Tajines, ovenschalen en vijzels

Een tajine is een traditionele kookpot uit Noord-Afrika en het Midden Oosten, die wordt gebruikt voor het bereiden van suddergerechten (tajine betekent trouwens ‘suddergerecht’)
Klei neemt de warmte traag en gelijkmatig op en houdt ze daarna lang vast. Dankzij de kegelvormige vorm condenseert bijna alle stoom tegen het deksel en druipt weer op het gerecht.
Hierdoor hoeft er nauwelijks vet toegevoegd te worden, de ingrediënten koken in hun eigen kookvocht.
Heel goed dus voor de slanke lijn! In de Oosterse cultuur zijn kip- en lamsgerechten zeer populair, maar je kunt de tajine ook gebruiken voor de bereiding van andere stoofgerechten
Om te vermijden dat de aardewerken pot bij te hoge temperaturen barst is het aan te raden om: de tajine voor het eerste gebruik 24 uur te weken in water. Als je de tajine niet zo vaak gebruikt, kun je hem het best nog een uur laten weken voordat je begint met koken, de tajine voor het eerste gebruik aan de binnenkant in te smeren met zonnebloemolie (zowel de schaal als het deksel) en daarna een uur op een laag vuur voor te verwarmen. De olie zal erin trekken, waarna je de tajine keer op keer kunt blijven gebruiken.

De geglazuurde tajines hebben een veel hoger gebruiksgemak dan de ongeglazuurde variant. Er is geen voorbehandeling nodig, de tajine is direct klaar voor gebruik al is het verstandig de tajine vooraf in te koken om de kans op breken te verkleinen.

Gebruiksaanwijzing
De tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een vlamverdeler), een elektrisch fornuis, een keramische kookplaat, in de meeste ovens (max. 180) en op een houtskool- of houtvuur buiten. Inductie is ongeschikt.
Stel de tajine nooit aan extreme temperatuurwisselingen bloot (bijv. niet rechtstreeks van de koelkast op het vuur plaatsen of onder koud water houden als de tajine net uit de oven komt)

Het basisprincipe van het koken met een tajine is eenvoudig: snijd alle ingrediënten in grove stukken en zet de schaal van een tajine op een laag vuur. Schenk er olie in. Leg, als de schaal goed warm is, alle ingrediënten er in laagjes in. Vlees onderop (bak het vlees eerst bruin in een gewone pan), dan de groenten (groenten met een langere gaartijd in het midden leggen) en bovenop de kruiden. Zet het deksel op de schaal en laat op een laag vuur sudderen (half uur à een uur) Af en toe voorzichtig omroeren
Was de tajine met de hand af met een beetje afwasmiddel en warm water. Gebruik een niet metalen borstel en laat het aardewerk niet in water staan. Laat de schaal goed drogen om schimmel te voorkomen

tajine 1

Vijzels van o.a. Palewa steen
Maak je eigen boemboe of pesto in een mooie vijzel van Palewa steen, ook wel zeepsteen of speksteen genoemd, afkomstig uit India.
Of kies er één van wit marmer uit Indonesië. Liever modern rood? Kom kijken, wij hebben diverse maten en modellen!

vijzels palawi zeepsteen india fair trade original         vijzel palewa steen 2         vijzel-wit-marmer-190x190         dscn26761_vijzel rood 2

 

Share
Wereldwinkel Pijnacker