Hapjes / Drankjes

 

Vonkelcocktail met notenrotsjes

Bereidingstijd20 min
Gang: Hapjes / drankjes

Ingrediënten

  • 75 gr chocoladereep puur*
  • 8 Physalis of Kaapse kruisbes 200
  • 200 ml Tropisch sap*
  • 4 el suiker*
  • Tropische notenmix
  • 6 el honing* vloeibaar
  • 1 fles Vonkelwijn*
  • zeezoutmix chili peper*

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 200 gr.
  • Smelt de chocolade au bain-marie. Roer regelmatig tot de chocoladestukjes zijn gesmolten
  • Leg een stuk bakpapier op een werkblad
  • Vouw de blaadjes van de Physalis naar achteren, doop de vruchten in de gesmolten chocolade en leg ze met de kant van de blaadjes op het bakpapier en laat de chocolade hard worden
  • Verhit in een sauspannetje het Tropisch sap en de suiker
  • Kook dit in tot een dikke stroop en laat het afkoelen
  • Verdeel de notenmix in 10 kleine hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat
  • Besprenkel elk hoopje met honing en maal er zeezoutmix over
  • Rooster de nootjes in de oven tot ze goudbruin kleuren
  • Laat ze afkoelen, zodat de honing hard wordt en de nootjes/rozijntjes aan elkaar plakken
  • Schenk enkele druppels tropische stroop in elk glas en schenk de Vonkelwijn er voorzichtig bij
  • Garneer het glas met de chocolade Physalis en serveer met de pittig-zoete pindarotsjes

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

Koffiegranitta

Bereidingstijd10 min
Gang: Hapjes / drankjes
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 100 gr koffie goud, snf*
  • 1 l water
  • 150 gr rietsuiker*
  • 1 zakje nougat (vanille/chocolade)
  • 1 zakje koffieboontjes in melkchocolade

Instructies

  • Maak de granitta een dag van tevoren
  • Zet koffie met 100 g koffie goud en 1 l water
  • Voeg de rietsuiker bij de ca. 800 ml extra sterke koffie en roer tot de suiker is opgelost
  • Giet dit mengsel in een braadslede of tupperware bak en laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur
  • Bedek de braadslede met huishoudfolie en zet in de vriezer
  • Roer na ca. 1-2 uur de massa met een vork door elkaar, zodat er mooie ijskristallen ontstaan
  • Herhaal dit nog 1-2 keer en laat de granitta tot gebruik in de vriezer staan
  • Verdeel de granitta over 4 glazen en serveer hem ijskoud met nougat en/of koffieboontjes

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
  • Maak de granitta een dag van tevoren
 

 

Thaise Fish 'n Chips

Bereidingstijd30 min
Gang: Hapjes / drankjes
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 limoen
  • 500 g visvariatie bijv. inktvisringen, gamba's, stevige witvisfilets
  • 2 eierdooiers
  • 3 ijsblokjes
  • 110 g bloem
  • zonnebloem- of arachideolie
  • Sambal Oelek* naar smaak
  • 1 blikje biologische Kokosmelk*
  • molen Zeezoutmix Chilipeper*
  • 1/2 blik Mangoschijven op lichte siroop*
  • 4 el Sweet Chili Saus*
  • cassave chips

Instructies

  • Maak een marinade van het sap van een halve limoen met daarin sambal naar smaak
  • Marineer hierin de verschillende soorten vis
  • Klop ondertussen een beslag van kokosmelk, de eidooiers en de bloem en breng het beslag op smaak met zeezout
  • Voeg de ijsblokjes toe
  • Laat de mangoschijven uitlekken en pureer ze
  • Maak van 4 el mangopuree en de sweet chilisaus een dipsaus
  • Dep de vis droog en haal die, wanneer de ijsblokjes gesmolten zijn, door het beslag
  • Verhit in een frituur- of braadpan olie tot 180 gr. Celsius en frituur hierin de stukken vis goudbruin en krokant
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier
  • Bestrooi de vis vlak voor het opdienen met wat zeezout en serveer met partjes limoen, de dipsaus en de cassave chips

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

Honey roasted mixed nuts

Gang: Hapjes / drankjes

Ingrediënten

  • 350 g gemengde noten
  • 2 eiwitten
  • 4 el honing*
  • 1 sinaasappel
  • 1 tl cayennepeper
  • 4 takjes rozemarijn

Instructies

  • Verwarm de oven tot 150 gr C en bekleed een ovenschaal met bakpapier
  • Klop de eiwitten in een kom schuimig
  • Rasp de sinaasappelschil over het eiwit en voeg de honing en cayennepeper toe
  • Rits de rozemarijn los van de takjes en hak de helft fijn. Voeg dit toe aan het eiwitmengsel
  • Roer de noten goed door het mengsel en verdeel over het bakpapier
  • Bak 15 minuten boven in de oven
  • Haal ze uit de oven en maak de nootje los van elkaar
  • Strooi de rest van de rozemarijn erover en plaats weer terug in de oven voor 15 minuten
  • Haal het notenmengsel uit de oven en maak de noten weer los van elkaar
  • Laat deze 30 minuten afkoelen

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

Kokoskoffie

Bereidingstijd10 min
Gang: Hapjes / drankjes
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 tl kaneel
  • 150 ml slagroom
  • koffielikeur
  • oploskoffie* voor 4 kopjes
  • 4 el fijne, witte kristalsuiker*
  • 1 blikje biologische kokosmelk, 270 ml* uit de koelkast
  • 1 tl cacaopoeder*

Instructies

  • Schep de kokosroom (het gestolde deel bovenin het blikje) van het kokoswater en doe dit met 50 ml slagroom in een hoge kom
  • Voeg twee eetlepels suiker toe en klop tot een lobbige room
  • Klop van de overige slagroom en suiker apart een dikke room
  • Meng de oploskoffie met de kaneel en bereid de koffie verder volgens de aanwijzing op de verpakking
  • Schep de lobbige kokosroom en de likeur door de hete koffie en garneer de koffie met een dot dikke slagroom en een snuf cacaopoeder

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

 

 

 

 

Share
Wereldwinkel Pijnacker