Lunchgerechten

Smoothiebowl met koffie, pindakaas en banaan

Voorbereidingstijd 10 minuten
Gang Lunchgerechten, Ontbijt, Tussendoortje
Porties 1 persoon

Ingredients
  

  • 2 rijpe bananen bevroren, in stukjes
  • 4 el havermout
  • 1 (flinke) el pindakaas
  • 150 ml sterke koffie*
  • 1 el Honing* of agave siroop
  • 1 el Cacao*

Instructions
 

  • Doe alle ingrediĆ«nten in een blender en draai tot een smeuĆÆge massa
  • Schep het mengsel over in een kom en maak af met eenĀ toppingĀ naar keuze

Notes

Ingrediƫnten met * zijn fairtrade
Tip: Heb je weinig tijd of liever een breakfast ā€˜to go’? Wanneer je 150 ml koude melk toevoegt dan kun je de smoothie drinken
Tips voor de topping:
  • Pitten en zaden
  • NotenĀ 
  • Gedroogd fruitĀ 
  • Chocolade raspĀ 
  • KokosraspĀ 
  • Vers fruit
Ā 
Trefwoord vegan, vegetarisch

 

Smoothiebowl met kokosmelk

Voorbereidingstijd 9 minuten
Gang lunchgerecht, Ontbijt
Porties 1 persoon

Ingredients
  

  • 2 bananen bevroren
  • ½ avocado
  • 2 el blauwe bessen bevroren
  • 2 tl spirulina
  • 1 el blauwe bessen
  • 1 tl maanzaad
  • ½ tl lavendelbloemetjes eventueel
  • 1 el zaden en pitten
  • 1 tl kokosvlokken
  • 150 ml Kokosmelk*
  • 1 tl Honing*

Instructions
 

  • Snijd de ingrediĆ«nten in stukjes en doe de bananen, avocado, blauwe bessen, spirulina, honing en kokosmelk in de blender en draai tot er een gladde substantie ontstaat
  • Doe alles in een kom versier de smoothiebowl met de topping ingrediĆ«nten. En eventueel eetbare bloemen voor de garnering

Notes

Ingrediƫnten met * zijn fairtrade
Tip: Je kunt zowel voor de smoothie als voor de topping eigenlijk de ingrediƫnten gebruiken die je zelf het lekkerst vindt. Het is wel aan te raden om bevroren vruchten te gebruiken door de kokosmelk omdat de bowl dan mooi stevig en lekker romig wordt
Trefwoord vegetarisch

Snelle havermoutpannenkoeken met banaan

Voorbereidingstijd 15 minuten
Gang lunchgerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Hollands
Porties 2 personen

Ingredients
  

  • 150 g havermout fijngemalen in de keukenmachine
  • 2 kleine, rijpe bananen
  • 1 ei
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • Kokosolie
  • 200 ml Kokosmelk*
  • Honing*

Instructions
 

  • Voeg de havermoutmeel, het ei, het zout, de speculaaskruiden en het bakpoeder in een mengkom en roer goed door elkaar. Pureer de bananen in een aparte kom met een vork totdat ze helemaal fijn zijn. Roer de kokosmelk door de droge ingrediĆ«nten en voeg tot slot de gepureerde bananen toe. Meng daarna het beslag goed door
  • Verwarm een beetje (kokos)olie in een koekenpan en schep drie lepels beslag in de pan zodat er drie rondjes van gelijk formaat ontstaan. Bak de pannenkoekjes op middelhoog vuur in ongeveer drie minuten gaar en aan beide zijde mooi goudbruin. Herhaal dit tot al het beslag op is
  • Wanneer alle pannenkoekjes gebakken zijn verdeel je ze in twee stapels. Schep op iedere stapel jouw favoriete topping zoals twee eetlepels dikke yoghurt, 2 tl jam, cranberries, pistachenoten en geschaafde amandelen. Schenk er tot slot een goeie scheut honing over

Notes

Ingrediƫnten met* zijn fairtrade
De basis voor deze snelle pannenkoeken met banaan bestaat uit havermout, een ei, kokosmelk en 2 bananen. Binnen 15 minuten heb je deze makkelijke pannenkoekjes gemaakt. Hoe rijper de bananen zijn, hoe zoeter de pannenkoekjes worden. Gebruik daarom de meest bruine bananen die in je fruitschaal liggen. Zo ga je met deze lekkere havermoutpannenkoeken direct voedselverspilling tegen.Ā 
Als topping bovenop het stapeltje havermoutpannenkoeken kiezen wij voor 2 lepels volle yoghurt, cranberries, een beetje jam met wat gehakte pistachenootjes, amandelschaafsel en honing om het af te maken. Maar mix en match volop met ingrediƫnten die jij lekker vindt. Zo is bijvoorbeeld de combinatie blauwe bessen, plakjes banaan, rozijnen en stukjes walnoot ook heerlijk.
Trefwoord vegetarisch

 

Kokoswentelteefjes met gebakken ananas en room

Voorbereidingstijd 20 minuten
Gang lunchgerecht, Nagerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 2 eieren
  • 8 dikke plakken oud, wit brood
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneel
  • snuf zout
  • 1 el kokosrasp
  • voor de room
  • 1 el suiker
  • 1 vanileboon het merg
  • chiliflakes optioneel
  • munt optioneel
  • 1 blik Ananasschijven*
  • 200 ml Kokosmelk*

Instructions
 

  • Doe de eieren samen met de kokosmelk, gemberpoeder, kaneel, beetje zout in een kom en schep hier eventueel een beetje siroop uit het blik van de ananasschijven bij. Roer alles tot een glad beslag
  • Voor de room is het belangrijk dat de kokosmelk een avond voor gebruik in de koelkast is gezet. Door de kou ā€˜splitst’ de kokosmelk in een vast en waterig gedeelte. Schep voor de room de vaste kokosroom af van het waterige gedeelte en klop samen met de suiker en het vanillemerg met een mixer tot een lobbige room. De laag vaste kokosroom krijg je het beste door het blik een nacht van te voren in de koelkast te zetten
  • Snijd het brood in gelijke stukken van ongeveer 5 centimeter. En week deze kort in het beslag
  • Verwarm een eetlepel kokosolie in een koekenpan en bak hierin de stukken brood om en om tot ze mooi bruin zijn. Bestrijk als laatst de stukjes brood aan 1 kant met een beetje honing en draai ze nog een keer om zodat ze een mooi knapperig kostje krijgen.
  • Leg het brood op een schaal en bestrooi met de kokosrasp. Bak in dezelfde koekenpan de ananasschijven kort om en om in wat kokosolie tot ze licht gaan kleuren

Notes

Ingrediƫnten met* zijn fairtrade
Tip: Heb je wat kokosmelk over? Je kunt het heel handig invriezen in een ijsklontjesvorm
Trefwoord vegetarisch

 

Tiramisu chia zaad pudding met kokosmelk

Voorbereidingstijd 10 minuten
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Hollands
Porties 2 personen

Ingredients
  

  • 6 el chiazaad
  • 2 el agavesiroop4 of honing, wanneer het recept niet vegan hoeft te zijnel
  • 1 tl vanille-essence
  • 4 el kokosyoghurt
  • Gehakte nootjes, kokosrasp of chocolade rasp om af te garneren
  • 400 ml Kokosolie*
  • 1 el Cacao*
  • 2 el heel sterke koffie*

Instructions
 

  • Roer de kokosmelk,Ā agaveĀ siroop enĀ chiazaadĀ door elkaar en verdeel overĀ 3 kommen
  • RoerĀ doorĀ 1 komĀ de vanille,Ā door de andere komĀ de cacaoĀ enĀ door de laatste kom de koffie
  • Dek de kommen af en zet een nachtĀ wegĀ in de koelkast
  • Verdeel de donkersteĀ (cacaoĀ pudding) over 2 glazen, schep hierover de koffie pudding enĀ eindig metĀ de vanillesmaakĀ chiapudding
  • Maak de puddinkjes af met een laagje kokosyoghurt en eventueel wat gehakte nootjes, kokosrasp en pure chocolade

Notes

Ingrediƫnten met * zijn fairtrade
Trefwoord vegan, vegetarisch

 

Visvrije makreelsalade

Bereidingstijd 10 minuten
Gang Borrelhapje, Lunchgerechten
Keuken Thais
Porties 8

Ingredients
  

  • 2 el crĆØme fraĆ®che
  • 1 Granny Smith appel geschild, in blokjes gesneden
  • 1 el dille gehakt
  • 2 el kappertjes afgespoeld en gehakt
  • 1 el bladpeterselie gehakt
  • 1 el limoensap
  • peper, zout
  • 1 blik bananenbloesem* goed afgespoeld en uitgelekt

Instructions
 

  • Hak alle stukken bananenbloesem uit het blik fijn
  • Roer de gehakte bananenbloesem met de overige ingrediĆ«nten door elkaar en breng op smaak met peper en zout
  • Serveer op een toastje bij de borrel of op een cracker bij de lunch

Notes

Alle ingrediënten met * zijn fairtrade 
Trefwoord vegan, vegetarisch

Burgers van rode kidneybonen met sriracha mayonaise

Bereidingstijd 25 minuten
wachttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Ingredients
  

  • 500 g red kidney beans afgespoeld en uitgelekt
  • 60 g havermout vlokken
  • 1 el zoute pinda's gehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook gehakt
  • Panko
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl chipotl of gerookte paprikapoeder*
  • ¼ tl chiliflakes
  • enkele druppels limoensap naar smaak
  • olijfolie*
  • peper, zout
  • VOOR DE MAYONAISE
  • 4 el mayonaie
  • 2 el srirachasaus
  • 1 el limoensap
  • 1 tl maple syrup
  • snuf zout

Instructions
 

  • Bak de ui samen met de knoflook in 1 eetlepel olie tot ze glazig zien
  • Doe de gebakken uien samen met de kidneybonen, havermout, de specerijen en de gehakte pinda’s in een keukenmachine en draai tot een grove puree. Breng deze op smaak met wat peper en zout en een paar druppels limoensap
  • Maak burgers van het mengsel en wentel deze door de panko zodat ze helemaal bedekt zijn en laat de burgers een uur opstijven in de koelkast.Ā Maak ondertussen de mayonaise door alle ingrediĆ«nten hiervoor door elkaar te roeren
  • Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin de burgers ongeveer 7 minuten aan beide zijde op middelhoog vuur tot ze een krokant korstje hebben.Ā Serveer de burgers met de saus

Notes

Ingrediƫnten met * zijn fairtrade
  • Tip: Is het bonenmengsel wat droog, voeg dan wat water toe. Is het iets te nat kun je nog wat havermout toevoegen. Dit kan verschillen afhankelijk van welke havermout vlokken je gebruikt
Trefwoord glutenvrij, vegetarisch

Pikante oosterse omelet

Bereidingstijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunchgerechten
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 1 rode paprika
  • 2 lente-uien
  • olijfolie
  • 30 g pistachenoten
  • 200 g taugĆ©
  • 100 g edamame bonen
  • 10 g koriander
  • 8 eieren
  • 4 el melk
  • 20 g kiemgroenten
  • 4 tl sesamolie
  • zout, peper
  • 4 el Sojasaus*
  • 4 tl sambal badjak*

Instructions
 

  • Snijd de paprika in kleine blokjes en de lente-ui in fijne ringen. Hak de koriander fijn en de pistachenoten grof
  • Verwarm een eetlepel olie in een koekenpan en bak hierin de paprika met de taugĆ© al roerend 1 minuut. Zorg dat de groenten knapperig blijven
  • Doe de eieren met de melk, de sojasaus en de sambal badjak in een kom en roer met de garde tot het ei goed los en schuimig is
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin een kwart van het eiermengsel. Zet het vuur laag zodat de omelet niet te bruin wordt en laat rustig garen. Doe een deksel op de pan zodat de bovenkant ook stolt, dit duurt ongeveer een minuut
  • Schuif de omelet op een bord en bestrooi met peper en zout.
    Herhaal dit nog 3 keer voor de overige omeletten
  • Verdeel de paprika, taugĆ©, lente-ui en edamame bonen over de omeletten en druppel wat sesamolie over de groenten. Garneer met koriander, de pistachenoten en wat kiemgroenten. Bestrooi naar smaak met een beetje zout en peper en vouw de omelet dubbel

Notes

Ingrediƫnten met * zijn fairtrade
Trefwoord glutenvrij, vegetarisch

Pittig broodje met kipgehakt en groente

Gang Lunchgerechten
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 300 gr kipgehakt
  • 1 dunne prei
  • 1/2 spitskool
  • 1 groot meergranen stokbrood
  • 1/2 flesje woksaus zoetzuur*
  • 1/2 blik ananasschijven op sap*
  • molen zeezoutmix, chilipeper
  • pindakaas
  • sambal oelek

Instructions
 

  • Verhit olie in een wok of braadpan, voeg het kipgehakt toe en bak tot het gehakt gaar is
  • Snijd de prei in ringen en de spitskool in dunne repen en voeg dit toe aan het gehakt
  • Bak de groenten kort mee
  • Snijd de ananas in stukjes
  • Voeg de woksaus en de ananasstukjes toe en verwarm even mee
  • Breng op smaak met het zeezout
  • Snijd intussen het stokbrood in gelijke stukken en daarna overdwars open
  • Besmeer het brood met een laag pindakaas en sambal naar smaak
  • Schep het gewokte kipgehakt-groentenmengsel op het brood

Notes

Ingrediƫnten met * zijn fairtrade
- vega-tip: vervang het kipgehakt door vegetarisch fijngehakt of wokstukjes
- wijntip: RosƩ, Zuid-Afrika. Fair Trade original

 

Zomerse fruitsoep

Bereidingstijd 25 minuten
Gang Lunchgerechten
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 2 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 1 ei
  • 1-2 eetlepels rietsuiker*
  • 250 gr frambozen eventueel uit de diepvries, ontdooid
  • 200 ml appelsap, lemon & lime*
  • 100 ml kokosmelk*
  • 50 gr poedersuiker
  • 50 ml slagroom
  • enkele blaadjes munt fijngehakt

Instructions
 

  • Verwarm de oven voor tot 200 gr.
  • Snijd de plakjes bladerdeeg in dunne reepjes en draai er spiraaltjes van
  • Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat
  • Bestrijk ze met losgeklopt ei en bestrooi ze met rietsuiker
  • Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de suikerstengels in 8-10 minuten goed bruin en knapperig
  • Doe de frambozen en de appelsap in de keukenmachine of blender en mix het tot een gladde soep
  • Klop de kokosmelk tot een egale massa en voeg de poedersuiker toe
  • Meng dit met de lobbig geslagen room
  • Verdeel de soep over 4 kommetjes en voeg een scheutje van het kokosroommengsel toe
  • Garneer met munt en serveer met de suikerstengels

Notes

Ingrediƫnten met * zijn fairtrade
Share
Wereldwinkel Pijnacker