Koken in Tajine

Marokkaanse gehaktballetjes met cherry tomaatjes

Voorbereidingstijd30 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 350 g gehakt
  • 1 bosje verse koriander 1gehakt
  • 1 el olijfolie
  • zout en peper*
  • 400 ml tomatenblokjes
  • 400 g cherry tomaatjes
  • 1 Turks brood
  • 1 pakje Marokkaanse gehaktballetjes kruidenpasta*

Instructies

  • Meng het gehakt met een snufje peper en zout en de helft van de fijngesneden koriander en draai tot kleine balletjes
  • Bak de gehaktballetjes met olijfolie in een hapjespan met deksel of tajine in ca. 8 minuten op matig vuur
  • Voeg de blokjes tomaat en de kruidenpasta toe en meng voorzichtig
  • Verwarm de oven voor op 180 gr.
  • Verdeel na 5 minuten verwarmen op matig vuur de cherry tomaatjes erover en laat afgedekt nog ca. 5 minuten gaar worden
  • Verwarm ondertussen het brood, bestrooi met de rest van de koriander en serveer het brood erbij

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

Pittige kiptajine met abrikozen, rozemarijn en gember

Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd40 min
Gang: Koken in tajine
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie (+ klontje boter)
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 3 takjes rozemarijn 1 fijngehakt, 2 gehalveerd
  • 40 g verse gember geschild en fijngehakt
  • 2 rode chilipepers zonder zaadjes, fijngehakt
  • 1-2 kaneelstokjes
  • 8 kippendijen
  • 175 g geweekte, gedroogde abrikozen
  • 2 el vloeibare honing*
  • 400 g hele tomaten met sap uit blik
  • zeezout* en versgemalen zwarte peper
  • klein bosje verse groene of paarse basilicum
  • couscous

Instructies

  • Verhit de olie en boter in een tajine of braadpan met dikke bodem
  • Roer de ui, gehakte rozemarijn, gember en chilipeper erdoor en bak tot de ui zacht wordt
  • Roer de gehalveerde takjes rozemarijn en de kaneelstokjes erdoor
  • Voeg de kippendijen toe en bak ze aan beide kanten bruin
  • Schep de abrikozen, honing en tomaten met het sap erdoor
  • Voeg, indien nodig, nog wat water toe, zodat de bodem van de tajine vol vocht staat en de abrikozen onder staan
  • Breng het vocht aan de kook en draai het vuur laag. Doe het deksel op de tajine of pan en laat alles 35-40 minuten zachtjes stoven
  • Breng de tajine op smaak met zout en peper
  • Scheur de grote basilicumblaadjes en laat de kleine blaadjes heel. Bestrooi de kip ermee en serveer het gerecht direct

Notities

  • Lekker met couscous en een groene salade
  • Gebruik voor een iets minder pittige schotel de helft van de chilipeper
Ingrediënten met * zijn fairtrade

Tajine van kip, kokos en pindakaas

Bereidingstijd1 uur
Gang: Koken in tajine
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 bouillontabletten
  • 1 blik kokosmelk*
  • 125 g pindakaas*
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 (nieuwe) aardappels
  • 1 groene paprika
  • 1/2 citroen
  • 300 g broccoli
  • 1 bakje boemboe soto ajam
  • ca. 500 g kippendij filet
  • Pandan*- of basmatirijst*

Instructies

  • Breng 4 dl water aan de kook, schenk het in een maatkan, los de bouillontabletten er in op en roer de kokosmelk en pindakaas erbij
  • Snijd de ui in partjes, de knoflooktenen in plakjes, de aardappels in vieren en de paprika in vierkante stukken
  • Snijd de halve citroen in vieren en verwijder de pitjes
  • Snijd de broccoli in kleine roosjes met steel
  • Verhit de boemboe al roerend in de tajine of braadpan en bak hierin de ui en knoflook 1 minuut
  • Roer de pinda-kokosmelk erbij, schep kip en groentes (op de broccoli na) in de tajine of pan en breng het geheel, al roerend, langzaam tegen de kook aan
  • Dek de tajine of pan af en laat het gerecht 45 minuten zachtjes stoven
  • Voeg na 30 minuten de broccoli toe
  • Verwijder voor het serveren de stukken citroen
  • Geef er Pandan- of Basmatirijst bij

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

 

Share
Wereldwinkel Pijnacker