Wereldwinkel Pijnacker 45 jaar!

opening festiviteiten ww 45 jaar

Burgemeester Francisca Ravestein gaf zaterdagochtend het startsein voor de viering van het 45-jarig bestaan van de Wereldwinkel in het centrum van Pijnacker. Dat deed ze na haar felicitaties aan het bestuur van de Wereldwinkel, waar ze zelf als klant graag komt. “Bij de Wereldwinkel weet je dat het geld terecht komt bij de mensen die de producten gemaakt hebben. Alleen is de chocola hier veel te lekker.”

De feestelijke opening werd bijgewoond door een aantal klanten en enkele bijzondere gasten, waaronder twee boerinnen uit Thailand, Khun Orapin en Khun Orachan, die ingrediënten verbouwen voor de verschillende Thaise producten. Khun Orapin verbouwt hete chilipepers voor de sambal en Khun Orachan kruiden die in de curry’s worden gebruikt. De boerinnen vertelden tijdens de opening over hun werk, geholpen door een tolk. Zo legden ze uit dat voor de peperteelt tegenwoordig veel minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Ze willen graag de stap maken naar volledig biologische teelt, maar dat is moeilijk omdat de rode peper een erg kwetsbare plant is.

Het grote voordeel van de Fair Trade-methode is continuiteit voor de boeren. Op basis van een soort vast contract kunnen ze elk jaar hun oogst kwijt. Fair Trade koopt niet zomaar van de laagste bieder, maar kijkt vooral naar de manier waarop producten zijn geteeld.

De verkoop van voedingsmiddelen is belangrijk voor de Wereldwinkel. Ongeveer de helft van de omzet komt daar vandaan. Vanzelfsprekend vallen ook de voedingswaren onder het begrip ‘eerlijke handel’ volgens het keurmerk Fair Trade Original. En dat is lekker, konden de bezoekers zelf constateren met de Thaise hapjes, gehaktballetjes en pompoentaart die werden geserveerd. Desgewenst met kokosmelk, voor wie de chilipepers toch wat te heet waren.

Idealisme

Herman Sizoo, voorzitter van de Wereldwinkel, memoreerde dat het van 2008 tot 2012 moeilijke jaren waren geweest. Maar de economie trekt weer aan, en dat kan ook de Wereldwinkel merken. “Het is wel belangrijk dat je telkens wat nieuws in de winkel kunt laten zien. De Wereldwinkel komt voort uit het soort idealisme waar we in de jaren ’60 volop in geloofden. Dat idealisme is er nog steeds: het is van belang dat we voor elkaar blijven opkomen.”

Bij dat idealisme past dat de winkel nog altijd volledig op vrijwilligers draait. Ook zijn er het hele jaar door scholieren die hun maatschappelijke stage in de Wereldwinkel komen doen.

Het jubileum van de Wereldwinkel wordt in de gehele maand april op allerlei manieren gevierd. Er zijn in de winkel in Ackershof geregeld proeverijen en andere acties. Op 15 april, de precieze dag van het 45-jarig bestaan, verloten we twee mooie handbeschilderde Tunesische schalen. In de winkel is op een filmpje te zien hoe deze schalen zijn gemaakt.

ww 45 jaar

thaise boerinnen

 

Share
Wereldwinkel Pijnacker