Boeddha

Een Boeddha is iemand, die complete en volledige verlichting heeft bereikt. Dat is te zien aan de gezichtsuitdrukking van de Boeddha. De blik straalt totale acceptatie uit, een troost in moeilijke tijden.
Van Boeddha zijn veel afbeeldingen bekend. Vijf zijn belangrijk. Ze hebben te maken met de positie van de handen en zijn genoemd naar de vier windrichtingen en het centrum. Deze handposities heten Mudra’s.

Bij de Boeddha van de afbeelding (Boeddha van het westen) rusten de handen op elkaar met de handpalmen naar boven in de schoot.
Deze mudra staat voor absoluut evenwicht en introspectie (meditatie)

Lachende Boeddha

lachende boedha groot 026978 gr a
De lachende Boeddha wordt ook wel de geluksboeddha genoemd. Vaak wordt de lachende Boeddha afgebeeld als een kale man met een dikke buik en een vrolijke lach.
De attributen, die hij bij zich draagt, zijn zeer verschillend en symbolisch. Dit zijn o.a.:

– Kralenketting: Boeddhistisch gebedssnoer
– Goudklomp: symbool voor financieel geluk
– Zak: symbool van zoeken en reizen
– Juk: staat voor balans
– Mantel: staat voor bescherming

Als je de lachende Boeddha in een ruimte plaatst met zijn gezicht naar de deur wordt iedereen, die deze ruimte binnenkomt, geluk en welkom gewenst. Bovendien wordt hij gezien als de brenger van geluk, rijkdom en voorspoed

Reisboeddha

reisboeddha
Ga je naar het buitenland voor je studie, werk of trekkend van land naar land, draag dan deze kleine Boeddha altijd bij je. In deze Thaise mini Boeddha zit symbolisch een rijstkorreltje ingesloten. Mocht je tijdens je reis zonder voedsel komen te zitten dan plant je de korrel in de grond en het rijstplantje zorgt voor eten.

Yogiman

dsc_0083a_yogiman
De Yogiman wordt ook wel de ‘Weeping Boeddha ‘ genoemd, hij huilt om al het leed in de wereld. Maar diep in zijn hart kan hij toch gelukkig zijn, want hij heeft vrede en geluk in zichzelf ontdekt.
Aan de achterkant van de yogiman ontdek je de vorm van een hart. Dit staat voor leven en kracht. 
Aan de zijkant (bij de armen) zie je de vorm van een foetus, wat staat voor reinheid en een nieuw begin.
Door dagelijks over het hoofd van de yogiman te aaien worden volgens legenden je zorgen weggenomen en groeit het zelfvertrouwen.
In Indonesië wordt hij ook wel ‘Orang Malu’  (verlegen man) genoemd.

Onderhoud:

Plaats het beeld niet in direct zonlicht of bij een andere warmtebron. Door het beeld af en toe in te wrijven met blanke teakolie voorkom je uitdrogen van het hout

Zie voor een filmpje: http://www.wereldwinkeleindhoven.nl/C204-Boeddha-suar-hout-Warsa.html

Ganesha

ganesha thailand   ganesha india_wierookhouder   ganesha zwart thailand
             Thailand                     Wierookhouder, India                         Thailand

De god met het olifantenhoofd Ganesha neemt in het Hindoeïsme een bijzondere plaats in, maar wordt ook door Boeddhisten wel geëerd. Hij ruimt alle hindernissen, van welke aard ook, op en is de beschermheer van wetenschap, schrift en school. Ganesha is de zoon van Shiva en Parvati. Zijn dikke buik staat voor het universum.Ganesha geldt ook als geluksgod. Vrouwen en mannen, meisjes en jongens offeren aan Ganesha voor het geluk van alledag, bijv. het slagen voor een examen. Koop een Ganesha en wens daarmee iemand of jezelf geluk!

Share
Wereldwinkel Pijnacker