Hoofdgerechten – varken

Noedeltaart met zoetzure wokgroenten

Bereidingstijd 15 min
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 eieren
  • zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el plantaardige olie
  • 2 zakken (à 400g) Japanse wokmix
  • 200 g hamblokjes
  • 1 pak noedels*
  • 3-4 tl Sambal Oelek*
  • ½ flesje Woksaus Zoetzuur*

Instructies
 

  • Bereid de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en spoel af met koud water
  • Klop in een kom de eieren los met sambal en zout naar smaak
  • Pers er 2 teentjes knoflook boven uit
  • Meng de noedels door het eiermengsel
  • Verhit 1 el olie in een koekenpan
  • Voeg de noedels toe en bak ze enkele minuten op een laag vuur
  • Leg een bord op de pan, keer de pan om en laat de noedeltaart weer in de pan glijden
  • Bak nu ook de andere kant enkele minuten
  • Verhit de overige olie in een wok en roerbak de Japanse wokmix in 4 minuten gaar
  • Voeg de hamblokjes en de woksaus toe en wok het kort mee
  • Serveer de noedeltaart op een schaal met bovenop de gewokte groenten

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

Gemarineerde ham met ananasstukjes

Bereidingstijd 30 min
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 lichtgerookte schouderham
  • 20 kruidnagels
  • 4 Shanghai paksoi of boksoi
  • 1 el verse koriander, fijngehakt
  • 2 el vloeibare honing
  • 2-3 tl Sambal Badjak, naar smaak*
  • 1 blik ananasstukjes*
  • 1 pak Basmatirijst*
  • 1 flesje woksaus Soy Ginger*

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175⁰ C
  • Maak een marinade van de honing, twee eetlepels olie en sambal naar smaak
  • Wrijf hiermee de ham in
  • Laat de ananasstukjes uitlekken en prik alle stukjes met een kruidnagel vast op de ham
  • Plaats de ham in een braadslede en zet 15 minuten in de oven
  • Besprenkel de ham tussendoor met de vrijgekomen braadsappen
  • Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Snijd de paksoi overdwars doormidden
  • Verhit olie in een wok en bak de paksoi aan beide kanten bruin
  • Voeg de woksaus toe
  • Wanneer de ham klaar is, snijd dan een deel van de ham in dunne plakken
  • Leg deze plakken op de borden samen met de paksoi en saus en een torentje witte rijst
  • Garneer met verse koriander
  • Serveer de rest van de ham op tafel

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Wijntip: Chardonnay (wit), Zuid Afrika. Fair Trade Original

Rijsttaart met roerbakgroenten en cassave

Bereidingstijd 20 min
oventijd 20 min
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 el olijfolie
  • 200 g hamblokjes of kip- of tofureepjes
  • 2 eieren
  • 2 teentjes knoflook gepeld
  • ca. 800 g roerbakgroenten naar keuze
  • zout
  • peper
  • 400 g Pandan rijst
  • 3 el Rode Curry Kruidenpasta
  • 1 zak Cassavechips

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C
  • Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin de hamblokjes
  • Voeg de curry toe en fruit deze even mee
  • Roer de rijst los met een vork en meng de ham-curry blokjes erdoor
  • Klop de eieren los
  • Voeg naar smaak zout bij het losgeklopte ei en meng het goed door het rijstmengsel
  • Bedek de bodem en opstaande rand van een ovenschotel met bakpapier en bestrijk het bakpapier met olie
  • Schep het rijstmengsel in de schaal en druk het met de bolle kant van een lepel stevig aan
  • Zet de vorm circa 20 minuten in het midden van een voorverwarmde oven
  • Verhit intussen de rest van de olie in een wok en voeg de roerbakgroenten toe
  • Pers de teentjes knoflook erboven uit
  • Wok de groenten beetgaar in de op de verpakking aangegeven tijd en breng op smaak met zout en peper
  • Stort de rijsttaart op een plat bord, snijd in punten en serveer met de groenten
  • Lekker met cassavechips

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika, Fair Trade Original

Paneng curry met Thaise baby-aubergine

Bereidingstijd 30 min
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 375 g schouderkarbonade
  • 200 g Thaise baby-aubergine
  • Thaise basilicum paar takjes
  • 1 zakje rode curry kruidenpasta*
  • 400 ml kokosmelk*
  • 250 g Pandan rijst*

Instructies
 

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Snijd het varkensvlees van het bot en daarna in stukjes
  • Zet een pan op het vuur, voeg de kokosmelk toe en laat het heet worden
  • Voeg dan de curry kruidenpasta toe en laat zo'n 8-10 minuten doorkoken onder voortdurend roeren
  • Voeg het varkensvlees toe en blijf roeren. Laat het zo'n 5 minuten garen
  • Voeg als laatste de Thaise basilicum toe en zet het vuur dan direct uit
  • Serveer met de drie kleuren jasmijnrijst

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Tip: Hoe kun je je mond blussen na het eten van hete pepers? De een zegt met een hap suiker, de ander met een hap rijst. De Thaise boerin Orapin zweert bij een snuf zout op de tong

Share
Wereldwinkel Pijnacker