Nagerechten

Ambrosia taartje

taartje met fruit
Bereidingstijd50 min
Gang: Nagerechten

Ingrediënten

  • 250 g boter
  • 200 g suiker*
  • 4 eieren
  • 2 bananen in stukjes gesneden
  • 1 mandarijn
  • 100 ml Bourbon/Whiskey
  • 200 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 100 g cacao*
  • 150 g chocolade*

Instructies

  • verwarm de oven voor op 190 gr C
  • Meng 200 g boter en 150 g suiker tot een romige massa
  • Voeg vervolgens de eieren (één voor één) en de Bourbon toe
  • Zeef dan de bloem, het bakpoeder en de cacao over het mengsel en klop het geheel tot een klontvrije, gladde massa
  • Bedek een bakblik van ongeveer 28 cm met bakpapier, doe het cakebeslag erin en zet de cake in de oven
  • Haal de cake na 40 minuten uit de oven en laat hem wat afkoelen
  • Doe de overige 50 g boter in een pan en voeg de resterende suiker en twee bananen, in stukjes gesneden, toe
  • Roer dit geheel tot een lichtbruine caramelachtige saus en blus het geheel af met 50 ml Bourbon
  • Snijd de afgekoelde cake over de lengte doormidden en schep de bananencaramel ertussen
  • Bedek tot slot de hele taart met gesmolten chocolade en garneer de taart met partjes mandarijn

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

Koffiecrème brûlée

Voorbereidingstijd20 min
Bereidingstijd1 uur
Gang: Nagerechten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 100 g slagroom
  • 1 dl sterke koffie*
  • 30 g fijne kristalsuiker*
  • 1 tl Chinees vijfkruidenpoeder
  • 3 eidooiers
  • 4 el rietsuiker*

Instructies

  • verwarm de oven op 120 gr C
  • meng in een pan de room, koffie, suiker en het vijfkruidenpoeder en breng dit aan de kook
  • Klop de eidooiers los en roer het warme roommengsel met een garde door de dooiers
  • Verwarm het mengsel, al roerend, op laag vuur tot de massa iets dikker wordt. Let op dat het niet kookt, anders krijg je een omeletje
  • Verdeel de crème over 4 kommetjes en zet ze een uur in de oven
  • Laat ze goed afkoelen
  • Vlak voor het serveren: bestrooi de crème brûlée met rietsuiker en laat deze met behulp van een brander (verfbrander uit de schuur bijv.) smelten en lichtbruin kleuren

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
  • Let op: extra tijd voor afkoelen nodig

 

Rijstdessert met kokos, mango en chocoladesaus

Bereidingstijd15 min
Gang: Nagerechten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 150 g Pandanrijst*
  • 1 blik kokosmelk*
  • 1/2 blik mangoschijven* in blokjes
  • 75 ml mangosiroop
  • 75 g rietsuiker*
  • 35 g cacaopoeder*
  • slagroom

Instructies

  • Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en vervang daarbij het water door kokosmelk
  • Voeg een snufje zout toe
  • Breng 75 ml mangosiroop met de suiker aan de kook en roer totdat de suiker is opgelost
  • Voeg, al kloppend met een garde, de slagroom en cacaopoeder toe
  • Blijf roeren tot het mengsel kookt en laat de chocoladesaus op laag vuur indampen tot de gewenste dikte
  • Neem de saus van het vuur, schenk door een zeef en laat iets afkoelen
  • Verdeel de romige kokosrijst over 4 schaaltjes en verdeel de mangoblokjes erover
  • Schenk een deel van de chocoladesaus over het dessert en serveer de rest van de saus er in een kannetje nast

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

Ananas tarte tatin met kokosroom

Bereidingstijd30 min
Gang: Nagerechten
Porties: 4 perdonen

Ingrediënten

  • 4 plakken bladerdeeg ontdooid
  • 80 g boter
  • 1 el citroensap
  • 1 cm gember fijn geraspt
  • 4 schijven ananas*
  • 80 g rietsuiker*
  • 1 blikje kokosmelk (270 ml)* uit de koelkast
  • vloeibare honing*

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 gr. C
  • Laat de rietsuiker in een pan met dikke bodem op laag vuur karamelliseren
  • Voeg, wanneer de suiker bruin kleurt en bubbelt, citroensap, boter en gember toe
  • Laat smelten en verdeel over 4 ramequins
  • Leg de ananasschijven erin en vouw een plakje bladerdeeg over de schijven
  • Bak de tarte tatins in 15-20 minuten gaar
  • Schep het dikke gedeelte van de kokosmelk (zet het blikje hiervoor in de koelkast) en doe in een maatbeker
  • Zet er de staafmixer even op en klop lobbig
  • Draai de ramequins om op 4 bordjes en serveer met een dot kokosroom en honing

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

Thaise kokosrijst met mango, gedroogde kokos en gedroogde mango

Bereidingstijd25 min
Gang: Nagerechten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 50 g biologische Thaise Pandanrijst*
  • 100 ml water
  • snuf zeezout*
  • 100 ml melk naar keuze , zoals sojamelk of rijstmelk
  • 1 vanillestokje uitgeschraapt
  • citroenrasp van een halve citroen
  • 100 ml kokosmelk*
  • 1 mango* vers of Thaise fairtrade mango uit blik
  • gedroogde mango*
  • gedroogd kokosschaafsel
  • verse muntblaadjes garnering

Instructies

  • Breng de pandanrijst samen met het water en wat zout aan de kook
  • Zet het vuur lager en laat de rijst zachtjes koken tot het water is opgenomen
  • Roer regelmatig, zodat de rijst niet aanbakt
  • Voeg nu de melk, kokosmelk, vanille en citroenrasp toe
  • Breng opnieuw aan de kook en laat nog 15 minuten zachtjes pruttelen
  • Snijd ondertussen de mango in stukjes
  • Schep de rijst in kommen
  • Verdeel de mango, gedroogde mango en het kokosschaafsel over de rijst
  • garneer met munt

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

Vruchtencrumble met kokosmelkroom en noten

Bereidingstijd1 uur 30 min
Gang: Nagerechten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • Aardbeien/frambozencompote:
  • 300 g aardbeien gewassen, zonder kroontje
  • 300 g frambozen
  • Voor de room:
  • 1 el suiker
  • 1 vanillestokje het merg
  • 1 blik kokosmelk*
  • Crumble:
  • 40 g volkorenmeel
  • 40 g bloem
  • 50 g bruine basterdsuiker
  • 100 g gemengde noten grof gehakt
  • 1,5 tl anijszaad

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C
  • Maak de compote door de ingrediënten in een pan aan de kook te brengen en 15 min. op half hoog vuur te laten pruttelen (houd wat vruchten achter voor de garnering. Wel af en toe doorroeren
  • Meng voor de crumble de ingrediënten, zodat er een kruimelig deeg ontstaat
  • Droog het deeg op een bakplaat ongeveer 20 min. in de oven. Schep halverwege een keer om
  • Schep de vaste kokosroom af van het waterige gedeelte en klop samen met de suiker en het vanillemerg met een mixer tot een lobbige room
  • Schep de room, de crumble (houd wat achteen de compote in laagjes in een schaal
  • Zet voor het serveren een uurtje in de koeling. Bestrooi voor het serveren met de achtergehouden crumble

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Zet het blik kokosmelk een nacht in de koelkast

 

Avocado-mango-ijs met kokos en paranoten

Bereidingstijd20 min
Vriezen8 uur
Gang: Nagerechten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 200 g avocado in blokjes
  • 350 g mango* in blokjes
  • 1 rijpe banaan
  • 100 ml kokosmelk*
  • sap van 1 limoen
  • merg van 1 vanillestokje
  • gehakte paranoten
  • kokosvlokken

Instructies

  • Doe het fruit een nacht lang, of minstens 8 uur, in de vriezer
  • Haal vlak voor je het ijs wilt gaan maken uit de vriezer, laat 5-10 minuten staan en pureer dan samen met de kokosmelk, het limoensap en de vanille tot een glad ijsmengsel in een keukenmachine of sterke blender
  • Is het mengsel te dik of blijf je stukjes houden? Voeg dan wat extra kokosmelk of een scheutje amandelmelk toe en pureer nogmaals
  • Verdeel over 4 schaaltjes, bestrooi met gehakte paranoten en kokosvlokken en serveer direct

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
 
- In plaats van kokosmelk kun je ook amandelmelk of een andere plantaardige melk gebruiken
- Restje over? Bewaar het in de vriezer en eet het later als ontbijt, snack of dessert
- Houd een paar blokjes bevroren mango achter en roer die er vlak voor het serveren doorheen
- Heb je een ijsmachine? Pureer dan alle ingrediënten tot een glad mengsel en maak het ijs volgens de gebruiksaanwijzing. De stap van het vooraf bevriezen van het fruit kun je dan overslaan
 
Bron: Kookboek 'Eerlijk eten'(Keff & Dessing, 2015)
 

 

Chocolademousse

Bereidingstijd10 min
Opstijven in de koelkast1 uur
Gang: Nagerechten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 2 rijpe avocado's in stukjes
  • 2 tl citroensap
  • 30 g cacaopoeder*
  • 2 el pindakaas*
  • 150-200 ml ahornsiroop
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 150 ml kokosmelk* uit de koelkast
  • 50 g pure chocolade* fijngehakt

Instructies

  • Pureer de avocado met citroensap, cacaopoeder, pindakaas, ahornsiroop naar smaak, kaneelpoeder en melk tot een gladde mousse (zorg dat de avocado helemaal fijn is)
  • Roer de pure chocolade door de mousse en laat het geheel een uurtje in de koelkast opstijven
  • Serveer de mousse in een schaaltje en maak af met wat extra kokosroom (kokosroom afscheppen en opkloppeof sojaslagroom en eventueel wat extra pure chocolade

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
 
Chocolademousse kun je ook zonder zuivel maken. De zachte, romige textuur komt in deze versie van eetrijpe avocado's en kokosmelk
 

 

Notenrol met honing

Bereidingstijd20 min
Oventijd25 min
Gang: Nagerechten
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 75 g pistachenoten
  • 75 g pecannoten
  • 75 g amandelen
  • 50 g roomboter
  • 5 el sinaasappelmarmelade
  • 1 sinaasappel schoongeboend
  • 6 el honing*
  • 6 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 1 eidooier
  • 2 el rietsuiker*

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C / Ontdooi de bladerdeegplakjes
  • Hak de helft van de noten grof in de keukenmachine en haal ze eruit. Maal vervolgens de andere helft van de noeten fijn
  • Smelt de boter en sinaasappelmarmelade in een steelpan
  • Rasp de helft van de sinaasappelschil erboven en roer deze er met de honing en notenmengsels door. Neem de pan van het vuur
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Leg de helft van de bladerdeegplakjes op het bakpapier naast elkaar en druk de naden samen zodat het een lange plak wordt
  • Verdeel het notenmengsel gelijkmatig over het bladerdeeg en laat daarbij 1 cm. van de rand vrij
  • Kwast de rand in met eidooier en vorm een tweede rechthoek met de resterende bladerdeegplakjes
  • Vouw de deegplak over de notenvulling en druk de zijkanten dicht met een vork
  • Bestrijk de bovenkant met eidooier en maak met een scherp mes een paar inkepingen in het deeg
  • Bestrooi het bladerdeeg met rietsuiker en schuif de bakplaat in het midden van de oven
  • Bak de notenrol in ca. 25 minuten goudbruin en gaar
  • Laat iets afkoelen en snijd in repen
  • Verdeel over de bordjes en serveer met slagroom of ijs

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

Chocolade panna cotta

Bereidingstijd20 min
Wachten3 uur
Totale tijd3 uur 20 min
Gang: Nagerechten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 3 blaadjes witte gelatine
  • 500 g slagroom
  • 50 g rietsuiker*
  • 200 g pure chocolade* grof gehakt
  • 2-3 eetl likeur bijv. koffie-, chocolade-, of noten-
  • 25 g witte chocolade*
  • 25 g melkchocolade*
  • gemalen kaneel naar smaak

Instructies

  • Week de gelatine 5 minuten in een kom met ruim koud water
  • Breng in een steelpan de slagroom met de suiker aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost
  • Voeg de pure chocolade toe en laat op laag vuur in de warme room smelten
  • Neem de pan van het vuur en los al roerende de goed uitgeknepen gelatine op in de warme chocoladeroom
  • Voeg de likeur toe
  • Spoel 4 puddingvormpjes (van 150 mom met koud water en laat goed uitlekken (niet afdrogen!)
  • Schenk de warme chocoladeroom in de vormpjes en laat afkoelen tot kamertemperatuur
  • Zet de vormpjes minstens 3 uur in de koelkast om op te stijven
  • De puddinkjes worden stijver als je ze langer in de koelkast laat staan
  • Hak intussen de witte- en melkchocolade elk apart in mooie schilfers
  • Houd de vormpjes enkele tellen in een kom heet water
  • Leg een bordje op de vormpjes en keer ze samen
  • Bestrooi de chocoladepuddinkjes met de chocoladeschilfers en naar smaak nog met een beetje kaneel

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
 
Tip: Neem de lang houdbare slagroom in de kartonnen pakjes. Deze is beter bestand tegen hitte dan verse slagroom uit het koelschap
 
Dit recept komt uit Delicious Magazine en is geproduceerd door Studio Philipi
 
Share
Wereldwinkel Pijnacker