Voorgerechten

Kipcocktail met avocado, mango en Thaise gele curry

Bereidingstijd 30 minuten
Gang voorgerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • 4 serveerringen of mooie glaasjes

Ingrediënten
  

  • 1 kipfilet (biologisch)
  • 1 blokje kipbouillon
  • 1 limoen
  • gember naar smaak geraspt
  • 2 eetrijpe avocado's
  • 2 lente ui
  • ½ rode peper
  • 2 el koriander gehakt
  • 1 el kiemgroente
  • 1 el sesamzaadjes geroosterd
  • 400 ml kokosmelk*
  • 1 pakje Thaise gele curry pasta*
  • 1 blik mango op siroop*
  • 1 el sweet chilisaus*

Instructies
 

  • Fruit de gele currypasta in een steelpannetje al roerend op laag vuur tot het gaat geuren
  • Roer hier 300 ml kokosmelk (bewaar de rest van de kokosmelk voor de dressing), 300 ml water en het sap van een ½ limoen door en verkruimel het bouillonblokje erboven
  • Leg de kipfilet in het vocht en breng het geheel tot net aan de kook. Zet het pannetje op het kleinste pitje en houd 10 minuten tegen de kook aan. Draai na 10 minuten het vuur uit en laat de kip afkoelen in het vocht
  • Maak de dressing door 100 ml kokosmelk, de chilisaus, sap van ½ limoen en geraspte gember naar smaak door elkaar te roeren. Breng de dressing op smaak met peper en zout
  • Snijd de gepocheerde kipfilet, mango, lente-ui en avocado in kleine gelijke blokjes
  • Doe samen met 2 eetlepels dressing, koriander en gehakte rode peper in een kom en schep voorzichtig om tot alles goed gemengd is
  • Zet een serveerring (ongeveer 8 cm) op een bord en schep hierin een portie van de salade. Druk goed aan en verwijder de ring voorzichtig
  • Schep een klein beetje dressing over de salade en garneer af met kiemgroenten, een beetje rucola en bestrooi met sesamzaadjes
  • Draai er tenslotte wat verse peper over
  • Herhaal dit op nog 3 bordjes

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Tips:
  • Geen serveerringen? Geen nood. Een kipcocktail kun je ook serveren in mooie glaasjes
  • Snijd een lente-ui in de lengte in flinterdunne reepjes. Leg deze een nachtje in een bak met water en ijsklontjes en de reepjes gaan mooi krullen. Deze lente-ui krullen kun je gebruiken om gerechten mooi mee af te garneren
  • Het vocht waar de kip in is gepocheerd heeft veel smaak. Deze kun je bewaren om bijvoorbeeld te gebruiken voor een soep of een saus
 
Trefwoord feestelijk, kerst

 

Tartaar van rode biet en quinoa

Bereidingstijd 45 minuten
Gang voorgerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • neteldoek (of schone theedoek of kaasdoek)
  • dresseerring
  • ijsblokjes

Ingrediënten
  

  • 4 middelgrote bieten voorgekookt
  • 120 g quinoa
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 sjalotje
  • 2 tenen knoflook
  • 50 ml balsamicoazijn
  • 3 el olijfolie
  • peper/zout
  • 4 el geroosterde pompoenpitten
  • 1 lente-ui
  • 50 ml rode wijn*
  • 2 el sojasaus*
  • OPTIONEEL
  • zachte geitenkaas
  • pompoenpitolie

Instructies
 

  • Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking en zet apart voor verder gebruik.
    Snijd de lente-ui in hele dunne reepjes en zet deze weg op ijswater zodat de reepjes mooi gaan krullen
  • Pureer de rode bieten fijn in de keukenmachine. Leg een neteldoek in een vergiet en zet het vergiet op een kom of pan. Schep het bietenmengsel op de doek en laat staan zodat al het bietensap door de doek in de kom kan lopen. Help de boel een beetje door het sap er een beetje doorheen te knijpen
  • Snijd de sjalot en het knoflook in stukken. Doe dit samen met 200 ml van het bietensap, de rode wijn, balsamico  en de rozemarijn in een pannetje. Voeg een snuf zout en wat peper toe en breng aan de kook. Laat op een laag vuur zachtjes doorkoken voor ongeveer 10 minuten en roer dan de olijfolie en de sojasaus erdoor. Kook al roerend op zo laag mogelijk vuur nog 5 minuten door
  • Giet de saus door een zeef bij de quinoa en roer goed door elkaar. Laat 5 minuten staan zodat de saus goed in de quinoa kan trekken. Roer hier 4 eetlepels bieten puree doorheen. Breng eventueel nog op smaak met wat peper en zout
  • Zet de dresseerring op een bordje en schep hierin ¼ van het bietenmengsel. Druk goed aan met bijvoorbeeld een tonicstamper en haal de ring voorzichtig weg zodat er een mooie cirkel tartaar op het bord ligt. Garneer het tartaar af met wat geroosterde pompoenpitten, lente-ui krullen en wat takjes rozemarijn. Herhaal dit op de 3 andere borden
  • Je kunt het gerecht eventueel nog verder afmaken door op elk gerechtje een beetje geitenkaas te leggen en te bedruppelen met een paar druppels pompoenpitolie

Notities

Ingrediënten met* zijn fairtrade
Trefwoord vegetarisch

 

Pittige ham in honingsaus

Gang Voorgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 200 gram roomkaas met kruiden
  • 12 plakjes gerookte of rauwe ham
  • molen peper/zeezoutmix, citrus/knoflook
  • 2 eetlepels vloeibare bloemenhoning*
  • 1 zakje gemengde sla
  • olijfolie om in te vetten

Instructies
 

  • Snijd het kaasje in 12 punten (kan 1/2 dag van tevoren)
  • Leg elk puntje op een plakje ham en vouw de ham er losjes omheen
  • Vet een ovenschaal in, leg de ham-pakketjes erin en bestrooi met de peper
  • Verwarm de oven voor op 200 gr.
  • Schenk de honing over de ham-pakketjes
  • Verwarm de ham-pakketjes ca. 8 minuten in het midden van de oven tot de kaas begint te smelten
  • Verdeel intussen de sla over 4 bordjes
  • Leg de ham-pakketjes op de sla en schenk de honing uit de schaal erover

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

Pittige gamba's met exotische salsa salade

Bereidingstijd 10 minuten
Gang Voorgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 3 eetlepe[s olijfolie
  • 1 flinke teen knoflook gepeld
  • 12 cocktailgarnalen
  • 1 rode puntpaprika
  • 6 kerstomaatjes in miniblokjes
  • 1 bosui gesnipperd
  • enkele takjes koriander
  • 2 à 3 theelepels sambal oelek
  • 1/2 blik ananasschijven op sap*
  • 3 theelepels gembersiroop dressing
  • 1 limoentje verdeeld in 1 el sap en 4 partjes (dressing)

Instructies
 

  • Maak eerst de marinade voor de gamba's
  • Meng in een bakje de olie met 2-3 theelepels sambal en pers er een flinke teen knoflook boven uit
  • Voeg de garnalen toe en roer het goed om
  • Laat de marinade goed in de garnalen trekken in ca. 5 minuten
  • Maak intussen de salsa
  • Schenk het sap van de ananas in een bakje
  • Laat de ananas uitlekken en snijd 5 schijven ananas in kleine blokjes
  • Doe deze blokjes samen met de blokjes puntpaprika, tomaat en gesnipperde bosui in een kom en meng door elkaar
  • verhit een grillpan, leg de garnalen in de pan en verhit ze ca. 1 minuut per kant
  • Klop een dressing van 30 ml. ananassap, de gembersiroop en het limoensap en meng dit door de salsa-salade
  • Verdeel de salade over 4 kommetjes en leg de gamba's erop
  • Garneer met wat fijn korianderblad en een partje limoen

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Share
Wereldwinkel Pijnacker