Pavlova met koffie-chocoladesaus
Equipment
- bakpapier
Ingrediƫnten
- 6 eiwitten
- 330 g poedersuiker
- Ā½ tl frambozenazijn
- 125 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 el suiker
- 1 doosje gemengd rood fruit
- 2 el pistachenoten gehakt
- enkele takjes munt voor de garnering
- 100 ml sterke koffie of espresso*
- 70 g kristalsuiker*
- 3 el cacaopoeder*
- Ā¼ tl vanillepoeder of 2 druppels vanille extract
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 graden
- Doe de eiwitten in een brandschone vetvrije kom Ā en mix met de mixer op de hoogste stand tot het eiwit opstijft en er pieken op komen. Doe een schepje poedersuiker bij het eiwit en draai net zolang tot alle suiker is opgenomen. Herhaal dit tot alle suiker op is. Klop net zolang tot mengsel stijf en glanzend is, doe dan de azijn erbij en mix nog 2 minuten door
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep hier het eiwitschuim op zodat het een beetje over de plaat is verdeeld. Verlaag de temperatuur van de oven naar 120 graden en bak de pavlova 60 minuten tot hij gaar is. De pavlova mag niet bruin worden van de buitenkant maar moet nog een klein beetje zacht en stroperig zijn vanbinnen. Zet de oven uit en laat de pavlova afkoelen terwijl hij in de oven staat
- Klop de slagroom op met de vanillesuiker en het suiker
- Maak de koffie/chocoladesaus door alle ingrediƫnten hiervoor in een steelpan aan de kook te brengen en in te laten koken tot stroperige sausdikte. Ondertussen goed blijven roeren. Laat de saus afkoelen
- Leg de pavlova op een serveerschaal en sla hem met een lepel in stukken. Spatel de slagroom erdoor en leg het roodfruit erover. Bestrooi met de gehakte pistache en giet de koffie/chocoladesaus er geleidelijk overGarneer af met wat takjes munt. Eet smakelijk!
Notities
Ingrediƫnten met * zijn fairtrade
Vegan Tiramisu
Ingrediƫnten
- 2 el koffielikeur
- 500 ml kokosyoghurt
- 2 el suiker
- 200 g vegan koekjes (voor extra koffiesmaak bijv. cafƩ noir) verkruimeld
- 1 el cacaopoeder*
- 70 ml espresso*
- 1 blik kokosmelk*
- 2 el cacaopoeder*
Instructies
- Zet het 400 ml blik kokosmelk een nacht in de koelkast.
- Zet espresso en laat afkoelen
- Schep het hard geworden gedeelte van de kokosmelk in een kom en voeg 1 el suiker toe. Sla de room op met een mixer
- RoerĀ de rest van de suiker door de kokosyoghurt
- Giet de espresso samen met de koffielikeur in een kom en schep de koekkruimels erdoor
- Verdeel over 4 glazen een laag koek, een laag kokosyoghurt, een laag koek, een laag kokosroom, een laag koek en eindig met een laag kokosyoghurt
- Strooi tot slot met een zeef de cacao over de vegan tiramisu
Notities
Ingrediƫnten met * zijn fairtrade
Tip:
- Om koekjes te verkruimelen kun je ze in een theedoek binden en met een hamer in stukjes slaan
Kerst trifle met aardbei
Equipment
- 4 mooie glaasjes
Ingrediƫnten
- 1 pak Bastogne koek of speculaasjes
- 500 ml kokosyoghurt
- Ā½ pot aardbeienjam 1
- 1 blik kokosmelk*
- 2 el hazelnootpasta*
- sprinkles of toppings optioneel
Instructies
- Zet het blik kokosmelk een nacht in de koelkast
- Schep het harde gedeelte van de kokosmelk in een kom en schep hier een lepel chocoladepasta bij. Sla de kokosmelk op met een mixer
- Verdeel de helft van de koekkruimels over 4 glazen
- Schep hierop een flinke lepel yoghurt, dan een laagje jam en vervolgens alle kokosroom
- Hierna nog een laagje yoghurt, wat koek en eindig met yoghurt
- Garneer met een klein beetje jam, wat achtergehouden koekkruimels en eventueel nog wat sprinkels naar keuze
Notities
Ingrediƫnten met * zijn fairtrade
Tip: Gooi het waterige van de kokosmelk niet weg, je kunt je goed gebruiken in bijvoorbeeld een smoothie
Let op:
Zet de kokosmelk een nacht in de koelkast!
Gebakken ananas met vanille-ijs
Ingrediƫnten
- 200 ml vanille-ijs
- 1 tl kaneel
- 2 el kokosrasp of gehakte pistache
- 1 el kokosolie
- 1 blik Ananasschijven*
Instructies
- Blus af met twee eetlepels van het ananassap en roer even om zodat het sap over de gebakken ananas verdeeld is
- Haal de pan van het vuur en schep de kaneel erdoor
- Verdeel de ananas en het sap over 4 bordjes en schep op ieder bordje een bolletje vanille-ijs
- Bestrooi elk dessert met de kokosrasp of gehakte pistache
Notities
ingrediƫnten met * zijn fairtrade
Koffie-ijs met sinaasappel
Ingrediƫnten
- 250 ml slagroom
- 200 ml gecondenseerde melk
- 1 sinaasappel de rasp
- 1 tl kardemompoeder
- 75 ml Dark Roast Snelfiltermaling afgekoeld
- eventueel stukjes pure chocolade*
Instructies
- Doe de room, gecondenseerde melk, kardemompoeder en de koffie in een kom en klop deze op met de mixer tot het mengsel stevig is
- Spatel de helft van het sinaasappelrasp erdoor en schep het geheel in een afsluitbare bak. Sluit de bak goed af zet het ijs zeker 8 uur in de vriezer
- Haal het ijs een kwartier voor gebruik uit de vriezer en schep er mooie bolletjes van. Strooi de rest van de sinaasappelrasp erover
Notities
Ingrediƫnten met * zijn fairtrade
Tip: Wil je het extra feestelijk maken? Spatel dan ook nog wat stukjes pure chocolade door het ijs voor je het in de vriezer doet
Warm kokos brood met gebakken ananas en room
Ingrediƫnten
- 2 eieren
- 8 dikke plakken oud wit brood
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
- snuf zout
- 1 el kokosrasp
- ROOM
- 1 el suiker
- 1 vanillestokje
- chiliflakes optioneel
- munt optioneel
- 1 blik Ananasschijven*
- 200 ml Kokosmelk*
Instructies
- Doe de eieren samen met de kokosmelk, gemberpoeder, kaneel, beetje zout in een kom en schep hier eventueel een beetje siroop uit het blik van de ananasschijven bij. Roer alles tot een glad beslag.
- Schep voor de room de vaste kokosroom af van het waterige gedeelte en klop samen met de suiker en het vanillemerg met een mixer tot een lobbige room. De laag vaste kokosroom krijg je het beste door het blik een nacht van te voren in de koelkast te zetten.
- Snijd het brood in gelijke stukken van ongeveer 5 centimeter. En week deze kort in het beslag.
- Verwarm een eetlepel kokosolie in een koekenpan en bak hierin de stukken brood om en om tot ze mooi bruin zijn. Bestrijk als laatst de stukjes brood aan 1 kant met een beetje honing en draai ze nog een keer om zodat ze een mooi knapperig korstje krijgen.
- Leg het brood op een schaal en bestrooi met de kokosrasp. Bak in dezelfde koekenpan de ananasschijven kort om en om in wat kokosolie tot ze licht gaan kleuren.
- Leg de gebakken ananas bij het brood op de schaal en maak af met de opgeslagen room.
Notities
IngrediĆ«ntenĀ met* zijn fairtrade
Tip: Dit gerecht kan eigenlijk altijd: ook als feestelijk ontbijtje, brunch of lunch. Romig door de kokosmelk, friszoet door de ananas en net even anders door de kruiden. Houd je van een beetje pit? Spice it up met de de chili flakes!
Bevalt de kokosroom je? Probeer dan ook eensĀ vruchtencrumble met kokosroom en noten
Mango-Kokosijs met gember en five spices
Ingrediƫnten
- 200 ml gecondenseerde melk
- 1 rijpe mango in stukjes
- 3 cm gember rasp
- 1 tl five spices kruiden
- 1 tl chili flakes
- 270 ml kokosmelk*
- sesamzaadjes
Instructies
- Doe de room, gecondenseerde melk, mango, gember, five spices kruiden en de chili flakes in een keukenmachine en roer tot een stevig en glad mengsel. Roer de sesamzaadjes erdoor. Houd iets achter voor de garnering.
- Schep het geheel in een afsluitbare bak. Sluit de bak goed af zet het ijs zeker 8 uur in de vriezer.
- Haal het ijs een kwartier voor gebruik uit de vriezer en schep er mooie bolletjes van. Strooi de rest van de sesamzaadjes erover
Notities
Ingrediƫnten met * zijn fairtrade
Tip: Dit recept voor mango-kokosijs is voor iedereen die van een beetje avontuur houdt. De zoete en tegelijkertijd ietwat scherpe smaak van gember in combinatie met de nootachtige sesamzaadjes, Chinese kruidenmix five spices en pittige chili flakes maakt dit ijs net even anders. Een perfect dessert voor de ijsliefhebber die niet een enorme zoetekauw is. Vind je het net te hartig? Laat gerust de chili flakes of de five spices achterwege. Dan komt de romige smaak van de kokos meer naar de voorgrond.
Ambrosia taartje
taartje met fruit
Ingrediƫnten
- 250 g boter
- 200 g suiker*
- 4 eieren
- 2 bananen in stukjes gesneden
- 1 mandarijn
- 100 ml Bourbon/Whiskey
- 200 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 100 g cacao*
- 150 g chocolade*
Instructies
- verwarm de oven voor op 190 gr C
- Meng 200 g boter en 150 g suiker tot een romige massa
- Voeg vervolgens de eieren (Ć©Ć©n voor Ć©Ć©n) en de Bourbon toe
- Zeef dan de bloem, het bakpoeder en de cacao over het mengsel en klop het geheel tot een klontvrije, gladde massa
- Bedek een bakblik van ongeveer 28 cm met bakpapier, doe het cakebeslag erin en zet de cake in de oven
- Haal de cake na 40 minuten uit de oven en laat hem wat afkoelen
- Doe de overige 50 g boter in een pan en voeg de resterende suiker en twee bananen, in stukjes gesneden, toe
- Roer dit geheel tot een lichtbruine caramelachtige saus en blus het geheel af met 50 ml Bourbon
- Snijd de afgekoelde cake over de lengte doormidden en schep de bananencaramel ertussen
- Bedek tot slot de hele taart met gesmolten chocolade en garneer de taart met partjes mandarijn
Notities
Ingrediƫnten met * zijn fairtrade
KoffiecrĆØme brĆ»lĆ©e
Ingrediƫnten
- 100 g slagroom
- 1 dl sterke koffie*
- 30 g fijne kristalsuiker*
- 1 tl Chinees vijfkruidenpoeder
- 3 eidooiers
- 4 el rietsuiker*
Instructies
- verwarm de oven op 120 gr C
- meng in een pan de room, koffie, suiker en het vijfkruidenpoeder en breng dit aan de kook
- Klop de eidooiers los en roer het warme roommengsel met een garde door de dooiers
- Verwarm het mengsel, al roerend, op laag vuur tot de massa iets dikker wordt. Let op dat het niet kookt, anders krijg je een omeletje
- Verdeel de crĆØme over 4 kommetjes en zet ze een uur in de oven
- Laat ze goed afkoelen
- Vlak voor het serveren: bestrooi de crĆØme brĆ»lĆ©e met rietsuiker en laat deze met behulp van een brander (verfbrander uit de schuur bijv.) smelten en lichtbruin kleuren
Notities
Ingrediƫnten met * zijn fairtrade
- Let op: extra tijd voor afkoelen nodig
Rijstdessert met kokos, mango en chocoladesaus
Ingrediƫnten
- 150 g Pandanrijst*
- 1 blik kokosmelk*
- 1/2 blik mangoschijven* in blokjes
- 75 ml mangosiroop
- 75 g rietsuiker*
- 35 g cacaopoeder*
- slagroom
Instructies
- Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en vervang daarbij het water door kokosmelk
- Voeg een snufje zout toe
- Breng 75 ml mangosiroop met de suiker aan de kook en roer totdat de suiker is opgelost
- Voeg, al kloppend met een garde, de slagroom en cacaopoeder toe
- Blijf roeren tot het mengsel kookt en laat de chocoladesaus op laag vuur indampen tot de gewenste dikte
- Neem de saus van het vuur, schenk door een zeef en laat iets afkoelen
- Verdeel de romige kokosrijst over 4 schaaltjes en verdeel de mangoblokjes erover
- Schenk een deel van de chocoladesaus over het dessert en serveer de rest van de saus er in een kannetje nast
Notities
Ingrediƫnten met * zijn fairtrade
Ananas tarte tatin met kokosroom
Ingrediƫnten
- 4 plakken bladerdeeg ontdooid
- 80 g boter
- 1 el citroensap
- 1 cm gember fijn geraspt
- 4 schijven ananas*
- 80 g rietsuiker*
- 1 blikje kokosmelk (270 ml)* uit de koelkast
- vloeibare honing*
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 gr. C
- Laat de rietsuiker in een pan met dikke bodem op laag vuur karamelliseren
- Voeg, wanneer de suiker bruin kleurt en bubbelt, citroensap, boter en gember toe
- Laat smelten en verdeel over 4 ramequins
- Leg de ananasschijven erin en vouw een plakje bladerdeeg over de schijven
- Bak de tarte tatins in 15-20 minuten gaar
- Schep het dikke gedeelte van de kokosmelk (zet het blikje hiervoor in de koelkast) en doe in een maatbeker
- Zet er de staafmixer even op en klop lobbig
- Draai de ramequins om op 4 bordjes en serveer met een dot kokosroom en honing
Notities
Ingrediƫnten met * zijn fairtrade
Thaise kokosrijst met mango, gedroogde kokos en gedroogde mango
Ingrediƫnten
- 50 g biologische Thaise Pandanrijst*
- 100 ml water
- snuf zeezout*
- 100 ml melk naar keuze , zoals sojamelk of rijstmelk
- 1 vanillestokje uitgeschraapt
- citroenrasp van een halve citroen
- 100 ml kokosmelk*
- 1 mango* vers of Thaise fairtrade mango uit blik
- gedroogde mango
- gedroogd kokosschaafsel
- verse muntblaadjes garnering
Instructies
- Breng de pandanrijst samen met het water en wat zout aan de kook
- Zet het vuur lager en laat de rijst zachtjes koken tot het water is opgenomen
- Roer regelmatig, zodat de rijst niet aanbakt
- Voeg nu de melk, kokosmelk, vanille en citroenrasp toe
- Breng opnieuw aan de kook en laat nog 15 minuten zachtjes pruttelen
- Snijd ondertussen de mango in stukjes
- Schep de rijst in kommen
- Verdeel de mango, gedroogde mango en het kokosschaafsel over de rijst
- garneer met munt
Notities
Ingrediƫnten met * zijn fairtrade
Vruchtencrumble met kokosmelkroom en noten
Ingrediƫnten
- Aardbeien/frambozencompote:
- 300 g aardbeien gewassen, zonder kroontje
- 300 g frambozen
- Voor de room:
- 1 el suiker
- 1 vanillestokje het merg
- 1 blik kokosmelk*
- Crumble:
- 40 g volkorenmeel
- 40 g bloem
- 50 g bruine basterdsuiker
- 100 g gemengde noten grof gehakt
- 1,5 tl anijszaad
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 Ā°C
- Maak de compote door de ingrediƫnten in een pan aan de kook te brengen en 15 min. op half hoog vuur te laten pruttelen (houd wat vruchten achter voor de garnering. Wel af en toe doorroeren
- Meng voor de crumble de ingrediƫnten, zodat er een kruimelig deeg ontstaat
- Droog het deeg op een bakplaat ongeveer 20 min. in de oven. Schep halverwege een keer om
- Schep de vaste kokosroom af van het waterige gedeelte en klop samen met de suiker en het vanillemerg met een mixer tot een lobbige room
- Schep de room, de crumble (houd wat achteen de compote in laagjes in een schaal
- Zet voor het serveren een uurtje in de koeling. Bestrooi voor het serveren met de achtergehouden crumble
Notities
Ingrediënten met * zijn fairtrade
Zet het blik kokosmelk een nacht in de koelkast
Avocado-mango-ijs met kokos en paranoten
Ingrediƫnten
- 200 g avocado in blokjes
- 350 g mango* in blokjes
- 1 rijpe banaan
- 100 ml kokosmelk*
- sap van 1 limoen
- merg van 1 vanillestokje
- gehakte paranoten
- kokosvlokken
Instructies
- Doe het fruit een nacht lang, of minstens 8 uur, in de vriezer
- Haal vlak voor je het ijs wilt gaan maken uit de vriezer, laat 5-10 minuten staan en pureer dan samen met de kokosmelk, het limoensap en de vanille tot een glad ijsmengsel in een keukenmachine of sterke blender
- Is het mengsel te dik of blijf je stukjes houden? Voeg dan wat extra kokosmelk of een scheutje amandelmelk toe en pureer nogmaals
- Verdeel over 4 schaaltjes, bestrooi met gehakte paranoten en kokosvlokken en serveer direct
Notities
Ingrediënten met * zijn fairtrade
- In plaats van kokosmelk kun je ook amandelmelk of een andere plantaardige melk gebruiken
- Restje over? Bewaar het in de vriezer en eet het later als ontbijt, snack of dessert
- Houd een paar blokjes bevroren mango achter en roer die er vlak voor het serveren doorheen
- Heb je een ijsmachine? Pureer dan alle ingrediënten tot een glad mengsel en maak het ijs volgens de gebruiksaanwijzing. De stap van het vooraf bevriezen van het fruit kun je dan overslaan
Bron: Kookboek 'Eerlijk eten'(Keff & Dessing, 2015)
Chocolademousse
Ingrediƫnten
- 2 rijpe avocado's in stukjes
- 2 tl citroensap
- 30 g cacaopoeder*
- 2 el pindakaas
- 150-200 ml ahornsiroop
- 1 tl kaneelpoeder
- 150 ml kokosmelk* uit de koelkast
- 50 g pure chocolade* fijngehakt
Instructies
- Pureer de avocado met citroensap, cacaopoeder, pindakaas, ahornsiroop naar smaak, kaneelpoeder en melk tot een gladde mousse (zorg dat de avocado helemaal fijn is)
- Roer de pure chocolade door de mousse en laat het geheel een uurtje in de koelkast opstijven
- Serveer de mousse in een schaaltje en maak af met wat extra kokosroom (kokosroom afscheppen en opkloppeof sojaslagroom en eventueel wat extra pure chocolade
Notities
Ingrediënten met * zijn fairtrade
Chocolademousse kun je ook zonder zuivel maken. De zachte, romige textuur komt in deze versie van eetrijpe avocado's en kokosmelk
Notenrol met honing
Ingrediƫnten
- 75 g pistachenoten
- 75 g pecannoten
- 75 g amandelen
- 50 g roomboter
- 5 el sinaasappelmarmelade
- 1 sinaasappel schoongeboend
- 6 el honing*
- 6 plakjes bladerdeeg ontdooid
- 1 eidooier
- 2 el rietsuiker*
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200Ā°C / Ontdooi de bladerdeegplakjes
- Hak de helft van de noten grof in de keukenmachine en haal ze eruit. Maal vervolgens de andere helft van de noeten fijn
- Smelt de boter en sinaasappelmarmelade in een steelpan
- Rasp de helft van de sinaasappelschil erboven en roer deze er met de honing en notenmengsels door. Neem de pan van het vuur
- Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Leg de helft van de bladerdeegplakjes op het bakpapier naast elkaar en druk de naden samen zodat het een lange plak wordt
- Verdeel het notenmengsel gelijkmatig over het bladerdeeg en laat daarbij 1 cm. van de rand vrij
- Kwast de rand in met eidooier en vorm een tweede rechthoek met de resterende bladerdeegplakjes
- Vouw de deegplak over de notenvulling en druk de zijkanten dicht met een vork
- Bestrijk de bovenkant met eidooier en maak met een scherp mes een paar inkepingen in het deeg
- Bestrooi het bladerdeeg met rietsuiker en schuif de bakplaat in het midden van de oven
- Bak de notenrol in ca. 25 minuten goudbruin en gaar
- Laat iets afkoelen en snijd in repen
- Verdeel over de bordjes en serveer met slagroom of ijs
Notities
Ingrediënten met * zijn fairtrade
Chocolade panna cotta
Ingrediƫnten
- 3 blaadjes witte gelatine
- 500 g slagroom
- 50 g rietsuiker*
- 200 g pure chocolade* grof gehakt
- 2-3 eetl likeur bijv. koffie-, chocolade-, of noten-
- 25 g witte chocolade*
- 25 g melkchocolade*
- gemalen kaneel naar smaak
Instructies
- Week de gelatine 5 minuten in een kom met ruim koud water
- Breng in een steelpan de slagroom met de suiker aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost
- Voeg de pure chocolade toe en laat op laag vuur in de warme room smelten
- Neem de pan van het vuur en los al roerende de goed uitgeknepen gelatine op in de warme chocoladeroom
- Voeg de likeur toe
- Spoel 4 puddingvormpjes (van 150 mom met koud water en laat goed uitlekken (niet afdrogen!)
- Schenk de warme chocoladeroom in de vormpjes en laat afkoelen tot kamertemperatuur
- Zet de vormpjes minstens 3 uur in de koelkast om op te stijven
- De puddinkjes worden stijver als je ze langer in de koelkast laat staan
- Hak intussen de witte- en melkchocolade elk apart in mooie schilfers
- Houd de vormpjes enkele tellen in een kom heet water
- Leg een bordje op de vormpjes en keer ze samen
- Bestrooi de chocoladepuddinkjes met de chocoladeschilfers en naar smaak nog met een beetje kaneel
Notities
Ingrediënten met * zijn fairtrade
Tip: Neem de lang houdbare slagroom in de kartonnen pakjes. Deze is beter bestand tegen hitte dan verse slagroom uit het koelschap
Dit recept komt uit Delicious Magazine en is geproduceerd door Studio Philipi