Klankschalen en Cimbalen

dsc_0033a_klankschaal
Klankschalen en cimbalen worden gebruikt voor meditatie en bevordering van natuurlijke concentratie

Het vervaardigen van klankschalen is een oud ambacht, dat tegenwoordig bijna niemand meer beheerst. Omdat alle antieke klankschalen allang verhandeld zijn is de handgevormde schaal een kostbaar kleinood. Klankschalen zijn samengesteld uit meerdere metalen. Volgens overlevering uit 7 metalen, één voor elk van de in vroeger tijd bekende planeten. Goud voor de Zon, zilver voor de Maan, kwik voor Mercurius, koper voor Venus, ijzer voor Mars, tin voor Jupiter en lood voor Saturnus. De klankschalen en cimbalen uit Nepal worden gemaakt door een klein familiebedrijf in Patan, de kunstnijverheidswijk in Kathmandu, op Fairtrade basis. New Sadle bewaakt de arbeidsomstandigheden. De klankschaalkussens en houten klepels worden in de New sadle werkplaats gemaakt.

Werkwijze:

Zet de klankschaal op de vlakke hand en sla hem dicht onder de rand aan. Luister en let daarbij op  wat je voelt, wat de klank met je doet. De klankschaal kan ook met de hand aangeslagen worden. Een aanzwellende toon krijg je wanneer de klankschaal op de gestrekte hand geplaatst wordt en je met de andere hand, met de klepel rechtop, langzaam en gelijkmatig, met lichte druk langs de buitenrand van de klankschaal strijkt. Het kost enige oefening! Elke klankschaal heeft een eigen persoonlijkheid. Neem de tijd om dat uit te zoeken.

Cimbalen

Cimbalen geven een indringende reinigende klank, vooral als ze vlak tegen elkaar worden aangeslagen. De tonen zijn zachter als je de cimbalen los aan hun lederen bandje laat bungelen en zo tegen elkaar aanslaat. Luister naar het spel van boventonen, dat ontstaat door het geringe verschil in toonhoogte van beide cimbalen

Share
Wereldwinkel Pijnacker