Hoofdgerechten – kip

Snelle Thaise curry met kip, paksoi en cashewnoten

Bereidingstijd 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Thais
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 300 g sperziebonen
  • 300 g kip in stukjes
  • 1 stronk paksoi in stukken van +/- 2 cm
  • 3 el cashewnoten* grof gehakt
  • Thaise groene curry kruidenpasta*
  • 400 ml Kokosmelk*
  • Thaise witte rijstnoedels*

Instructies
 

  • Wok de kruidenpasta kort op hoog vuur en voeg hier de kip bij. Bak de kip al roerend in ongeveer 4 minuten mee. Voeg de sperziebonen toe en bak deze 2 minuten mee. Voeg in de laatste minuut het hardere (witte) gedeelte van de paksoi erbij. Roer de kokosmelk erdoor en breng het geheel aan de kook. Laat de curry op laag vuur ongeveer 6 minuten sudderen tot de groenten beetgaar zijn
  • Kook ondertussen de Thaise Witte Rijstnoedels zoals aangegeven op de verpakking. Roer kort voor serveren de overige  paksoi door de curry en roer tot alles goed verwarmd is
  • Verdeel de rijstnoedels over de borden, schep hierover de curry met kip en maak het af met de gehakte cashewnoten erover

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Trefwoord curry, kip/vegetarische kipstucjes, snel

Thaise gele curry met kip, paksoi en doperwtjes

Bereidingstijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Thais
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 400 g kipfilet of vegetarische kipstuckjes
  • 1 rode ui
  • 1 paksoi
  • 150 g doperwten
  • 1 bosje koriander
  • 2 el pinda's
  • 1 el kokosolie om in te bakken
  • 400 ml Kokosmelk*
  • 1 Thaise gele curry kruidenpasta*
  • 300 g Pandanrijst*

Instructies
 

  • Kook de biologische pandanrijst zoals aangegeven op de verpakking
  • Snipper de ui, snijd de kip en paksoi in reepjes. Houd het witte gedeelte van de paksoi apart van de groene bladeren. Hak de koriander fijn en de pinda’s grof
  • Verwarm de kokosolie en bak hierin de kip rondom bruin. Voeg de ui en het witte gedeelte van de paksoi toe. Bak al roerend 2 minuten mee
  • Schep de Thaise Gele Curry kruidenpasta erdoor en bak deze nog 1 minuut mee op hoog vuur. Blus de curry af met de kokosmelk en breng aan de kook
  • Laat de curry op laag vuur ongeveer 5 minuten sudderen tot de groenten beetgaar zijn. Doe het groene gedeelte van de paksoi en de doperwten erbij en wam nog 1 minuut door
  • Verdeel de rijst over de borden en schep hierover de curry. Bestrooi het gerecht met de koriander en de gehakte pinda’s

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Tip:
  • In plaats van koriander kan je ook peterselie gebruiken en probeer voor de verandering eens cashewnoten in plaats van pinda’s
  • Maak ‘m vega door de kip te vervangen door vegetarische kipstuckjes
  • Deze gele curry is mildpittig. Houd je van wat pit? Serveer dan met een flinke lepel Sambal Badjak
Trefwoord curry, kip / veg. kipstucjes

 

 

Japanse ramen met kip

Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 liter bouillon
  • 200 g kipfilet
  • 4 eieren
  • 2 tenen knoflook
  • 200 g gemengde paddenstoelen
  • 1 rode peper
  • 1 paksoi
  • 2 lente-uitjes
  • 100 g taugé
  • 4 el miso
  • 1 el sesamzaadjes geroosterd
  • 1 el verse koriander gehakt
  • sesamolie
  • zout, peper
  • olie
  • chiliflakes optioneel
  • 250 g Tibetaanse noedels
  • Sojasaus*

Instructies
 

  • Zet de kipfilet op in een pannetje koud water en breng aan de kook. Laat 10 minuten tegen de kook aan pocheren (niet laten koken). Zet het vuur na 10 minuten uit en laat de kip afkoelen in het kookvocht. Wanneer de kip is afgekoeld kun je deze in fijne stukjes plukken en verdelen over vier kommen
  • Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking, spoel ze koud en verdeel ze ook over de kommen
  • Kook de eieren zeven minuten, laat ze afkoelen en halveer ze in de lengte
  • Hak de knoflook en de koriander, snijd de paksoi in repen en de lente-ui in ringen. Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijd ook de peper in ringen. Borstel de paddenstoelen schoon en scheur ze in stukken
  • Verhit wat olie in een pan en fruit hierin de knoflook met de rode peper. Doe de paddenstoelen en het harde gedeelte van de paksoi erbij en bak op hoog vuur kort mee (de groente mag een beetje knapperig blijven), blus af met een scheutje sojasaus. Verdeel ook de gebakken groenten over de vier komen en doe hier ook het zachte gedeelte van de paksoi, de taugé en de lente-ui rauw bij
  • Breng de bouillon aan de kook en breng eventueel nog op smaak met wat zout en peper als dit nodig is. Roer de miso los in een kommetje met een beetje bouillon en giet het mengsel terug in de pan. Giet de hete bouillon over de noodles en de groenten in de kommen
  • Leg in elke kom twee helften ei en bestrooi met geroosterde sesam en de gehakte koriander. Druppel over je ramen voor het uitserveren nog heel voorzichtig een klein beetje sesamolie. Maak eventueel af met wat chiliflakes voor wat meer pit. Geniet van je Japanse ramen!

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
  • Tip: Ramen is ook heel gemakkelijk vegetarisch te maken. Laat dan de kip achterwege of vervang door stevige, vlezige paddenstoelen zoals shiitake
Trefwoord soep

Rode Curry noedelsoep

Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Soep
Keuken Thais
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 el olijfolie*
  • 350 g kippendij
  • peper, zout
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 rode paprika
  • 3 lente-uien
  • 100 g taugé
  • 2 el gezouten pinda's
  • 1 bos koriander
  • 1 limoen
  • 1 pakje Thaise rode curry kruidenpasta*
  • 400 ml kokosmelk*
  • 125 g Tibetaanse noedels

Instructies
 

  • Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Spoel ze koud en laat ze goed uitlekken
  • Snijd de kip in dunne repen en bak in wat olie in een koekenpan rondom bruin en gaar. Breng op smaak met peper en zout en zet de kip even weg in een schaaltje tot verder gebruik
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit beide in dezelfde koekenpan tot ze glazig zien. Voeg de Thaise Rode Curry pasta toe en bak deze kort en al roerend mee. Giet de kokosmelk erover en roer tot de pasta helemaal is opgenomen in de kokosmelk. Voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Breng eventueel nog op smaak met wat zout en peper
  • Snijd de rode paprika in kleine blokjes en de lente-ui in fijne ringen. Hak de koriander de pinda’s grof en snijd de limoen in parten
  • Verdeel de noedels, gebakken kip, paprika, lente-ui en de taugé over 4 borden of kommen. Schep hier de soep op en maak het geheel af met wat gehakte koriander en gehakte pinda’s. Serveer er partjes limoen bij

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Trefwoord soep

 

Flatbread salade met gegrilde kip en zwarte linzen

Bereidingstijd 40 minuten
wachttijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g kippendij filet in blokjes
  • 2 zoete aardappels in dunne reepjes
  • 1 tl komijnzaad gekneusd in een vijzel
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • peper/zout
  • halve bos radijs in plakjes
  • 1 bosje groene asperges gegrild
  • 250 g cherry tomaatjes gehalveerd
  • 100 g ijsbergsla in reepjes
  • ½ komkommer in dunne plakjes of linten
  • 4 naan broden
  • 100 g feta gebrokkeld in stukjes
  • 4 el wortelhummus
  • 1 el sesamzaad geroosterd
  • 2 el gehakte peterselie
  • 2 el olijfolie
  • 1 el honing
  • ½ limoen het sap
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1 tl chiliflakes
  • 1 blikje zwarte linzen
  • 1 el sojasaus*
  • DRESSING
  • 2 el tahin
  • 2 el olijfolie
  • ½ limoen het sap
  • 1 tl chipotle poeder

Instructies
 

  • Maak een marinade van de olijfolie, honing, limoensap en chiliflakes en roer hierdoor de blokjes kip. Zet de kip afgedekt in ieder geval een uur weg in de koelkast (langer is nog lekkerder)
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de zoete aardappelreepjes op een met bakpapier beklede ovenplaat en besprenkel met olijfolie, komijnzaad, gerookte paprikapoeder en wat peper en zout. Rooster de zoete aardappel ongeveer 25 minuten tot ze knapperig en bruin kleuren
  • Rijg de kipblokjes aan 4 spiezen en gril deze tot ze gaar zijn. Maak ondertussen de dressing door de tahin, olijfolie, limoensap en chipotle door elkaar te roeren tot een egale massa
  • Rooster de naanbroden zoals is aangegeven op de verpakking in de oven en laat afkoelen
  • Spoel de linzen af en laat uitlekken
  • Besmeer de naanbroden met hummus. Leg hierop de kipspiezen, gegrilde groene asperges, reepjes sla, radijs, linzen en de komkommer en bedruppel het geheel met de dressing
  • Maak af met sesamzaadjes, gehakte groene kruiden, feta en de krokante zoete aardappel reepjes

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
  • Tip: Nog koelkastrestjes over? Met dit recept kun je eindeloos variëren en dus makkelijk ingrediënten toevoegen of vervangen
Trefwoord salade

 

Thaise groen curry met kip en paksoi

Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 g kipdijfilet
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 paksoi
  • 150 g doperwten diepvries
  • 1 bosje koriander
  • olijfolie
  • 1 limoen
  • peper/zout
  • 1 pakje Thaise Groene Curry kruidenpasta*
  • 400 ml Kokosmelk*
  • 1 pak witte rijstnoedels*

Instructies
 

  • Snijd de ui in halve ringen, de paksoi in grove stukken en hak de knoflook en de koriander. Snijd de kip in dunne reepjes. Verdeel de limoen in parten
  • Verhit de olijfolie in een wok en bak hierin de kipreepjes tot ze bruin zijn. Doe de knoflook, ui en paksoi erbij en bak kort mee. Roer de currypasta erdoor en laat 2 minuten meebakken. Schenk de kokosmelk erbij, roer goed door en breng aan de kook. Voeg de doperwten toe en laat de curry 2 minuten sudderen. Breng eventueel op smaak met peper en zout
  • Bereid de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Verdeel de noedels over 4 diepe borden of kommen en schep hier de groene curry over. Bestrooi met de koriander en serveer met de partjes limoen.

Notities

Ingrediënten met* zijn fairtrade
  • Ook lekker met ongebrande cashewnoten. Deze kun je even kort bakken zonder olie in een pan met een goede anti-aanbaklaag. Strooi ze daarna over het gerecht. Of zet ze neer in een bakje zodat iedereen zelf kan kiezen hoeveel cashewnoten hij of zij eroverheen doet
Trefwoord curry

Kip-Kerrie ovenschotel met Bloemkool

Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 bloemkool, in kleine roosjes
  • plantaardige olie of klontje boter
  • 600 gram aardappelschijfjes, voorgekookt
  • 4 stuks kipdijfilet, in stukjes
  • molen Kaapse kerriemix
  • 1 flinke prei, gewassen en in ringen
  • 1 blik Annasschijven op sap*
  • 125 gram crème fraîche
  • 100 gram gemalen kaas

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor tot 200 °C
  • Breng in een pan een ruime hoeveelheid water met een snuf zout aan de kook
  • Voeg de bloemkoolroosjes toe, kook ze beetgaar en giet af
  • Bestrijk een ovenschaal met een beetje oiie of boter en bedek de bodem met een laagje aardappelschijfjes
  • Maal de Kaapse kerriemix royaal over de stukjes kip(dij)filet
  • Bak de ovenschotel in ca. 15-20 minuten goudbruin en gaarVerhit de olie in een braadpan en bak de kipstukjes rondom bruin (maar nog niet helemaal gaar)
  • Voeg de preiringen toe en fruit ze even mee
  • Neem alles uit de pan
  • Vang het vocht van de ananasschijven op, laat de schijven uitlekken en snijd ze daarna in stukjes
  • Meng de stukjes ananas met het kippreimengsel en verspreid dit over de laag aardappelschijfjes
  • Leg hierop de bloemkoolroosjes
  • Meng de crème fraîche met een scheutje ananassap tot een dikke yoghurtachtige saus en breng op smaak met zout en peper
  • Giet dit mengsel over de bloemkoolroosjes, strooi er de gemalen kaas overheen en plaats de schaal in de oven
  • Bak de ovenschotel in ca. 15-20 minuten goudbruin en gaar

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

Thaise groen curry met kip en paksoi

Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 g kipdijfilet
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 paksoi
  • 150 g doperwten diepvries
  • 1 bosje koriander
  • olijfolie
  • 1 limoen
  • peper/zout
  • 1 pakje Thaise Groene Curry kruidenpasta*
  • 400 ml Kokosmelk*
  • 1 pak witte rijstnoedels*

Instructies
 

  • Snijd de ui in halve ringen, de paksoi in grove stukken en hak de knoflook en de koriander. Snijd de kip in dunne reepjes. Verdeel de limoen in parten
  • Verhit de olijfolie in een wok en bak hierin de kipreepjes tot ze bruin zijn. Doe de knoflook, ui en paksoi erbij en bak kort mee. Roer de currypasta erdoor en laat 2 minuten meebakken. Schenk de kokosmelk erbij, roer goed door en breng aan de kook. Voeg de doperwten toe en laat de curry 2 minuten sudderen. Breng eventueel op smaak met peper en zout
  • Bereid de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Verdeel de noedels over 4 diepe borden of kommen en schep hier de groene curry over. Bestrooi met de koriander en serveer met de partjes limoen.

Notities

Ingrediënten met* zijn fairtrade
  • Ook lekker met ongebrande cashewnoten. Deze kun je even kort bakken zonder olie in een pan met een goede anti-aanbaklaag. Strooi ze daarna over het gerecht. Of zet ze neer in een bakje zodat iedereen zelf kan kiezen hoeveel cashewnoten hij of zij eroverheen doet
Trefwoord curry

 

 

Maaltijdsoep met zoete aardappel

Bereidingstijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 700 g zoete aardappelen
  • 2 el plantaardige olie
  • 2 uitjes, gesnipperd
  • 2 cm verse gember, geschild en fijngehakt
  • 200 g kiptukjes
  • 2 limoenen, 1 geperst / 1 in schijfjes
  • 1 struik paksoi, gesneden
  • 1-2 el Rode Curry Kruidenpasta*
  • 1 blik Kokosmelk, 400 ml*
  • molen Zeezoutmix Chilipeper

Instructies
 

  • Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes
  • Verhit olie in een soeppan en fruit de uisnippers en de verse gember
  • Voeg de curry kruidenpasta naar smaak toe
  • Voeg de aardappelblokjes bij het kruidenmengsel
  • Voeg de kokosmelk en 500-600 ml water toe en breng alles aan de kook
  • Kook de soep tot de aardappel gaar is
  • Pureer de soep met behulp van een staafmixer
  • Bestrooi de kipstukjes met zout en voeg toe aan de soep
  • Kook tot de kip gaar is
  • Voeg een deel van het limoensap toe
  • Voeg op het laatste moment de paksoi aan de soep toe
  • Verdeel de soep over 4 grote soepkommen, besprenkel met limoensap en garneer ieder kom met een schijfje limoen

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
 
Vega-tip: neem een groentebouillontablet en laat de kipstukjes achterwege of vervang door vegetarische wokstukjes
 

 

Biologische kokos-limoenrijst met gemarineerde kip

Bereidingstijd 40 minuten
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 el plantaardige olie
  • 2 limoentjes
  • 4 biologische kipdijfilets
  • 1 tablet biologische kippenbouillon
  • 400 g biologische voorjaarsgroenten (aspergetips, (soja)boontjes, lenteui)
  • 2 el verse Thaise basilicum
  • 2 el verse koriander
  • 1 el vloeibare honing*
  • molen Zeezoutmix Chilipeper
  • 2 blikjes kokosmelk 270 ml*
  • 1 pak Pandanrijst biologisch*

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200⁰ C
  • Maak een marinade van olie, het sap van een limoen en de honing en marineer hierin de kippendijfilets
  • Bestrooi de kip royaal met zeezout
  • Leg de kippendijfilets op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats ze in het midden van de oven
  • Rooster de kip ca. 20-30 minuten
  • Breng intussen 125 ml. water met de kokosmelk aan de kook
  • Voeg een bouillontablet, de rijst en het sap van 1 limoen toe en kook de rjst in 10 minuten gaar
  • Voeg, indien nodig, extra water toe
  • Kook ondertussen de voorjaarsgroenten in een aparte pan beetgaar en giet ze af
  • Voeg ze de laatste paar minuten bij de rijst
  • Zet het vuur uit, hak de kruiden fijn en voeg dit ook bij de risotto
  • Serveer met de kip uit de oven

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

Rijstsalade met gemberkip

Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 250 g Pandan rijst*
  • 200 g verse gedopte doperwtjes (of evt. diepvries)
  • 200 g peultjes
  • 2 el zonnebloemolie
  • 400 g kippendijfilets
  • 75 ml Woksaus Soy Ginger
  • ½ ananas (vers of blik) in stukjes
  • ½ komkommer. geschild, in halve maantjes
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 50 g gezouten pinda's
  • 2 limoenen
  • 1 bosje koriander of platte peterselie (20 g), grof gehakt

Instructies
 

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar
  • Kook de erwten in water met zout in 6 minuten beetgaar
  • Kook de peultjes in 4 minuten knapperig gaar
  • Spoel de erwten en peultjes onder stromend water koud
  • Verhit de olie in een koekenpan
  • Bak de kip in 15 minuten rondom bruin en gaar
  • Voeg de woksaus toe en bak nog 1-2 minuten, tot de saus aan de kip gaat hechten
  • Leg de kip op een bord, schenk de saus erover en laat 5 minuten afkoelen
  • Giet de rijst af
  • Spreid de rijst uit op een platte schaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur
  • Meng de erwten, peultjes, ananas, komkommer, rode ui, pinda's, het sap van 1 limoen en de helft van de koriander of platte peterselie door de rijst
  • Breng op smaak met zout en peper
  • Snijd de gemberkip in repen en verdeel met de saus over de salade
  • Bestrooi met de rest van de koriander en geef de laatste limoen er in partjes gesneden bij

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
 
Variatietip:
Vervang de kipdijfilet eens door grote garnalen (vers of ontdooid uit de diepvries) of blokjes tofu
Bak de garnalen of tofu 5 minuten al omscheppend in een wok en voeg de woksaus toe
Vervang de pinda's eens door cashewnoten
 
Dit recept komt uit een uitgave van Delicious Magazine
Bereiding Eke Mariën
Receptuur Janneke Philippi
 

 

Rijstnoedels met gebakken currygroenten

Bereidingstijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 5 el kokosolie
  • 300 g kip(dij)filet
  • 2 venkelknollen
  • 200 g groene aspergetips, in stukjes
  • 2 el verse peterselie
  • 1 pak Zilvervlies Rijstnoedels*
  • 2-3 el Groene Curry Kruidenpasta*
  • 1 el Honing vloeibaar*
  • Sambal Badjak*

Instructies
 

  • Bereid de rijstnoedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
  • Verhit 2 el (kokos)olie in een wok en voeg naar smaak de curry en de honing toe
  • Bak hierin kort de kipstukjes
  • Halveer de venkelknollen, verwijder de harde kern, snijd de venkel in reepjes en voeg het toe aan de kipstukjes
  • Bak alles enkele minuten en voeg dan de aspergetips toe
  • Bak tot de groenten beetgaar zijn
  • Verhit in een andere pan de overige (kokos)olie en bak hierin kort de rijstnoedels
  • Voeg sambal naar smaak toe
  • Meng het kipgroentenmengsel met de noedels en garneer met de grof gehakte peterselie

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
 
Tip 1: Vervang de kipstukjes door een vegetarisch product
Tip 2: Wil je liever wat meer curry gebruiken? Houd dan de verhouding 1 el honing op 2 el curry aan
 
Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika, Fair Trade Original
 
 

 

 

Soy ginger kip met mango en rijst

Bereidingstijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 el. olijfolie
  • 1 flinke rode ui gepeld en grof gesnipperd
  • 1 flinke teen knoflook
  • 300 g kipdijfilet in blokjes
  • zout
  • 2 gele paprika's in repen
  • 1/2 witte kool in repen
  • klein bosje verse koriander blaadjes grof gehakt
  • 300 g Pandan Zilvervliesrijst*
  • 1/2 flesje Woksaus Soy Ginger
  • 1 blikje Mangoschijven* uitgelekt en in blokjes

Instructies
 

  • Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Verhit intussen de olie in een hapjespan, voeg de uisnippers toe, pers de teen knoflook erboven uit en fruit het geheel
  • Bestrooi de blokjes kip met het zout en meng het bij het ui-knoflook mengsel
  • Voeg de paprika, de witte kool en de woksaus toe
  • Roer alles goed door elkaar en laat het gerecht ca. 20 minutetn pruttelen op laag vuur
  • Voeg als laatste de mangoblokjes toe en verwarm 1-2 minuten mee
  • Serveer bij de rijst en garneer met verse koriander

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

Gebakken rijstnoedels met kipspiesje

Bereidingstijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 courgette
  • 200 g kipfilet in stukjes
  • scheutje kokosolie
  • 1 zak kroepoek
  • 1 pak (zilvervliesrijst)noedels*
  • 1/2 flesje Woksaus Soy Ginger
  • 1 blikje ananasstukjes* uitgelekt
  • scheutje Sojasaus*
  • Sambal Badjak*

Instructies
 

  • Bereid de rijstnoedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
  • Schaaf van de courgette lange, brede linten met behulp van een kaasschaaf. Gooi het binnenste deel, de zaden, weg
  • Marineer de courgettelinten in de woksaus
  • Neem de courgettelinten uit de saus en voeg de kipstukjes toe aan de soy gingersaus
  • Maak van de courgettelinten rolletjes en rijg ze om en om met de ananasstukjes en de gemarineerde kipstukjes aan satéstokjes
  • Verhit een grillpan en gril de spiesjes rondom tot de kip goudbruin en gaar is
  • Verhit intussen in een wok een scheutje olie en bak de noedels
  • Voeg sojasaus en sambal naar smaak toe en serveer bij de spiesjes
  • Lekker met kroepoek en limoenwater

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Wijntip: Pinotage (rood), Zuid Afrika. Fair Trade Original

 

 

Kippenpootjes met sojasaus en gebakken rijst

Bereidingstijd 25 minuten
in de marinade 30 minuten
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 kippenpootjes of braadsticks
  • 25 ml zonnebloemolie
  • 1 el gembersiroop
  • 1 teenje knoflook
  • 4 maïskolven
  • 50 g gemalen kokos
  • 30 g gefruite uitjes
  • boter
  • verse koriander
  • 25 ml biologische Sojasaus*
  • 300 g biologische Zilvervliesrijst*
  • Kruidenmolen Zeezout chili mix

Instructies
 

  • Maak een mengsel van zonnebloemolie, gembersiroop, geperste knoflook en sojasaus en marineer de kippenpootjes hierin 30 minuten
  • Verhit een klein scheutje olie in een braadpan en braad de kippenpootjes met de marinade ongeveer 20 minuten op middelhoog vuur rondom bruin (voeg indien nodig een scheutje water toe)
  • Bereid intussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en kook de maïs in 20 minuten gaar
  • Giet de rijst af en laat droog stomen
  • Verhit een beetje van het vet uit de pan van de kip in een wok of braadpan en bak hierin de rijst
  • Rooster de gemalen kokos in een droge koekenpan lichtbruin
  • Voeg kokos en gebakken uitjes bij de gebakken rijst
  • Serveer de kip met de gebakken rijst, de knapperige maïs met een klontje koriander-zeezout chilimix boter
  • Garneer met wat achtergehouden koriander

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Wijntip: Pinotage (rood), Zuid Afrika. Fair Trade Original

 

Mexicaanse kip in chocoladesaus

Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 kippenbouten zonder vel
  • snuf kaneel
  • 1 el bloem
  • 2 el plantaardige olie
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 100 g tomatenpuree
  • 400 ml kippenbouillon
  • zeezoutmix chilipeper
  • 2 el Cacaopoeder
  • 1 el Sambal Badjak*
  • 2 tl Honing of Rietsuiker*
  • 1 pak Rijst*
  • groente / salade naar keuze

Instructies
 

  • Wrijf de kippenbouten in met een mix van zeezoutmix, kaneel en bloem
  • Verhit olie in een braadpan en braad de kippenbouten rondom bruin
  • Neem de bouten uit de pan, voeg de ui en knoflook toe en fruit deze in het achtergebleven braadvet
  • Voeg de cacaopoeder, de sambal en de tomatenpuree toe en roer door elkaar
  • Blus af met 400 ml kippenbouillon en laat het geheel even pruttelen
  • Pureer, indien gewenst, de saus glad met behulp van een staafmixer
  • Voeg de kippenbouten weer toe en laat ze 20 minuten gaar stoven op laag vuur
  • Voeg zo nodig nog wat water toe
  • Voeg naar smaak meer sambal en wat honing of rietsuiker toe
  • Bereid intussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
  • Serveer de pollo con mole met groente of salade naar keuze

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

Kipspiesjes met zoetzure groenten en noedels

Bereidingstijd 15 minuten
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 6 el olijfolie
  • 1-2 teentjes knoflook geperst
  • 450 g kipfilet
  • zout
  • 1 rode puntpaprika in stukjes
  • 2-3 bosui in stukjes van ca. 2 cm.
  • 600 g oosterse wokgroenten champignons, peultjes, paksoi
  • 2 tl Sambal Badjak*
  • 3 el Ketjap Manis
  • 1 flesje Woksaus Zoetzuur*
  • 1 pak Noedels
  • satéprikkers

Instructies
 

  • Maak een marinade van 4 eetlepels olijfolie, sambal,knoflook en ketjap.
  • Snijd de kipfilet in dunne repen, bestrooi ze met zout en roer ze door de marinade
  • Laat de kip ca. 5 minuten in de marinade staan
  • Voeg de stukjes paprika en bosui bij de marinade en meng het geheel goed door elkaar
  • Rijg 2 repen kip aan één satéprikker met daartussen afwisselend de rode paprika en de bosui
  • Maak minimaal 12 satéprikkers
  • Verhit een grillpan, leg de spiesjes in de pan en bak ze in enkele minuten rondom bruin en gaar
  • Verhit de overige olie in een koekenpan en bak de peultjes, de gehalveerde champignons en gesneden paksoi beetgaar
  • Verhit de woksaus in de laatste paar minuten mee
  • Bereid de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking
  • Serveer de spiesjes bij de zoetzure groenten en noedels

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika, Fair Trade Original

 

 

Bulgursalade met gerookte kip

Bereidingstijd 20 minuten
rusten 15 minuten
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 sjalot gesnipperd
  • 200 g Bulgur
  • milde olijfolie
  • 150 g dadelstukjes of 150 g grof gehakte dadels
  • 150 g geroosterde cashewnoten
  • pitjes van 1 flinke granaatappel of 100 g verse rode bessen
  • 1 friszoete appel geschild en in stukjes (even groot als de dadelstukjes)
  • blaadjes van 6 takjes verse munt fijngehakt
  • blaadjes van 10 takjes verse koriander fijngehakt
  • 3 lente-uitjes in ringetjes
  • 200 g gerookte kipreepjes
  • zout en versgemalen peper*
  • sap van 2 à 3 (kleine) citroenen

Instructies
 

  • Fruit de sjalot in een scheutje olijffolie (niet bruin laten worden), doe de bulgur erbij, fruit een half minuutje mee, draai het vuur laag en giet heet water (uit de waterkoker) bij de bulgur tot deze ca. 1 cm onder water staat
  • Draai het vuur uit, doe een deksel op de pan en laat ca. 15 minuten rusten tot het water is opgenomen. Roer de bulgur in een grote kom of schaal los met een vork en laat even afkoelen
  • Meng de overige ingrediënten door de bulgur
  • Breng op smaak met peper, zout, citroensap en olijfolie
  • Serveer met knapperig brood met olijfolie en grof zeezout om het brood in te dippen

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
 
Tips:
 
Gebruik feta of gerookte makreel in plaats van kip
Vervang de vruchten deels door groenten (komkommer, cherrytomaten)
Couscous is een prima alternatief voor bulgur
Gevoelig voor gluten? Gebruik boekweit of gierst in plaats van bulgur
 
 

 

Thaise gele curry met drumsticks en kikkererwten

Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 8 drumsticks
  • 2 uien
  • 2 rode paprika's
  • 400 g kikkererwten
  • 2 lente-uien
  • 15 g gehakte koriander of peterselie
  • 4 el dikke volle yoghurt
  • 1 limoen
  • olijfolie
  • 1 pak Thaise gele curry*
  • 400 ml kokosmelk*
  • 300 g basmatirijst*

Instructies
 

  • Snipper de uien en snijd de paprika's in kleine blokjes.
  • Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af
  • Bak de drumsticks mooi bruin aan alle kanten in olie in een wok of hapjespan
  • Haal de kip uit de pan en leg even apart
  • Bak de currypasta in dezelfde pan kort op hoog vuur. Doe hier de gesneden groenten bij en roerbak twee minuten mee.
  • Voeg de kokosmelk toe en roer tot een mooie saus ontstaat.
  • Doe de drumsticks terug in de pan en laat ze in de curry gaar stoven. Dit duurt ongeveer 20 minuten
  • Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Roer de kikkererwten door de curry en laat nog even goed doorwarmen
  • Snijd de lente-ui in ringen en de limoen in parten
  • Verdeel de lente-ui en koriander over het gerecht
  • Serveer de gele curry met de rijst en een flinke lepel dikke yoghurt

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

Kip met zoetzure ananas

Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 100 g cherrytomaatjes
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 50 g baby-mais
  • 1/2 komkommer
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 2 lente-uitjes
  • 3 el zonnebloemolie
  • 400 g kippen(dij)vlees in kleine stukjes
  • 3 el oestersaus
  • 2 el vissaus
  • 3 el tomatenketchup
  • 1 blikje ananasstukjes*
  • 5 el sweet chili saus*
  • 1 tl of 1 klontje rietsuiker
  • pak zilvervlies rijstnoedels*

Instructies
 

  • Halveer de tomaatjes, snipper de ui en snijd de lente-ui in ringetjes. Snijd de overige groenten in blokjes en laat de ananas uitlekken
  • Hak de knoflook fijn of stamp deze in een vijzel in stukjes
  • Verhit de zonnebloemolie in een wok of hapjespan, voeg de knoflook en de ui toe en laat deze kleuren
  • Voeg de kipstukjes, de oestersaus en de vissaus toe en roerbak een paar minuten
  • Voeg alle groenten, behalve de tomaatjes toe en roerbak het geheel een minuut of 10 tot de groenten zacht zijn
  • Voeg de ananas, de tomaatjes, de chilisaus, de ketchup en de suiker toe
  • Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzing op de verpakking
  • Voeg vlak voor het opdienen de lente-ui toe en roer nog even door

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade

 

Groene curry met pompoen, kip en gemalen rijst

Bereidingstijd 40 minuten
Gang Hoofdgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 flespompoen (ca. 500 g)
  • 4 kippendijen
  • 3 el zonnebloemolie
  • 200 g haricots verts
  • 3 el. kleef- of sushirijst
  • 1/2 bosje koriander
  • 1 zakje groene curry kruidenpasta*
  • 400 ml kokosmelk*
  • 250 g Basmatirijst*

Instructies
 

  • Schil de pompoen met een dunschiller. Halveer de pompoen, verwijder de pitten en snijd in stukken (in Thailand bereiden ze de pompoen met schil, dan wel goed afboenen)
  • Snijd de kip in stukken
  • Verhit 3 eetlepels zonnebloemolie in een ruime pan en bak hierin de kip aan met de currypasta
  • Voeg de kokosmelk en de pompoen toe en breng aan de kook
  • Voeg de haricots verts toe en laat nog zo'n 10-15 minuten op middelhoog vuur sudderen totdat de groenten beetgaar zijn
  • Verhit intussen een koekenpan en rooster hierin de kleefrijst op hoog vuur tot deze mooi bruin is.
  • Roer voortdurend zodat de rijst niet aanbrandt
  • Maal deze rijst fijn in de vijzel en voeg toe aan de curry
  • Serveer de curry met verse koriander en de Basmatirijst

Notities

Ingrediënten met * zijn fairtrade
Share
Wereldwinkel Pijnacker