal en garneer met de lente-ui, geroosterde kikkererwten en de gehakte koriander
  • Serveer met de yoghurt en de pitabroodjes

Notities

Ingrediënten met* zijn fairtrade
  • Tip: Varieer eens met het kruidenmengsel voor de knapperige kikkererwten, door bijvoorbeeld wat chilipeper toe te voegen voor extra pit
Trefwoord vegetarisch

geroosterde pompoensoep met labneh

Bereidingstijd 50 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 700 g flespompoen
  • 1 vanillestokje
  • extra viergine olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 sjalot
  • 10 g gember
  • 1 tl komijnzaad
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl kurkuma
  • 500 ml groentebouillon
  • 50 g pompoenpitten
  • 15 g kiemgroenten
  • peper
  • 1 afbakbrood
  • 200 ml Turkse yoghurt
  • 1 tl komijnzaad
  • ½ tl paprikapoeder
  • 5 takjes koriander
  • 1 el olijfolie
  • 300 ml kokosmelk*
  • zeezoutmix kokos/citroen/koriander*

Instructies
 

  • Voor de labneh:
    Leg de yoghurt op een platte schaal. Strooi hier het komijnzaad, de paprikapoeder en wat zeezout mix overheen. Maak de labneh af met een eetlepel olijfolie en fijngehakte korianderblaadjes
  • Voor de soep:
    Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder de draderige binnenkant van de pompoen, snijd het vruchtvlees in stukken (schillen is niet nodig) en leg deze in een ovenschaal
  • Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Meng het merg met de kaneel, wat zeezout mix en peper en strooi dit over de pompoen. Leg het vanillestokje erbij en besprenkel het geheel met 1 eetlepel olijfolie
  • Bak de pompoen ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven. In ieder geval totdat hij gaar is
  • Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan tot ze gaan kleuren
  • Maak de knoflook, gember en sjalot schoon en snijd in stukjes. Maal het komijnzaad fijn met een vijzel. Fruit de knoflook, gember en sjalot samen met de komijn en kurkuma in een eetlepel olijfolie. Giet de kokosmelk en groentebouillon erbij. Voeg de geroosterde pompoen toe en breng de soep aan de kook
  • Pureer de soep met een staafmixer en breng eventueel extra op smaak met peper en de zeezout mix
  • Zeef de soep door deze met een bolle lepel door een zeef te wrijven. Gooi alles wat achter blijft in de zeef weg. Warm de gezeefde soep nog even goed door
  • Schep de soep in 4 soepkommen en garneer met de pompoenpitten en een klein toefje kiemgroenten. Serveer met vers afgebakken brood en de labneh

Notities

Ingrediënten met* zijn fairtrade
Trefwoord vegetarisch

Thaise Rode Currysoep met paddenstoelen

Bereidingstijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 liter groentebouillon
  • 1 winterwortel
  • 1 pastinaak
  • 1 prei
  • 150 g paddenstoelenmix
  • 1 ui
  • 1 tenen knoflook
  • 1 bosje bieslook
  • ½ limoen (het sap)
  • olijfolie
  • peper/zout 1
  • 1 pakje kruidenpasta Rode Curry*

Instructies
 

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Schil de pastinaak en de wortel en was de prei. Snijd de groenten in dunne reepjes van gelijke dikte. Verwijder eventueel zand van de paddenstoelen en scheur ze in stukken. Hak de bieslook fijn
  • Verwarm een flinke scheut olijfolie in een soeppan en bak hierin de pastinaak en de wortel reepjes aan. Voeg de paddenstoelen toe en bak even mee. Doe als laatst de ui en de knoflook erbij. Roer de currypasta erdoor en bak 2 minuten mee. Schenk de bouillon erbij, roer de soep goed door en breng aan de kook
  • Laat de currysoep koken tot de wortel en pastinaak beetgaar zijn en doe net voor het serveren de prei erbij. Breng op smaak met limoensap en eventueel zout en peper
  • Schep de currysoep in 4 borden en bestrooi met de gehakte bieslook

Notities

Ingrediënten met* zijn fairtrade
  • Lekker om te serveren met naanbrood en (plantaardige) yoghurtkruiden dip
Trefwoord vegetarisch

Vegetarische Shakshuka

Bereidingstijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 el olijfolie
  • 1 aubergine
  • ½ courgette
  • 1 rode paprika
  • 250 ml gezeefde tomaten
  • 4 eieren
  • peper/zout
  • 1 bosje koriander gehakt
  • 8 pitabroodjes
  • 1 pakje kruidenpasta Tunesische Shakshuka*

Instructies
 

  • Snijd de groente in gelijke blokjes. Meng alle groente, de kruidenpasta en de gezeefde tomaten in een hapjespan
  • Laat het mengsel in een afgedekte pan in ca. 15 minuten op matig vuur tot saus koken. Verwarm ondertussen de pitabroodjes
  • Maak kuiltjes in het groentemengsel in de pan en breek de eieren erboven
  • Laat het in een afgedekte pan in ca. 3-5 minuten garen. Bestrooi met fijngesneden koriander en serveer de pitabroodjes erbij

Notities

Ingrediënten met* zijn fairtrade
  • Lekker met stukjes (pita)brood om te dippen! Of vervang de koriander eens door peterselie
Trefwoord vegetarisch

Jackfruit Burgers met Coleslaw

Bereidingstijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 burgers

Equipment

  • prikkers

Ingrediënten
  

  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 cm verse gember
  • olijfolie
  • 1 tl komijn
  • 2 tl Garam Masala*
  • 1 tl gerookte paprikapoeder*
  • 1 el bloem
  • 2 lente-uien
  • 15 g koriander
  • 1 little gem (of andere slasoort naar keuze)
  • 2 el mayonaise
  • 2 augurken
  • 4 hamburger broodjes (of 8 minibroodjes)
  • peper/zout
  • 1 blik Jackfruit*
  • el honing*
  • 1 el sojasaus*
  • VOOR DE COLESLAW
  • 3 el mayonaise
  • 2 el azijn
  • 1 el mosterd*
  • 150 g verse rode kool
  • 150 g witte kool
  • ½ winterwortel
  • ½ el verse peterselie

Instructies
 

  • Spoel de Jackfruit af onder de koude kraan en dep goed droog met keukenpapier
    Snipper 1 ui fijn en hak de knoflook. Verwijder de schil van de gember* en snijd de gember fijn. Snijd de lente-ui in dunne ringen en hak de koriander fijn
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui, knoflook en de gember tot ze glazig zien. Doe de stukjes Jackfruit erbij en bak mee totdat het fruit een beetje uit elkaar begint te vallen. Voeg de komijn, garam masala en de gerookte paprika poeder toe en bak al roerend 2 minuten mee op laag vuur
  • Schep het mengsel in een keukenmachine of cutter en maal tot een gelijkmatige maar niet al te fijne massa. Kneed hier met schone handen de lente-ui, koriander, sojasaus, honing en bloem bij en breng eventueel op smaak met peper en zout. Zet het deeg een half uur in de koelkast om wat op te stijven
  • Snijd ondertussen de rode kool, witte kool en de wortel in hele fijne repen en hak de peterselie. Maak een dressing van de mayonaise, azijn, mosterd, honing en peterselie. Roer de dressing door de in gesneden groenten en zet in de koelkast tot verder gebruik
  • Snijd de tweede ui in ringen, was de little gem en dep deze goed droog. Snijd de augurken in dunne plakjes
  • Verwarm de oven op de grilstand, snijd de broodjes doormidden en rooster ze met de snijkant naar boven ongeveer 5 minuten tot ze knapperig en goud/bruin zijn (wanneer er geen grilstand op je oven zit kun je de broodjes ook met de snijkant  naar beneden roosteren in een droge koekenpan op hoog vuur). Maak van het burgerdeeg 4 gelijke (of 8 klein) burgers. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak hierin de burgers om en om ongeveer 10 minuten tot ze aan beide kanten mooi bruin kleuren
  • Besmeer de snijkanten van de broodjes met wat mayonaise. Beleg de onderste helft met de sla en verdeel hierover de rode ui ringen en de schijfjes augurk. Leg hierop de gebakken burgers en verdeel hierover de coleslaw. Zet de bovenste helft van het broodje erop en prik de burgers vast met een prikker
  • Lekker om te serveren met aardappelpartjes uit de oven!

Notities

Ingrediënten met* zijn fairtrade
*Het schillen van verse gember gaat heel erg makkelijk door met het uiteinde van een koffielepeltje over de buitenkant heen te schrapen. Zo schraap je het schilletje er zo af
Trefwoord vegetarisch

Gyros van Jackfruit met groene kruiden yoghurt

Bereidingstijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 rode ui
  • ¼ ijsbergsla
  • ½ komkommer
  • 150 g kerstomaatjes
  • 3 el gyroskruiden
  • 4 pitabroodjes
  • olijfolie
  • 1 blik Jackfruit*
  • VOOR DE SAUS
  • 200 ml dikke yoghurt
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el gehakte groene kruiden
  • zout/peper

Instructies
 

  • Spoel het jackfruit goed af onder de kraan en laat uitlekken. Snijd de vrucht in gelijke plakjes van ongeveer 1 cm. Roer de gyros kruiden door 3 el olie. Schep de olie voorzichtig door het jackfruit zodat alle stukje aan alle kanten bedekt zijn. Laat het mengsel 15 minuten staan zodat de smaken in het fruit kunnen trekken.
  • Snijd ondertussen de rode ui in dunne ringen en de ijsbergsla in reepjes. Snijd de komkommer doormidden en verwijder met een theelepel de zaadlijst en snijd de komkommer in reepjes. Halveer de kerstomaatjes
  • Hak voor de saus de knoflook heel fijn en roer deze samen met de gehakte groene kruiden door de yoghurt. Breng op smaak met zout en peper
  • Verhit ruim olie in een koekenpan en bak de stukjes jackfruit op hoog vuur zodat ze mooi knapperig en bruin worden
  • Verwarm de pitabroodjes in de oven of een broodrooster. Vul de broodjes met de sla, rode ui, komkommer en tomaten en schep hierop de jackfruit gyros. Schep er een flinke lepel kruiden yoghurt over. En nu smullen maar! Eet smakelijk

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Trefwoord vegetarisch

Rendang van Jacqfruit met atjar van rode kool