Vrouwenbeelden van klei uit Mexico.

                   

Roberto, een specialist in het werken met klei, en Etta, een buitenlandse ontwerpster maken mooie expressieve beelden van klei, waar mineralen aan worden toegevoegd, zodat de oventemperatuur verhoogd kan worden van 500 naar 800 graden Celsius. De beelden worden hierdoor harder en minder breekbaar.
Inmiddels is hun bedrijf uitgegroeid tot een werkplaats, waar 16 mensen onder goede omstandigheden en met veel plezier werken.

Wanneer het beeld ontworpen is, worden er mallen gemaakt. In deze mallen wordt de klei gekneed en moet de klei minimaal een halve dag drogen. Na het drogen wordt de mal verwijderd en kunnen de details handmatig aangebracht worden. Afhankelijk van het beeld bestaat een beeld uit twee of meerdere mallen.

Voordat het beeld in de oven kan (waarin het 5 uur wordt gebakken) moet het een week uit de wind in de schaduw aan de lucht drogen om kromtrekken en grote scheuren te voorkomen. Het bakken gebeurt inmiddels in elektrische ovens, waardoor de temperatuur exacter is te regelen en het bakproces milieuvriendelijker is geworden. Na het bakken wordt er een dunne laag pasta aangebracht en gladgeschuurd om het oppervlak egaal te maken. Hierover komt een grondlaag van olieverf, die drie dagen moet drogen.

De kleur wordt in minimaal drie lagen aangebracht en geeft de dynamiek aan het beeld. Als afwerking wordt het beeld tweemaal met een zijde lak afgelakt. Door het vele handwerk zijn geen twee beelden gelijk, maar heeft ieder beeld zijn eigen uitstraling en karakter.

Om kwalitatief goede producten te kunnen leveren werken ze met geïmporteerde professionele verf en penselen.
De beelden zijn niet vorstbestendig en daarom alleen geschikt voor decoratie binnenshuis.

Share
Wereldwinkel Pijnacker