Hoofdgerechten – schaal-/schelpdieren

Groene viscurry met bonenmix en rivierkreeftjes

Bereidingstijd 15 min
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 600 g bonenmix (sugersnaps, sperzieboontjes, peultjes), afgehaald)
  • 3 el olijfolie
  • 4 kleine witvisfilets, elk ca. 100g
  • 1 bakje (150g) rivierkreeftje
  • 80 g gezouten pinda's
  • handje basilicumblaadjes
  • 1 pak noedels*
  • 1 zakje Groene Curry Kruidenpasta*
  • 1 blik Kokosmelk*

Instructies
 

  • Breng in een pan water aan de kook en voeg de bonen toe (de peultjes mogen er iets later bij, omdat deze eerder gaar zijn)
  • Kook de bonen in ca. 4 minuten beetgaar en giet ze af
  • Kook de noedels in ruim water volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Verhit de olie in een braadpan en voeg de groene curry en kokosmelk toe. Roer het door elkaar
  • Leg de visfilets met daarbovenop de rivierkreeftjes in de saus
  • Schep de beetgare boontjes naast de visfilets in de pan
  • Leg het deksel op de pan en verwarm het gerecht nog enkele minuten tot de vis net gaar is
  • Verdeel de noedels over 4 diepe borden en schep de viscurry hier over
  • Garneer de gerechten met de pinda's en blaadjes basilicum

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

Mosselen gekookt in groene currry en kokosmelk

Bereidingstijd 20 min
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 300 g Pandanrijst*
  • 4 el plantaardige olie
  • 1 pakje Groene Curry Kruidenpasta*
  • 1 zak Thaise roerbakmix, 400g, panklaar
  • 2 kg mosselen, schoongemaakt
  • 1 blik Kokosmelk*
  • 100 g zeekraal

Instructies
 

  • Bereid de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking
  • Giet de rijst af en laat staan met het deksel op de pan
  • Verhit 4 el olie in een (mossel)pan
  • Voeg de curry toe en fruit tot de geuren goed vrijkomen
  • Voeg daarna de roerbakmix, de kokosmelk en de mosselen toe en dek de pan af met een deksel
  • Voeg de laatste paar minuten de zekraal toe
  • Kook de mosselen tot alle schelpen geopend zijn
  • Verdeel de rijst over 4 borden en schep de gekookte mosselen en de kokosgroenten erop

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
 
Tip: vervang de mosselen door vis of garnalen
Wijntip: Chardonnay (wit) uit Zuid-Afrika, Fair Trade Original

Tropische zoetzure gamba's

Bereidingstijd 20 min
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 el plantaardige olie
  • 1 wortel in reepjes
  • 1/2 prei in ringen
  • 2 tenen knoflook gepeld en geperst
  • 1/2 komkommer zaden verwijderd en in halve maantjes
  • 200 g gamba's
  • 1 klin blikje bamboescheuten uitgelekt
  • enkele blaadjes verse koriander
  • 1 flesje Woksaus zoetzuur*
  • 1 blikje Ananasstukjes* uitgelekt
  • 1/2 blik Mangoschijven* uitgelekt
  • 300 g Pandanrijst of rijstnoedels*

Instructies
 

  • Verhit 2 el wokolie in een wok en voeg wortel, prei en knoflook toe. Bak dit enkele minuten
  • Voeg daarna de komkommer en woksaus toe. Laat alles op laag vuur 6-10 minuten pruttelen
  • Snijd de mangoschijven in stukjes en voeg samen met de gamba's, de bamboescheuten en ananasstukjes toe
  • Verwarm het gerecht. Serveer met rijst of noedels en garneer met verse koriander

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Wijntip: Chardonnay (wit), Zuid Afrika. Fair Trade original

Exotische salade van grapefruit, rivierkreeftjes en avocado

Bereidingstijd 15 min
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 zakje (75g) waterkers
  • 2 avocado's geschild en de pit verwijderd
  • 300 g rivierkreeftjes
  • 1 grapefruit
  • 200 g voorgekookte babybietjes
  • 2 el olijfolie
  • 2 el Tropische Honing*
  • 2 el Rijstazijn*
  • Zeezoutmix kokos-citroen-koriander*

Instructies
 

  • Verwijder de harde stelen van de waterkers en verdeel over 4 borden
  • Snijd de avocado in stukjes en verdeel samen met de rivierkreeftjes over de salade
  • Schil de grapefruit en verwijder de vliesjes. Vang hierbij het sap op
  • Snijd de bietjes in stukken en verdeel met de stukjes grapefruit over de salade
  • Maak een dressing van het grapefruitsap met de honing, rijstazijn, de olijfolie en de zeezoutmix
  • Besprenkel de salade vlak voor het serveren met de dressing
  • Maak op smaak met de zeezoutmix

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

Khao Pad

Bereidingstijd 25 min
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 200 g gare Pandanrijst*
  • milde olijfolie
  • 3 sjalotten fijngesneden
  • 1 flinke teen knoflook geperst
  • stukje verse gember
  • 2 rode pepers in flinterdunne schuine plakjes
  • 200 g rauwe gepelde garnalen
  • 2 el vissaus
  • 2 el sojasaus
  • 2 el limoensap
  • 1/2 ananas geschild, kern verwijderd
  • 1 rode paprika in kleine reepjes
  • 75 g rozijnen
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1 el palmsuiker (optioneel)
  • 75 g geroosterde cashewnoten*
  • 3 lente-uitjes in dunne ringetjes
  • blaadjes van 10 takjes koriander

Instructies
 

  • Verwarm een wok op hoog vuur totdat deze gaat walmen
  • Doe een flinke scheut milde olijfolie in de pan, voeg onmiddellijk sjalot, knoflook en gember toe en fruit tot de geuren vrij komen. Voeg dan de rode peper toe en fruit enkele seconden mee
  • Voeg de garnalen toe en wok mee tot ze roze beginnen te kleuren
  • Voeg de gekookte rijst toe en bak enkele minuten mee
  • Voeg vissaus, sojasaus en limoensap toe en schep om
  • Voeg ananas, paprika, rozijnen en kurkuma toe en bak enkele minuten mee
  • Voeg eventueel wat palmsuiker toe om de khao pad naar smaak zoeter te maken. Gebruik extra vissaus voor een zouter en extra limoensap voor een zuurder resultaat
  • Meng op het laatst de cashewnoten, lente-ui en de helft van de koriander erdoor
  • Serveer en bestrooi met de rest van de koriander

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Bron: kookboek Eerlijk eten

Share
Wereldwinkel Pijnacker