Pittige kiptajine met abrikozen, rozemarijn en gember
Ingrediënten
- 2 el olijfolie (+ klontje boter)
- 1 ui fijngesnipperd
- 3 takjes rozemarijn 1 fijngehakt, 2 gehalveerd
- 40 g verse gember geschild en fijngehakt
- 2 rode chilipepers zonder zaadjes, fijngehakt
- 1-2 kaneelstokjes
- 8 kippendijen
- 175 g geweekte, gedroogde abrikozen
- 2 el vloeibare honing*
- 400 g hele tomaten met sap uit blik
- zeezout* en versgemalen zwarte peper
- klein bosje verse groene of paarse basilicum
- couscous*
Instructies
- Verhit de olie en boter in een tajine of braadpan met dikke bodem
- Roer de ui, gehakte rozemarijn, gember en chilipeper erdoor en bak tot de ui zacht wordt
- Roer de gehalveerde takjes rozemarijn en de kaneelstokjes erdoor
- Voeg de kippendijen toe en bak ze aan beide kanten bruin
- Schep de abrikozen, honing en tomaten met het sap erdoor
- Voeg, indien nodig, nog wat water toe, zodat de bodem van de tajine vol vocht staat en de abrikozen onder staan
- Breng het vocht aan de kook en draai het vuur laag. Doe het deksel op de tajine of pan en laat alles 35-40 minuten zachtjes stoven
- Breng de tajine op smaak met zout en peper
- Scheur de grote basilicumblaadjes en laat de kleine blaadjes heel. Bestrooi de kip ermee en serveer het gerecht direct
Notities
- Lekker met couscous en een groene salade
- Gebruik voor een iets minder pittige schotel de helft van de chilipeper
Tajine van kip, kokos en pindakaas
Ingrediënten
- 2 bouillontabletten
- 1 blik kokosmelk*
- 125 g pindakaas
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 3 (nieuwe) aardappels
- 1 groene paprika
- 1/2 citroen
- 300 g broccoli
- 1 bakje boemboe soto ajam
- ca. 500 g kippendij filet
- Pandan*- of basmatirijst*
Instructies
- Breng 4 dl water aan de kook, schenk het in een maatkan, los de bouillontabletten er in op en roer de kokosmelk en pindakaas erbij
- Snijd de ui in partjes, de knoflooktenen in plakjes, de aardappels in vieren en de paprika in vierkante stukken
- Snijd de halve citroen in vieren en verwijder de pitjes
- Snijd de broccoli in kleine roosjes met steel
- Verhit de boemboe al roerend in de tajine of braadpan en bak hierin de ui en knoflook 1 minuut
- Roer de pinda-kokosmelk erbij, schep kip en groentes (op de broccoli na) in de tajine of pan en breng het geheel, al roerend, langzaam tegen de kook aan
- Dek de tajine of pan af en laat het gerecht 45 minuten zachtjes stoven
- Voeg na 30 minuten de broccoli toe
- Verwijder voor het serveren de stukken citroen
- Geef er Pandan- of Basmatirijst bij
Notities
Ingrediënten met * zijn fairtrade