Hoofdgerechten – rund

 

 

 

Pita met gehaktballetjes in zoet-zure woksaus

Bereidingstijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • ca. 300-400 g gehakt half-om-half
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • Molen Zeezout mix chili peper
  • 1 ei
  • 50 g paneermeel
  • 4 el plantaardige olie
  • 1 flesje Woksaus Zoet-Zuur*
  • 1 flinke zak wokgroenten naar keuze
  • bijv. Hollandse wokmix
  • 1 pak pitabroodjes (8 stuks)

Instructies
 

  • Meng het gehakt met de sjalotsnippers, de knoflook, het zeezout, het ei en het paneermeel
  • Draai er balletjes ter grootte van een walnoot van
  • Verhit 2 el olie in een braadpan en braad de balletjes rondom bruin en gaar
  • Voeg de woksaus toe en laat alles goed doorwarmen
  • Houd eventueel een beetje warme saus apart om aan tafel te serveren
  • Verhit de overige olie in een wok en wok de groentenmix beetgaar
  • Verwarm de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Snijd de broodjes open en vul ze voor een deel met de wokgroenten
  • Leg daar enkele gehaktballetjes met saus op en bedek met nog een laagje knapperige groenten

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

 

Hollandse ovenschotel met Oosterse twist

Bereidingstijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 600 g pastinaak
  • 400 g kruimige aardappel
  • 350 g geschilde spruitjes
  • 2 el roomboter
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 400 g gehakt
  • 100 g cashewnoten, gemalen
  • molen Zeezoutmix Chilipeper
  • ½ flesje Woksaus Teryaki*

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op grillstand
  • Schil de pastinaak en de aardappelen en snijd ze in geljke stukken
  • Kook de aardappelen in een pan met water en zout
  • Voeg na 8 minuten de stukken pastinaak toe
  • Plaats bovenop de pan een vergiet met gehalveerde spruiten
  • Leg het deksel op de vergiet en kook de aardappelen en pastinaak gaar en de spruiten beetgaar
  • Verhit een klontje boter in een braadpan
  • Voeg de ui en het gehakt toe en bak het rul
  • Bestrooi royaal met zeezout
  • Voeg de woksaus toe en bak 1-2 minuten mee
  • Giet de aardappel en pastinaak af en stamp tot puree
  • Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met een laag spruitjes
  • Schep daarop het gehaktmengsel enals laatste de puree
  • Bestrooi met cashewnotenkruim en enkele klontjes boter
  • Plaats de ovenschotel onder de grill voor een krokant en bruin laagje

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Wijntip: Pinotage (rood), Zuid Afrika, Fair Trade Orginal.

 

Stoofpotje met rode Thaise curry

Bereidingstijd 20 minuten
stooftijd 2 uur
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 el plantaardige olie
  • 2 uien gesnipperd
  • 600 g runderstoofvlees in blokjes
  • 1 limoentje geperst
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 200 g sperziebonen afgehaald
  • 1 struik paksoy gesneden
  • 1 pakje Rode Curry Kruidenpasta*
  • Molen zeezout chili mix
  • 1 blik Kokosmelk à 400 g*
  • 300 g Pandanrijst*

Instructies
 

  • Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met het zout
  • Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan, voeg de uisnippers toe en bak deze glazig
  • Voeg de curry toe en bak even mee
  • Neem het ui-curry mengsel uit de pan
  • Verhit de overige olie in de pan, voeg het vlees toe en bak het rondom bruin
  • Voeg de kokosmelk en de helft van het limoensap toe
  • Vul het lege kokosmelkblikje met warm water en schenk dit in de pan erbij
  • Laat het vlees met het deksel op de pan anderhalf uur stoven
  • Controleer tussendoor of er nog voldoende vocht bij het vlees zit. Als dit niet zo is, wat water toevoegen
  • Schep na anderhalf uur het ui-curry mengsel, de paprika en de sperziebonen door de stoofpot
  • Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Voeg vlak voor het opdienen de paksoi toe
  • Breng het gerecht op smaak met extra limoensap en/of zout
  • Serveer de currystoof met rijst en cassavechips

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Wijntip: Shiraz (rood), Zuid Afrika. Fair Trade Original

 

Stoofpotje met driekleurenrijst

Bereidingstijd 30 minuten
stooftijd 2 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 800 g sukadelappen in dobbelsteentjes
  • klontje boter
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 100 g tomatenpuree
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 laurierblaadje
  • 400 g aardappel in blokjes
  • 400 g wortel of pompoen in blokjes
  • 400 g boontjes afgehaald en gebroken
  • bakbanaan
  • Zeezoutmix chilipeper
  • 50 ml biologische Sojasaus*
  • 1-2 el Sambal Oelek
  • 300 g Basmatirijst*

Instructies
 

  • Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met de zeezoutmix
  • Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin
  • Voeg de ui en knoflook toe en fruit even mee
  • Blus af met de sojasaus
  • Voeg de tomatenpuree, de sambal, het laurierblad, de oregano en 500 ml heet water toe en dek af
  • Laat het vlees ca. 2 uur sudderen op laag vuur
  • Kijk af en toe of er nog wat vocht bij moet
  • Voeg na 2 uur de groenten toe en stoof nog 20-30 minuten mee
  • Breng intussen een pan met een ruime hoeveelheid water met een snuf zout aan de kook en bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
  • Serveer de stoofpot met de rijst en de gebakken banaan

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

Rendang met rundvlees en Oosterse sperziebonensalade

Bereidingstijd 1 uur
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g runderlappen
  • 1 ui
  • 200 ml water
  • 600 g sperziebonen
  • 1 sjalotje
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 cm verse gember
  • 2 el sesamolie
  • 2 el limoensap
  • 1 el kokosrasp
  • 2 el gehakte pinda's
  • peper
  • 1 pakje Indonesische kruidenpasta Rendang
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 el kokosolie
  • 2 el sojasaus* voor salade
  • 1 el honing* voor salade
  • een draai van de molen zeezoutmix kokos citroen en koriander
  • 300 g Basmatirijst*

Instructies
 

  • Snijd de runderlappen in reepjes en snipper de ui
  • Verhit de kokosolie in een wok of pan met dikke bodem en bak het vlees op hoog vuur aan alle kanten bruin
  • Voeg de ui toe en bak even mee
  • Doe de rendangkruidenpasta, kokosmelk en 200 ml water erbij en roer door
  • Laat het vlees met het deksel op de pan ongeveer 50 minuten sudderen. Kijk halverwege even hoever de saus verdampt is en voeg, als dat nodig is, wat water toe
  • Haal na 50 minuten het deksel van de pan en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte
  • Kook de rijst, zoals aangegeven op de verpakking
  • Maak ondertussen de salade:
  • Haal de puntjes van de sperziebonen en blancheer* de bonen (*in ruim kokend water snel garein ongeveer 4 minuten
  • Snijd een sjalotje ragfijn, pers de knoflook, rasp de gember en snijd de rode peper, zonder zaadjes, in dunne ringetjes
  • Maak een dressing door de sojasaus, limoensap, sesamolie, honing, knoflook, gember, rode peper en sjalot door elkaar te roeren
  • Breng op smaak met een draai van de zeezoutmix molen en peper
  • Roer de dressing door de uitgelekte bonen en bestrooi met de geraspte kokos en de gehakte pinda's
  • Verdeel de rijst, de rendang en salade over 4 borden en bestrooi eventueel nog met wat gehakte pinda's

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

Share
Wereldwinkel Pijnacker