Hoofdgerechten – vis

Friszure Marokkaanse ovenschotel met vis

Bereidingstijd 20 min
wachttijd 25 min
Totale tijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 350 g stevige witvis
  • 700 g groente (1 courgette, 2 winterpenen
  • 5 g verse platte peterselie
  • 500 g krieltjes met schil
  • 1 pakje Marokkaanse Chermoula kruidenpasta*

Instructies
 

  • Verwarm de heteluchtoven op 160 graden. Wrijf, terwijl de oven opwarmt, de visfilets in met de helft van de kruidenpasta
  • Snijd de courgette en de winterpeen in dunne plakjes. Meng de plakjes groente in een grote ovenschaal met de rest van de kruidenpasta en verdeel in een dunne laag over de bodem van de schaal
  • Leg de visfilets op de groenten. Laat het gerecht in ongeveer 25 minuten gaar worden. Kook in de tussentijd de krieltjes gaar
  • Bestrooi de ovenschotel met verse peterselie en serveer met de gekookte krieltjes

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
  • Tip:Vervang de visfilets door kipfilet of gepelde garnalen en varieer ook eens met rijst in plaats van krieltjes
Trefwoord glutenvrij, Marokkaans

 

Thaise rode viscurry met kikkererwten

Bereidingstijd 25 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 g witvis in blokjes
  • 1 zoete aardappel in kleine blokjes
  • 250 g kerstomaatjes
  • 2 lente-uien in ringen
  • 1 bosje groene asperges in stukjes
  • 1 courgette in blokjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook gehakt
  • 2 el amandelschaafsel geroosterd
  • 15 g koriander gehakt
  • limoensap naar smaak
  • 250 g kikkererwten
  • 1 pakje Thaise rode curry kruidenpasta*
  • 400 ml kokosmelk*

Instructies
 

  • Zet de de currypasta even aan in de pan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en ui hier aan toe. Fruit het geheel aan tot deze glazig zijn
  • Voeg de courgette, groene asperges, en zoete aardappel toe en bak deze even mee. Schenk de kokosmelk in de pan en laat de groenten ongeveer 10 minuten garen op laag vuur
  • Spoel de kikkererwten af en laat uitlekken
  • Voeg de blokjes vis, kikkererwten en tomaat toe en verwarm deze 3 tot 5 minuten mee tot de vis gaar is
  • Maak de curry af met limoensap naar smaak, lente-ui, koriander en amandelschaafsel

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
  • Tip 1: Lekker om te serveren met Fairtrade Original zilvervliesrijst* of rijstnoedels*
  • Tip 2:Vind je de curry te pittig? Voeg dan wat extra kokosmelk toe zodat hij precies goed op smaak is
Trefwoord curry

Mosselen in Thaise Rode Curry

Bereidingstijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 kg mosselen
  • 1 ui
  • 1 rode chilipeper
  • 2 tenen knoflook
  • 2 cm verse gember
  • 1 citroengras
  • 3 lente-uitjes
  • 1 paksoi
  • 15 g koriander gehakt
  • olijfolie
  • 1 pakje Thaise Rode Curry*
  • 400 ml Kokosmelk*

Instructies
 

  • Spoel de mosselen onder de kraan en maak ze goed schoon. Gooi kapotte mosselen weg
  • Snipper de ui, en pers de knoflook. Hak de rode peper fijn en rasp de gember. Snijd de lente-ui in ringen en de paksoi in grove stukken en kneus het citroengras met een vijzel
  • Fruit de ui in ongeveer 2 eetlepels olie in een grote pan tot deze glazig ziet. Doe de knoflook, gember, citroengras en de paksoi erbij en roerbak een minuutje mee. Roer de currypasta door de groenten en bak kort mee op hoog vuur. Roer de kokosmelk erbij en laat de saus ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen zodat het wat inkookt. Draai het vuur hoger, doe de mosselen erbij en schep om. Kook net zolang tot alle mosselen open staan. Verwijder de citroengras
  • Haal de pan van het voer en schep de lente-ui, rode peper en koriander door de mosselen. Knijp het sap van de limoen erover uit
  • Lekker om te serveren met naanbrood

Notities

Ingrediënten met* zijn fairtrade
Trefwoord curry

Thaise viskoekjes van rode curry

Bereidingstijd 50 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 8 koekjes

Equipment

  • keukenmachine of staafmixer

Ingrediënten
  

  • 250 g kabeljauwfilet
  • 2 el bloem
  • 1 ei
  • 1 limoen
  • 1 lente-ui
  • 15 g koriander
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 el palmsuiker
  • 1 komkommer
  • 1 sjalot
  • 1 rode peper
  • arachideolie om in te frituren
  • peper/zout
  • 2 el rode curry kruidenpasta*

Instructies
 

  • Snijd de lente-ui in ringen en hak de koriander
  • Doe de kabeljauw samen met de bloem, het ei en de currypasta in de keukenmachine en laat draaien tot een fijne massa. Rasp de schil van de limoen erboven en doe de koriander en lente-ui erbij. Meng het geheel goed. (Houd een klein beetje koriander achter voor de garnering)
  • Maak je handen vochtig en rol zo’n 8 balletjes van het curry/vismengsel. Leg de balletjes op een met folie bedekte schaal en druk ze met de achterkant van een lepel plat (ongeveer 1 centimeter dik). Dek de koekjes af en zet minstens een half uur in de koelkast zodat ze kunnen opstijven
  • Snijd de sjalot en rode peper in dunne ringen. Snijd de komkommer overdwars doormidden en verwijder met een theelepel de zaadlijst. Snijd de komkommer in gelijke reepjes
  • Verwarm in een klein pannetje de azijn samen met de suiker op laag vuur totdat de suiker volledig is opgelost. Doe vervolgens de gesneden sjalot en rode peper erbij en laat het geheel afkoelen
  • Doe de komkommer in een schaaltje en giet hier het azijn mengsel overheen. Breng eventueel op smaak met peper en zout
  • Verhit in een wok of pan met dikke bodem een laagje olie tot ongeveer 180 graden en bak de viskoekjes rondom bruin en knapperig. Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier
  • Leg de warme viskoekjes op een mooie schaal. Maak af met een paar druppels limoen en nog wat koriander naar smaak
  • Serveer de viskoekjes met de komkommer relish en eventueel wat naanbrood

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
  • Met naanbrood is dit een hoofdgerecht. Zonder brood een lekker tussendoortje
  • Geen keukenmachine? Je kan ook mixen met een staafmixer
Trefwoord curry

Brochette met tapenade en sardines

Bereidingstijd 30 min
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 courgettes, in stukken van 2 cm.
  • 400 g trostomaten, gewassen
  • 75 ml. olijfolie extra viergine
  • molen zongedroogde tomaat mix peper olijf*
  • ½ (zuurdesem)brood, in plakjes
  • 1 pot tapenade tomaat
  • 2 blikjes sardines, graatjes verwijderd

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C
  • Leg de courgettestukken en tomaatjes in een ovenschaal of braadslee en besprenkel met de helft van de olijfolie
  • Bestrooi met kruiden uit de molen en zet ca. 20 min. in de oven
  • Verhit intussen een koekenpan en bestrijk de sneetjes brood met de rest van de olijfolie
  • Bak de broodjes aan beide zijden krokant
  • Besmeer de broodjes met tapenade en beleg ze met de sardientjes.
  • Serveer ze bij de geroosterde groenten

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

Pittige visburger met mango

Bereidingstijd 20 min
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 g witvisfilet, bijv. kabeljauw
  • 1 ei
  • 10 el gemalen kokos
  • scheut plantaardige olie
  • 6 el mayonaise
  • 4 hamburgerbroodjes
  • sla, tomaat
  • 1 blik Mangoschijven op lichte siroop*
  • 1 à 2 el Groene Curry Kruidenpasta*
  • molen Zeezout mix Chilipeper*
  • 3 el Sweet Chili Saus*

Instructies
 

  • Laat de mangoschijven uitlekken
  • Maal de vis fijn met behulp van een keukenmachine
  • Meng de curry kruidenpasta met het ei en voeg dit samen met twee tot vier eetlepels gemalen kokos en het zeezout bij de vis
  • Meng alles goed door elkaar
  • Vorm vier platte burgers van het vismengsel en wentel ze door het restant van de gemalen kokos
  • Verhit een flinke laag olie in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten bruin en krokant
  • Maak een saus van zes eetlepels mayonaise en drie eetlepels sweet chilisaus
  • Snijd de broodjes open en besmeer de onderste helften met mayochilisaus
  • Leg daarop de sla, de visburger, tomaat en de mangoschijven
  • Leg de bovenkant van het broodje er bovenop, steek alles vast met een prikker en serveer de burgers met extra mayochilisaus

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Share
Wereldwinkel Pijnacker