Koken in Tajine

 

Pittige kiptajine met abrikozen, rozemarijn en gember

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Porties: 4 personen
Gang: Koken in tajine

Ingrediënten
  

  • 2 el olijfolie (+ klontje boter)
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 3 takjes rozemarijn 1 fijngehakt, 2 gehalveerd
  • 40 g verse gember geschild en fijngehakt
  • 2 rode chilipepers zonder zaadjes, fijngehakt
  • 1-2 kaneelstokjes
  • 8 kippendijen
  • 175 g geweekte, gedroogde abrikozen
  • 2 el vloeibare honing*
  • 400 g hele tomaten met sap uit blik
  • zeezout* en versgemalen zwarte peper
  • klein bosje verse groene of paarse basilicum
  • couscous*

Method
 

  1. Verhit de olie en boter in een tajine of braadpan met dikke bodem
  2. Roer de ui, gehakte rozemarijn, gember en chilipeper erdoor en bak tot de ui zacht wordt
  3. Roer de gehalveerde takjes rozemarijn en de kaneelstokjes erdoor
  4. Voeg de kippendijen toe en bak ze aan beide kanten bruin
  5. Schep de abrikozen, honing en tomaten met het sap erdoor
  6. Voeg, indien nodig, nog wat water toe, zodat de bodem van de tajine vol vocht staat en de abrikozen onder staan
  7. Breng het vocht aan de kook en draai het vuur laag. Doe het deksel op de tajine of pan en laat alles 35-40 minuten zachtjes stoven
  8. Breng de tajine op smaak met zout en peper
  9. Scheur de grote basilicumblaadjes en laat de kleine blaadjes heel. Bestrooi de kip ermee en serveer het gerecht direct

Notities

  • Lekker met couscous en een groene salade
  • Gebruik voor een iets minder pittige schotel de helft van de chilipeper
Ingrediënten met * zijn fairtrade

Tajine van kip, kokos en pindakaas

Bereidingstijd 1 uur
Porties: 4 personen
Gang: Koken in tajine

Ingrediënten
  

  • 2 bouillontabletten
  • 1 blik kokosmelk*
  • 125 g pindakaas
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 (nieuwe) aardappels
  • 1 groene paprika
  • 1/2 citroen
  • 300 g broccoli
  • 1 bakje boemboe soto ajam
  • ca. 500 g kippendij filet
  • Pandan*- of basmatirijst*

Method
 

  1. Breng 4 dl water aan de kook, schenk het in een maatkan, los de bouillontabletten er in op en roer de kokosmelk en pindakaas erbij
  2. Snijd de ui in partjes, de knoflooktenen in plakjes, de aardappels in vieren en de paprika in vierkante stukken
  3. Snijd de halve citroen in vieren en verwijder de pitjes
  4. Snijd de broccoli in kleine roosjes met steel
  5. Verhit de boemboe al roerend in de tajine of braadpan en bak hierin de ui en knoflook 1 minuut
  6. Roer de pinda-kokosmelk erbij, schep kip en groentes (op de broccoli na) in de tajine of pan en breng het geheel, al roerend, langzaam tegen de kook aan
  7. Dek de tajine of pan af en laat het gerecht 45 minuten zachtjes stoven
  8. Voeg na 30 minuten de broccoli toe
  9. Verwijder voor het serveren de stukken citroen
  10. Geef er Pandan- of Basmatirijst bij

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

 

Share
Wereldwinkel Pijnacker