Hoofdgerechten – rund

 

 

 

Traditioneel Marokkaans stoofpotje

Bereidingstijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediƫnten
  

  • 500 g sukadelappen
  • 150 ml water
  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 4oo g krielaardappeltjes geschild
  • 100 ml gezeefde tomaten
  • ½ pompoen
  • 1 pakje Marokkaans stoofpotje kruidenpasta*

Instructies
 

  • Snijd de sukadelappen in stukjes en bak in een stoofpan met de helft van de kruidenpasta in 5 minuten op matig vuur
  • Voeg 150 ml water toe en laat het vlees afgedekt op laag vuur 25 min zachtjes stoven
  • Snijd de ui en paprika en voeg deze samen met de aardappeltjes, pompoen, gezeefde tomaten en rest van de kruidenpasta toe
  • Laat afgedekt op laag vuur in nog ca. 25 minuten zachtjes gaar stoven. Af en toe roeren
  • Verwarm ondertussen het brood en serveer dit erbij

Notities

Ingrediƫnten met * zijn fairtrade
  • Tip: Het stoofpotje wordt normaal gesproken gegeten met rundvlees, groente en aardappelen, maar is ook heel goed aan te passen naar een vegetarische variant

Pita met gehaktballetjes in zoet-zure woksaus

Bereidingstijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediƫnten
  

  • ca. 300-400 g gehakt half-om-half
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • Molen Zeezout mix chili peper
  • 1 ei
  • 50 g paneermeel
  • 4 el plantaardige olie
  • 1 flesje Woksaus Zoet-Zuur*
  • 1 flinke zak wokgroenten naar keuze
  • bijv. Hollandse wokmix
  • 1 pak pitabroodjes (8 stuks)

Instructies
 

  • Meng het gehakt met de sjalotsnippers, de knoflook, het zeezout, het ei en het paneermeel
  • Draai er balletjes ter grootte van een walnoot van
  • Verhit 2 el olie in een braadpan en braad de balletjes rondom bruin en gaar
  • Voeg de woksaus toe en laat alles goed doorwarmen
  • Houd eventueel een beetje warme saus apart om aan tafel te serveren
  • Verhit de overige olie in een wok en wok de groentenmix beetgaar
  • Verwarm de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Snijd de broodjes open en vul ze voor een deel met de wokgroenten
  • Leg daar enkele gehaktballetjes met saus op en bedek met nog een laagje knapperige groenten

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

Traditioneel Marokkaans stoofpotje

Bereidingstijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediƫnten
  

  • 500 g sukadelappen
  • 150 ml water
  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 4oo g krielaardappeltjes geschild
  • 100 ml gezeefde tomaten
  • ½ pompoen
  • 1 pakje Marokkaans stoofpotje kruidenpasta*

Instructies
 

  • Snijd de sukadelappen in stukjes en bak in een stoofpan met de helft van de kruidenpasta in 5 minuten op matig vuur
  • Voeg 150 ml water toe en laat het vlees afgedekt op laag vuur 25 min zachtjes stoven
  • Snijd de ui en paprika en voeg deze samen met de aardappeltjes, pompoen, gezeefde tomaten en rest van de kruidenpasta toe
  • Laat afgedekt op laag vuur in nog ca. 25 minuten zachtjes gaar stoven. Af en toe roeren
  • Verwarm ondertussen het brood en serveer dit erbij

Notities

Ingrediƫnten met * zijn fairtrade
  • Tip: Het stoofpotje wordt normaal gesproken gegeten met rundvlees, groente en aardappelen, maar is ook heel goed aan te passen naar een vegetarische variant

 

Hollandse ovenschotel met Oosterse twist

Bereidingstijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediƫnten
  

  • 600 g pastinaak
  • 400 g kruimige aardappel
  • 350 g geschilde spruitjes
  • 2 el roomboter
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 400 g gehakt
  • 100 g cashewnoten, gemalen
  • molen Zeezoutmix Chilipeper
  • ½ flesje Woksaus Teryaki*

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op grillstand
  • Schil de pastinaak en de aardappelen en snijd ze in geljke stukken
  • Kook de aardappelen in een pan met water en zout
  • Voeg na 8 minuten de stukken pastinaak toe
  • Plaats bovenop de pan een vergiet met gehalveerde spruiten
  • Leg het deksel op de vergiet en kook de aardappelen en pastinaak gaar en de spruiten beetgaar
  • Verhit een klontje boter in een braadpan
  • Voeg de ui en het gehakt toe en bak het rul
  • Bestrooi royaal met zeezout
  • Voeg de woksaus toe en bak 1-2 minuten mee
  • Giet de aardappel en pastinaak af en stamp tot puree
  • Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met een laag spruitjes
  • Schep daarop het gehaktmengsel enals laatste de puree
  • Bestrooi met cashewnotenkruim en enkele klontjes boter
  • Plaats de ovenschotel onder de grill voor een krokant en bruin laagje

Notities

Ingrediƫnten met * zijn fairtrade
Wijntip: Pinotage (rood), Zuid Afrika, Fair Trade Orginal.

 

Stoofpotje met rode Thaise curry

Bereidingstijd 20 minuten
stooftijd 2 uur
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediƫnten
  

  • 4 el plantaardige olie
  • 2 uien gesnipperd
  • 600 g runderstoofvlees in blokjes
  • 1 limoentje geperst
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 200 g sperziebonen afgehaald
  • 1 struik paksoy gesneden
  • 1 pakje Rode Curry Kruidenpasta*
  • Molen zeezout chili mix
  • 1 blik Kokosmelk Ć  400 g*
  • 300 g Pandanrijst*

Instructies
 

  • Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met het zout
  • Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan, voeg de uisnippers toe en bak deze glazig
  • Voeg de curry toe en bak even mee
  • Neem het ui-curry mengsel uit de pan
  • Verhit de overige olie in de pan, voeg het vlees toe en bak het rondom bruin
  • Voeg de kokosmelk en de helft van het limoensap toe
  • Vul het lege kokosmelkblikje met warm water en schenk dit in de pan erbij
  • Laat het vlees met het deksel op de pan anderhalf uur stoven
  • Controleer tussendoor of er nog voldoende vocht bij het vlees zit. Als dit niet zo is, wat water toevoegen
  • Schep na anderhalf uur het ui-curry mengsel, de paprika en de sperziebonen door de stoofpot
  • Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Voeg vlak voor het opdienen de paksoi toe
  • Breng het gerecht op smaak met extra limoensap en/of zout
  • Serveer de currystoof met rijst en cassavechips

Notities

Ingrediƫnten met * zijn fairtrade
Wijntip: Shiraz (rood), Zuid Afrika. Fair Trade Original

 

Stoofpotje met driekleurenrijst

Bereidingstijd 30 minuten
stooftijd 2 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediƫnten
  

  • 800 g sukadelappen in dobbelsteentjes
  • klontje boter
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 100 g tomatenpuree
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 laurierblaadje
  • 400 g aardappel in blokjes
  • 400 g wortel of pompoen in blokjes
  • 400 g boontjes afgehaald en gebroken
  • bakbanaan
  • Zeezoutmix chilipeper
  • 50 ml biologische Sojasaus*
  • 1-2 el Sambal Oelek
  • 300 g Basmatirijst*

Instructies
 

  • Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met de zeezoutmix
  • Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin
  • Voeg de ui en knoflook toe en fruit even mee
  • Blus af met de sojasaus
  • Voeg de tomatenpuree, de sambal, het laurierblad, de oregano en 500 ml heet water toe en dek af
  • Laat het vlees ca. 2 uur sudderen op laag vuur
  • Kijk af en toe of er nog wat vocht bij moet
  • Voeg na 2 uur de groenten toe en stoof nog 20-30 minuten mee
  • Breng intussen een pan met een ruime hoeveelheid water met een snuf zout aan de kook en bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
  • Serveer de stoofpot met de rijst en de gebakken banaan

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

Rendang met rundvlees en Oosterse sperziebonensalade

Bereidingstijd 1 uur
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediƫnten
  

  • 500 g runderlappen
  • 1 ui
  • 200 ml water
  • 600 g sperziebonen
  • 1 sjalotje
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 cm verse gember
  • 2 el sesamolie
  • 2 el limoensap
  • 1 el kokosrasp
  • 2 el gehakte pinda's
  • peper
  • 1 pakje Indonesische kruidenpasta Rendang
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 el kokosolie
  • 2 el sojasaus* voor salade
  • 1 el honing* voor salade
  • een draai van de molen zeezoutmix kokos citroen en koriander
  • 300 g Basmatirijst*

Instructies
 

  • Snijd de runderlappen in reepjes en snipper de ui
  • Verhit de kokosolie in een wok of pan met dikke bodem en bak het vlees op hoog vuur aan alle kanten bruin
  • Voeg de ui toe en bak even mee
  • Doe de rendangkruidenpasta, kokosmelk en 200 ml water erbij en roer door
  • Laat het vlees met het deksel op de pan ongeveer 50 minuten sudderen. Kijk halverwege even hoever de saus verdampt is en voeg, als dat nodig is, wat water toe
  • Haal na 50 minuten het deksel van de pan en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte
  • Kook de rijst, zoals aangegeven op de verpakking
  • Maak ondertussen de salade:
  • Haal de puntjes van de sperziebonen en blancheer* de bonen (*in ruim kokend water snel garein ongeveer 4 minuten
  • Snijd een sjalotje ragfijn, pers de knoflook, rasp de gember en snijd de rode peper, zonder zaadjes, in dunne ringetjes
  • Maak een dressing door de sojasaus, limoensap, sesamolie, honing, knoflook, gember, rode peper en sjalot door elkaar te roeren
  • Breng op smaak met een draai van de zeezoutmix molen en peper
  • Roer de dressing door de uitgelekte bonen en bestrooi met de geraspte kokos en de gehakte pinda's
  • Verdeel de rijst, de rendang en salade over 4 borden en bestrooi eventueel nog met wat gehakte pinda's

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

Share
Wereldwinkel Pijnacker