Pita met gehaktballetjes in zoet-zure woksaus
Ingrediƫnten
- ca. 300-400 g gehakt half-om-half
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst
- Molen Zeezout mix chili peper
- 1 ei
- 50 g paneermeel
- 4 el plantaardige olie
- 1 flesje Woksaus Zoet-Zuur*
- 1 flinke zak wokgroenten naar keuze
- bijv. Hollandse wokmix
- 1 pak pitabroodjes (8 stuks)
Instructies
- Meng het gehakt met de sjalotsnippers, de knoflook, het zeezout, het ei en het paneermeel
- Draai er balletjes ter grootte van een walnoot van
- Verhit 2 el olie in een braadpan en braad de balletjes rondom bruin en gaar
- Voeg de woksaus toe en laat alles goed doorwarmen
- Houd eventueel een beetje warme saus apart om aan tafel te serveren
- Verhit de overige olie in een wok en wok de groentenmix beetgaar
- Verwarm de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking
- Snijd de broodjes open en vul ze voor een deel met de wokgroenten
- Leg daar enkele gehaktballetjes met saus op en bedek met nog een laagje knapperige groenten
Notities
Ingrediënten met * zijn fairtrade
Hollandse ovenschotel met Oosterse twist
Ingrediƫnten
- 600 g pastinaak
- 400 g kruimige aardappel
- 350 g geschilde spruitjes
- 2 el roomboter
- 2 rode uien, gesnipperd
- 400 g gehakt
- 100 g cashewnoten, gemalen
- molen Zeezoutmix Chilipeper
- Ā½ flesje Woksaus Teryaki*
Instructies
- Verwarm de oven voor op grillstand
- Schil de pastinaak en de aardappelen en snijd ze in geljke stukken
- Kook de aardappelen in een pan met water en zout
- Voeg na 8 minuten de stukken pastinaak toe
- Plaats bovenop de pan een vergiet met gehalveerde spruiten
- Leg het deksel op de vergiet en kook de aardappelen en pastinaak gaar en de spruiten beetgaar
- Verhit een klontje boter in een braadpan
- Voeg de ui en het gehakt toe en bak het rul
- Bestrooi royaal met zeezout
- Voeg de woksaus toe en bak 1-2 minuten mee
- Giet de aardappel en pastinaak af en stamp tot puree
- Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met een laag spruitjes
- Schep daarop het gehaktmengsel enals laatste de puree
- Bestrooi met cashewnotenkruim en enkele klontjes boter
- Plaats de ovenschotel onder de grill voor een krokant en bruin laagje
Notities
Ingrediƫnten met * zijn fairtrade
Wijntip: Pinotage (rood), Zuid Afrika, Fair Trade Orginal.
Stoofpotje met rode Thaise curry
Ingrediƫnten
- 4 el plantaardige olie
- 2 uien gesnipperd
- 600 g runderstoofvlees in blokjes
- 1 limoentje geperst
- 1 rode paprika in reepjes
- 200 g sperziebonen afgehaald
- 1 struik paksoy gesneden
- 1 pakje Rode Curry Kruidenpasta*
- Molen zeezout chili mix
- 1 blik Kokosmelk Ć 400 g*
- 300 g Pandanrijst*
Instructies
- Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met het zout
- Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan, voeg de uisnippers toe en bak deze glazig
- Voeg de curry toe en bak even mee
- Neem het ui-curry mengsel uit de pan
- Verhit de overige olie in de pan, voeg het vlees toe en bak het rondom bruin
- Voeg de kokosmelk en de helft van het limoensap toe
- Vul het lege kokosmelkblikje met warm water en schenk dit in de pan erbij
- Laat het vlees met het deksel op de pan anderhalf uur stoven
- Controleer tussendoor of er nog voldoende vocht bij het vlees zit. Als dit niet zo is, wat water toevoegen
- Schep na anderhalf uur het ui-curry mengsel, de paprika en de sperziebonen door de stoofpot
- Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking
- Voeg vlak voor het opdienen de paksoi toe
- Breng het gerecht op smaak met extra limoensap en/of zout
- Serveer de currystoof met rijst en cassavechips
Notities
Ingrediƫnten met * zijn fairtrade
Wijntip: Shiraz (rood), Zuid Afrika. Fair Trade Original
Stoofpotje met driekleurenrijst
Ingrediƫnten
- 800 g sukadelappen in dobbelsteentjes
- klontje boter
- 2 uien gesnipperd
- 2 teentjes knoflook geperst
- 100 g tomatenpuree
- 2 tl gedroogde oregano
- 1 laurierblaadje
- 400 g aardappel in blokjes
- 400 g wortel of pompoen in blokjes
- 400 g boontjes afgehaald en gebroken
- bakbanaan
- Zeezoutmix chilipeper
- 50 ml biologische Sojasaus*
- 1-2 el Sambal Oelek
- 300 g Basmatirijst*
Instructies
- Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met de zeezoutmix
- Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin
- Voeg de ui en knoflook toe en fruit even mee
- Blus af met de sojasaus
- Voeg de tomatenpuree, de sambal, het laurierblad, de oregano en 500 ml heet water toe en dek af
- Laat het vlees ca. 2 uur sudderen op laag vuur
- Kijk af en toe of er nog wat vocht bij moet
- Voeg na 2 uur de groenten toe en stoof nog 20-30 minuten mee
- Breng intussen een pan met een ruime hoeveelheid water met een snuf zout aan de kook en bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
- Serveer de stoofpot met de rijst en de gebakken banaan
Notities
Ingrediënten met * zijn fairtrade
Rendang met rundvlees en Oosterse sperziebonensalade
Ingrediƫnten
- 500 g runderlappen
- 1 ui
- 200 ml water
- 600 g sperziebonen
- 1 sjalotje
- 1 teen knoflook
- 1 rode peper
- 2 cm verse gember
- 2 el sesamolie
- 2 el limoensap
- 1 el kokosrasp
- 2 el gehakte pinda's
- peper
- 1 pakje Indonesische kruidenpasta Rendang
- 200 ml kokosmelk
- 1 el kokosolie
- 2 el sojasaus* voor salade
- 1 el honing* voor salade
- een draai van de molen zeezoutmix kokos citroen en koriander
- 300 g Basmatirijst*
Instructies
- Snijd de runderlappen in reepjes en snipper de ui
- Verhit de kokosolie in een wok of pan met dikke bodem en bak het vlees op hoog vuur aan alle kanten bruin
- Voeg de ui toe en bak even mee
- Doe de rendangkruidenpasta, kokosmelk en 200 ml water erbij en roer door
- Laat het vlees met het deksel op de pan ongeveer 50 minuten sudderen. Kijk halverwege even hoever de saus verdampt is en voeg, als dat nodig is, wat water toe
- Haal na 50 minuten het deksel van de pan en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte
- Kook de rijst, zoals aangegeven op de verpakking
- Maak ondertussen de salade:
- Haal de puntjes van de sperziebonen en blancheer* de bonen (*in ruim kokend water snel garein ongeveer 4 minuten
- Snijd een sjalotje ragfijn, pers de knoflook, rasp de gember en snijd de rode peper, zonder zaadjes, in dunne ringetjes
- Maak een dressing door de sojasaus, limoensap, sesamolie, honing, knoflook, gember, rode peper en sjalot door elkaar te roeren
- Breng op smaak met een draai van de zeezoutmix molen en peper
- Roer de dressing door de uitgelekte bonen en bestrooi met de geraspte kokos en de gehakte pinda's
- Verdeel de rijst, de rendang en salade over 4 borden en bestrooi eventueel nog met wat gehakte pinda's
Notities
Ingrediënten met * zijn fairtrade