muziekinstrumenten

Djembé

De djembé is een éénvellige houten vaastrommel, die op een smalle, holle hoge poot staat en voornamelijk afkomstig is uit West-Afrika: Senegal, Guinee, Ivoorkust etc. Omdat djembés geluid kunnen produceren, dat kilometers verderop nog te horen is, werd deze  trommel traditioneel gebruikt om snel met andere dorpen te kunnen communiceren. De traditionele djembé wordt met de hand gemaakt. Een boomstam wordt uitgehold en met geitenvel bespannen, bevestigd via een touwbespanning. De verschillende maten van de trommels zorgen voor verschillen in toonhoogte en klank.

Wij hebben diverse drums in ons assortiment.

drum-indonesie  drum carved elephant indonesi  drum bamboo sarana

Drum, hout      Drum bamboe        Drum bamboe

Indonesië         Indonesië                  Indonesië

Panfluit

De panfluit is opgebouwd uit een aantal aan de onderzijde gesloten buizen van verschillende lengte. Als materiaal wordt voor de Zuid-Amerikaanse panfluit veelal bamboe gebruikt. Daarnaast zijn er ook panfluiten van hout, glas of metaal. De naam panfluit komt van de Griekse god Pan.

panfluit

Ocarina’s

Een ocarina is een fluit, die vaak gemaakt wordt van gebakken klei, maar ook van porselein of glas gemaakt kan zijn. De vorm is meestal ovaal en het instrument is van binnen hol. Het wordt met beide handen bespeeld en na het bakken moet je maar afwachten hoe de stemming uitvalt.

ocarina    ocarina 2

Regenpaal

In deze regenpaal van bamboe uit Mexico zijn spiraalsgewijs stokjes geboord en verlijmd. Hij is gevuld met schelpen. Als de regenpaal wordt omgedraaid vallen de schelpen naar beneden,maar worden daarbij geremd door de stokjes, waardoor een klank ontstaat die overeenkomt met die van een tropische regenbui.Regenpalen worden gebruikt voor o.a. meditatie, ontspanning, als muziekinstrumenten voor het in slaap wiegen van kinderen.

regenpaal

Maracas

Maracas (sambaballen) zijn inheemse instrumenten van Puerto Rico, Cuba, Colombia, Guatemala en diverse gebieden van het Caribisch gebied en Latijns-Amerika. Het zijn eenvoudige percussie instrumenten, meestal gespeeld in paren, bestaande uit een gedroogde kalebas, pompoenschaal of kokosnoot gevuld met zaden of gedroogde bonen.

maracas eggs   sambabal

Maracas eggs                  Sambabal van kokosnoot uit Thailand

Muziekinstrumenten uit Brazilië

Sr Joel Gomez maakt al ruim 40 jaar muziekinstrumenten. Deze instrumenten worden veelal gemaakt van gerecyclede materialen. Nu doet hij dat samen met zijn 3 zonen en dochter. Dit familiebedrijfje staat in een arme achterbuurt van de miljoenenstad Recife in Brazilië. Alle instrumenten worden met de hand beschilderd door Evodia, de dochter van Sr Joel. Deze instrumenten worden in verschillende Braziliaanse muziekstijlen gebruikt.

drum  tamboerijn  apentrommel

Tambor (trommel)              Panderola (beatring)     Tricabulete of apentrommel

Muziek van Putumayo

De platenmaatschappij Putumayo brengt door middel van muziek mensen in contact met andere culturen. Putumayo promoot niet alleen authentieke muziek, maar stelt ook een vast deel van de opbrengst van iedere cd beschikbaar voor de ontwikkeling van gebieden, waar de cd vandaan komt.

putomayo brazilian lounge putumayo african party putumayo kind hawai putumayo mali putumayo kind

Share
Wereldwinkel Pijnacker